El Hamra Sarayı, Avrupa'daki tarihi saraylardan biri. El Hamra Sarayı milattan sonra 889 yılında ilk olarak kale şeklinde inşa edilmiştir. Bu tarihi mekanın bulunduğu ülke merak konusu oldu. Peki El Hamra Sarayı nerede, hangi ülkede? İşte El Hamra Sarayı tarihi ve özellikleri
#El Hamra SarayıMostar Köprüsü'ün nerede olduğu araştırılıyor. Mostar Köprüsü 1566 yılında Mimar Sinan'ın öğrencisi olan Mimar Hayreddin tarafından inşa edildi. Şehrin Boşnak ve Hırvat kesimlerini birbirine bağlayan bu önemli yapı, zamanla hoşgörünün de simgesi oldu. Peki Mostar Köprüsü nerede, hangi ülkede? Mostar Köprüsü'nün tarihi ve özellikleri
#Mostar Köprüsü NeredeMostar Köprüsü 1566 yılında Mimar Sinan'ın öğrencisi olan Mimar Hayreddin tarafından Bosna Hersek'in Mostar kentinde Neretva Nehri üzerine inşa edildi. Şehrin Boşnak ve Hırvat kesimlerini birbirine bağlayan bu köprü, zaman içinde hoşgörünün simgesi haline geldi. Mostar köprüsü nerede? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşta, Hırvat birliklerince yıkılan ancak savaşın ardından adeta küllerinden yeniden doğan tarihi Mostar Köprüsü, asırlardır üstlendiği "medeniyetleri birleştirme" misyonuna bugün de devam ediyor.
#Mostar KöprüsüCumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Büyük Rumeli Buluşması'nda konuştu. New York'ta bulunan Türkevi'ne saldırı ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "İşte şimdi PKK baktı ki iş kötüye gidiyor. Seçmenlere saldırmaya başladılar. Ha bu seçmenler diyorlar ki demek ki herhalde Cumhur İttifakı'ndan yana. Onun için onlara saldırıyorlar. Yetmedi Amerika'da Birleşmiş Milletler'in karşısındaki Türk evine saldırdılar. Türkevi'nin camlarını kırdılar. Niye? Hani siz demokrattınız. Türk evine saldırmak, camları kırmak size ne kazandırır? E şimdi biz de buradan Amerika'nın yetkililerine, emniyet güçlerine şunu demeyecek miyiz? Hadi bakalım hemen süratle bu teröristi bulmanız lazım. Gereğini de yapmanız lazım." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanHomeros’un ‘İlyada’sında ‘bol pınarlı, vahşi hayvanlar anası’ diye söz ettiği, Afrodit’in Paris’e âşık olduğu yer...Kaz Dağları, adıyla bile huzur veriyor insana. Bölgede gezeceğiniz en çarpıcı yerler eski Rum köyleri olan Adatepe ve Yeşilyurt. Buralarda yavaş akan hayatın büyüsünden çıkmak istemeyeceksiniz.
#GazetehaberleriBalkanların en duygusal durağı, Bosna Hersek'in gözyaşlarıyla dolu şehri Mostar, tarihi gezi yapmak isteyenler için en doğru adreslerden biri. Mostar Köprüsü altında akan Neretva Nehri'nin yeşilliği içinde büyülenmek, şehrin kurşun izi dolu binalarını gördükçe de savaşın acımasızlığını anlamak bu seyahati farklı kılıyor. Hadi insana çok farklı duygular hissettiren bu vizesiz seyahat noktasına gidelim. İşte size Mostar gezi rehberi…
#Bosna Hersek Gezi RehberiÖnce bir sis tabakası göründü. Ardından da hayal meyal yeşil tepeler, kırmızı kiremitli evler, bir nehir, yapraklarını dökmüş ağaçlar... Saraybosna, ince bir tülün veya bir gelin duvağının ardına saklanmıştı sabahın erken saatlerinde. Kış başlangıcında hep böyle gizlermiş kendini bu küçük kent. Sabah mahmurluğunu pek göstermek istemezmiş konuklarına.
#Mehmet YaşinÖnce bir sis tabakası göründü. Ardından da hayal meyal yeşil tepeler, kırmızı kiremitli evler, bir nehir, yapraklarını dökmüş ağaçlar... Saraybosna, ince bir tülün veya bir gelin duvağının ardına saklanmıştı sabahın erken saatlerinde. Kış başlangıcında hep böyle gizlermiş kendini bu küçük kent. Sabah mahmurluğunu pek göstermek istemezmiş konuklarına.
#Mehmet YaşinTekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde Osmanlı dönemine ait yaklaşık 500 senelik tarihi köprü Koruma Kurulu kararına rağmen yıllardır toprak altından çıkarılmayı bekliyor. 1975 yılında Karayolları’nca yol genişletme çalışmaları sırasında köprünün üstü kapatılmıştı.
#OsmanlıAlper Metin (43) yalnız seyahat edenlerden. Beş kıta ve 42 ülkeyi tek başına korkusuzca gezdi. Özgürce seyahat etmek onun için tam bir tutku. Üstelik herkesin gittiği yerleri de tercih etmiyor. Küba’nın turistlerin pek uğramadığı kasabalarına ve Moğolistan’ın ıssız bozkırlarına gitti. Finlandiya’nın kırlarında kamp yaptı. İsrail’de Necef Çölü’nü aştı. Moldova’da köy düğününde halay çekti. Çin Seddi’ne tırmandı...
Hvar, Orta Dalmaçya kıyılarının açığında bir Hırvat adası. Upuzun ve çam ormanlarıyla kaplı. Zeytinyağı ve şarabıyla ünlü. Çok eski bir yerleşim merkezi aynı zamanda. Yontma taş devrinde de insanlar yaşamış burada, cilâlı taş ve tunç devirlerinde de; sonra İliryalılar gelip yerleşmiş. Ama Hvar henüz ortada yokken, daha doğrusu Adriyatik Denizi’nin dibinde bir kaya parçasıyken de yerbilim bulgularından, örneğin adanın en eski kenti Stari Grad Müzesi’nde sergilenen fosillerden, burada hayatın bir biçimde varolduğunu biliyoruz.
Ne olursa olsun, ne kadar yıl geçerse geçsin; acıyı küllemek kolay değil. Geçmişi unutmak. Yaşanan dramların üzerini örtmek. Boş verip geçmek. Her yeni gün yeni bir şeye gebe. Doğru. Ama ocağına ateş düşenin gözünden yaş eksik olmuyor. Özellikle de kadınların. Savaş erkek nüfusu o denli azaltmış ki; sokaklarda, caddelerde çoğunlukla kadınlar var. Savaş öncesi 4.5 milyon nüfusu olan Bosna Hersek’in nüfusu bugün 3.5 milyon civarında. Tam sayı bilinmiyor. Resmi sayım 2010 yılında gerçekleşecek.