Bu ay hizmete giriyor! 20 bin metre derine inecek!

Güncelleme Tarihi:

Bu ay hizmete giriyor 20 bin metre derine inecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2017 14:31

Türk savunma sanayinin geliştirilmesi amacıyla önemli çalışmalar yapılmaya devam ederken, özellikle son dönemde önemli mesafeler kaydedilerek hayati önem arz eden alanlarda somut neticeler elde edildi. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de aramacılık ve sondaj noktasında birçok adım atıldı.

Haberin Devamı

İlgili kurum ve kuruluşlar koordinasyonunda Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) işbirliğinde 2008 yılında başlayan çalışmalar tamamlanarak ‘MTA Oruç Reis Araştırma Gemisi’nin yapılması kararlaştırıldı. Geminin inşası Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile İstanbul Denizcilik Gemi İnşa San. ve Tic. A.Ş. arasında 24.04.2012 tarihinde imzalanan “Sismik Araştırma Gemisi Tedarik Sözleşmesi” kapsamında, İstanbul Tuzla’da devam ediyor. 

Bu ay hizmete giriyor 20 bin metre derine inecek

BU AY HİZMETE GİRİYOR 

Başta 2B/3B derin sismik ve uzaktan kumandalı sualtı aracı (ROV) olmak üzere modern araştırma ekipmanı ile donatılmış halde teslim edilecek olan MTA Oruç Reis Araştırma Gemisi 28 Mart 2015 tarihinde törenle denize indirildi. Donatım ve test-kabul faaliyetlerinin tamamlanmasıyla birlikte bu ay içerisinde hizmete girmesi bekleniyor. Faaliyete geçmek için gün sayan Oruç Reis Karadeniz ve Akdeniz'de hem iki boyutlu hem üç boyutlu sismikle birlikte denizlerimizi durmadan arayacak. Bunun neticesinde önümüzdeki yıllarda etrafımızdaki denizlerde çok daha somut ve ülkemizi sevindirecek gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Bu ay hizmete giriyor 20 bin metre derine inecek

20 BİN METREYE KADAR DERİNE İNEBİLİYOR 

Yeni Şafak'ın haberine göre boyu 86 metre olan geminin deplasman kapasitesi 5 bin 178 ton seviyesinde bulunuyor. MTA Oruç Reis Gemisi'nin personel sayısının 50, ekonomik ömrünün ise 30 yıl olduğu belirtiliyor. Gemiyle yapılacak 2B/3B sismik araştırmalar ile deniz tabanında 20 bin metreye kadar derinlikteki yapılar incelenebilecek. Ayrıca, gemide, yüksek ayrımlı sığ sismik, deniz gravite, deniz manyetiği yöntemleri kullanımına yönelik ekipmanlar bulunuyor.

Bu ay hizmete giriyor 20 bin metre derine inecek

Haberin Devamı

AYRINTILI HARİTALAMA ÖZELLİĞİ VAR 

Gemide deniz tabanından numune almaya yarayan "Piston Corer" ve nokta örnekleme yapan "Box Corer Sistemleri" yer alıyor. Hidrografik ve oşinografik çalışmalar için, deniz tabanında ayrıntılı haritalama ve görüntüleme yapılacak. Gemide bulunan ve deniz altında operasyon yapabilecek kablolu bir robotik sistemle bin 500 metreye kadar istenilen derinliklerde gözlem ve numune alma mümkün olabilecek. Bunun yanı sıra akıntı ölçümleri, su örneklemesi, CTD sistemi ile fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz ve araştırmalar da yapılabilecek. 

Bu ay hizmete giriyor 20 bin metre derine inecek

EKONOMİDE SON 24 SAAT

 

BAKMADAN GEÇME!