Havaların ısınmasıyla birlikte deniz sezonu açıldı. Ancak deniz tatili planı yaparken bazı sağlık risklerini göz ardı etmemek gerekiyor. ABD’de Güney Carolina’da yaşanan ve bir kişinin deniz kabuğuna basarak ‘vibrio’ bakterisiyle enfekte olduğu olay, bu risklerin ne kadar ciddi olabileceğini bir kez daha gösterdi. Peki deniz ve plajlarda hangi zararlı bakteriler yaşıyor? Bu bakterilerden korunmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkStalingrad Savaşı'nda binlerce askerin hayatını kurtaran 'faj terapisi' geleceğin tedavisi olabilir. Bilim insanları bakterileri enfekte eden virüsün antibiyotik direnci ve kanser tedavisinde umut olacağını düşünüyor...
#BakteriyofajUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerBir gençlik hevesi gibi görünse de dövme, her yaştan insanın vücudunu süslemek için tercih ettiği yöntemlerden biri. Kendimizi son derece sınırlandırılmış hissettiğimiz koronavirüs günlerinde dövme bir değişiklik aracı olarak cazip gelse de hijyen koşulları açısından her zamankinden daha çok dikkat etmemiz gerektiği de ortada.
#DövmeTezgâhları ve sürekli dokunulan yüzeyleri temizlemek güzel bir alışkanlık ancak bakteriler aklınıza gelmeyen yerlerde yaşıyor olabilir. En çok da mutfak ve banyo havlularında. Yüzünüzü, ellerinizi ve vücudunuzu kirli bir havluyla kurularken tekrar düşünün.
#YazarMastit(is) meme dokusunun enfeksiyonudur ve emziren kadınlar için yaygın bir sorundur. Kadınların %20’si doğum sonu ilk 2 ay içinde en az bir kez mastit atağı geçirir. Kimisinde durum ilerler ve çözülmemiş mastit vakalarının %3’ünde meme absesi gelişir, kimisi de emzirmeyi erken sonlandırabilir. Mastit, emzirilen herhangi bir zamanda da gelişebilir. Çoğu kadın mastit geliştikten saatler sonra hastaneye başvurur, bu durum bazen tedavide gecikmeyle sonuçlanabilir.
#MastitMikroplar düşünebileceğimiz her yerdedirler. Fakat kimi yerde az, kimi yerde fazladırlar. Evimizi her gün düzenli ve detaylı bir şekilde temizlememize rağmen, bazı noktalarda bizim görmediğimiz gizli mikrop noktaları bulunabilmektedir. İşte epey şaşıracağınız, evinizin en kirli eşyaları.
#Mutfak LavabosuÇay ağacı yağı, faydaları ile araştırılmaya devam ediliyor. Mantar, dişeti iltihabı, kepek ve akneye iyi gelen çay ağacı yağı, ıslak topraklarda yetiştirilebiliyor. Yağ dışında, krem ve jel olarak da kullanılabilen Çay ağacı, deri enfeksiyonu için sıkça kullanılmaktadır. Peki, birçok faydası olduğu bilinen çay ağacı yağı neye iyi gelir? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler
#Çay AğacıKirli havlular çok çeşitli mikropları barındırabilir hatta bulaşıcı bir hastalığın yayılmasına bile sebep olabilirler. Uzmanlara göre, havluları yüzde 100 mikropsuz tutmak mümkün değildir ancak onları sık sık yıkayarak mikrop miktarını en aza indirmek mümkündür.
#HavluMikroplar düşünebileceğimiz her yerdedirler. Fakat kimi yerde az, kimi yerde fazladırlar. Evimizi her gün düzenli ve detaylı bir şekilde temizlememize rağmen, bazı noktalarda bizim görmediğimiz gizli mikrop noktaları bulunabilmektedir. İşte epey şaşıracağınız, evinizin en kirli eşyaları.
#TitizlikUzun, yoğun sakallar birçok insana pis ve hijyenik olmadığı hissi verir. Ancak 2013 yılında yapılan ve sonuçları Journal of Hospital Infection isimli bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmaya göre sakalsız erkekler enfeksiyona karşı sakallı erkeklerden daha fazla risk altında.
#BakteriUzmanlar, binlerce kişinin bindiği uçakların detaylı bir kontrol yapıldığında tam bir bakteri yuvası olduğunu söylüyor. Bild gazetesinin, Travelbook internet gezi portalına dayanarak verdiği haberde, uçaklarda özellikle 13 objeye mümkünse dokunulmaması öneriliyor.
#BakteriDirençli bakteriler mevcut antibiyotikleri yeniyor. Dünyadaki enfeksiyonların tedavi edilmesi ve modern tıp ile cerrahinin bilinen şekilde devamını sağlamak için yeni antibiyotikler üretmek şart oldu. Bunun için küresel ilaç endüstrisi 2 milyar dolarlık yeni icat fonu oluşturacak.
#AntibiyotiklerBilim insanları 25 yıl aradan sonra ilk kez yeni bir antibiyotik bulmuş olabileceklerini açıkladı. Uzmanlar, uzun süredir elimizdeki antibiyotiklerin tükendiğini ve eğer yeni bir antibiyotik bulunmazsa insanoğlunun çok basit bakterilerden ölebileceği konusunda uyarıyordu.
Bilim insanları 25 yıl aradan sonra ilk kez yeni bir antibiyotik bulmuş olabileceklerini açıkladı. Uzmanlar teixobactin adı verilen birleşimin insanlar üzerinde kullanımına onay çıkması durumunda bilinen diğer antibiyotiklere karşı bağışıklık geliştirmiş patojenlere karşı savaşta yeni ve çok güçlü bir silah elde edilmiş olunacağını söyledi.