Mısır Firavunu 3'üncü Ramses'in hareminde kurulduğu söylenen suikast komplosuyla ilgili iddialar, yaklaşık 3.000 yıl boyunca geçerliliğini korudu. Antik Mısır'daki taht mücadeleleri "Taht Oyunları" dizisini aratmazken, arkeologların 3.000 yıllık gizemi aydınlatma çabaları da gerçek suç yapımlarıyla yarışacak kadar heyecan vericiydi. Peki perde arkasında neler yaşanmıştı? Gerçekler nasıl ortaya çıktı?
#Antik MısırYeni bir araştırma, Mısır’daki en eski piramit olan Djoser Piramidi’nin, yaklaşık 4 bin 700 yıl önce 'hidrolik kaldırma' yöntemi kullanılarak inşa edildiğini öne sürdü. Araştırma, piramitlerin inşasında kullanılan tekniklerin sulama kanalları ve taş taşımada kullanılan mavnalardan faydalandığını gösteriyor. Peki bu mümkün mü? İşte araştırmanın detayları ve ortaya atılan yeni teoriler…
#Mısır PramitleriBilim insanı Ross Fellowes, 1922 yılında Mısır firavunu, Çocuk Kral Tutankamon'un mezarını açan 20'den fazla kişinin ölümüne neden olduğuna inanılan 'Firavun laneti'nin nedenini çözdüğünü iddia ediyor.
#Çocuk Kral Tutankamon3 bin 300 yıllık Antik Mısır gizemlerine doğru heyecanlı bir yolculuk vaat eden ‘Çocuk Kral’ Tutankhamun’un hazinesi İstanbul’a geliyor. ‘Altın Kral’ olarak da anılan Tutankhamun’un mezarında bulunan paha biçilmez eserler, Ocak 2023’te UniqExpo’da İstanbullularla buluşacak.
# Antik MısırGirişimci bir anne olan Renan Tan Tavukçuoğlu tarafından hayata geçirilen “Puduhepa ve kızkardeşleri” projesine geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin başarılı kadın figürlerinden botanist ve eczacı Asuman Baytop’un da bez bebeği eklendi. 2018 yılından Puduhepa ile başlayan projeye her yıl Anadolu topraklarında önemli bir kadın figür seçilerek ve bir tema belirlenerek yeni bir bez bebek yapılıyor. Projenin amacı ise 6-10 yaş arasındaki kız çocuklarına yaşam becerilerini kazandırmak. Bu amaçla yola çıkan proje 4 yılda 4 bebek ve birçok sosyal sorumluluk faaliyetiyle 3 milyon çocuğa ulaştı.
#BebekGeçen ay size Kahire’deki Mısır Eski Eserler Müzesi’nin ihtişamlı taşınma töreni nedeniyle ‘firavunların izinde Mısır’ı anlatmıştım. Pandemi sürecinde yazdığım 12 kitabın yorgunluğunu atmak ve bayram tatilini geçirmek için arayışlarım sırasında Mısır çıktı karşıma yine. Ben de rotamı, sezonu hiç bitmeyen, deniz suyu sıcaklığı 23 derecenin altına düşmeyen Kızıldeniz’e çevirdim. Önce popüler olan Şarm El-Şeyh’e, sonra Kızıldeniz Eyaleti’nin merkezi olan Hurgada’ya gittim.
#YazarTarih de birçok millet ve devlet tarafında barış anlaşmaları imzalanmıştır. Bu anlaşmalın başında gelen ve bugüne kadar imzalanmış ilk anlaşma Kadeş anlaşması olmaktadır. Bu anlaşmayı merak eden bireyler de Kadeş Antlaşması nedir? Kadeş Antlaşması tarihi, maddeleri, önemi ve sonuçları kısaca özeti ne olmaktadır? Soruları bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kadeş Antlaşması NedirMonarşi, birçok yerde karşımıza çıkan günlük hayatta zaman zaman sohbetlerde işittiğimiz bir kavramdır. Monarşi'nin tam olarak neyi ifade ettiğini çoğu kez bilmeyiz. Halbuki monarşi ile anlatılmak istenen nedir? Monarşi nedir? Monarşi yönetimi ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Tüm bu sorularınıza cevap olabilecek ve monarşi hakkında ilginizi çekecek bilgileri sizin için derledik.
#Monarşi Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?Karslı Sezgin Ancı, ahır yapımı sırasında temel kazı çalışmalarında bulduğu ve üzerlerinde çeşitli figür ve resimler bulunan taşların değerli olduğunu söyleyerek incelenmesini istedi. Sezgin Ancı, “Taşlar dikkat çeken resimleri barındırıyor. Kafa insan, gövde kuş, kanadında haç işareti olan taşın stüdyo ortamında yüksek çözünürlüklü fotoğraf makinesiyle görüntüsü var, orada surat hatları belirgin gözyaşı ve tebessüm ifadesi görülmekte. İşaretli yerde Hz. İsa'nın kanatlı resmi var. Alnında demir tel, arkasında kutsal ışık ve gölge şeklinde kanatlı resim mevcut'' dedi.
#KarsKarslı Sezgin Ancı, ahır yapımı sırasında temel kazı çalışmalarında bulduğu ve üzerlerinde çeşitli figür ve resimler bulunan taşların değerli olduğunu söyleyerek incelenmesini istedi. Sezgin Ancı, “Taşlar dikkat çeken resimleri barındırıyor. Kafa insan, gövde kuş, kanadında haç işareti olan taşın stüdyo ortamında yüksek çözünürlüklü fotoğraf makinesiyle görüntüsü var, orada surat hatları belirgin gözyaşı ve tebessüm ifadesi görülmekte. İşaretli yerde Hz. İsa'nın kanatlı resmi var. Alnında demir tel, arkasında kutsal ışık ve gölge şeklinde kanatlı resim mevcut'' dedi.
#KarsÇok az kültür geride Eski Mısır kadar büyüleyici hazine ve anıtlar bırakmıştır. Büyük Piramit Sfenks, Krallar Vadisi, Tutankhamun’un altın maskesi ve Rosetta Taşı, her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlıyor. Şimdi dünyaca ünlü yazar Nigel Fletcher-Jones'un ‘Treasures of Ancient Egypt’ adlı kitabını yakın mercek altına alıyor ve Eski Mısır’ın gizemine ışık tutuyoruz…
#Eski MısırHz. Musa, kendisine kitap indirilen peygamberler arasında yer almaktadır. Mısır halkının İsrailoğulları’na eziyet etmesi sonucunda Mısır’a gönderilmiştir. Peki, Hz. Musa kimdir? Hz. Musa’nın hayatı nasıldır ve mesleği nedir? Hazreti Musa’nın mucizeleri nelerdir ve ilgili ayetler hangileridir? Sizler için Hz. Musa hakkında yaygın olarak sorulan tüm sorulara detaylı bir cevap hazırladık.
#Hz. Musa Kimdir?