Mimarlık haberleri sayfasında Mimarlık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11305 Mimarlık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatıdır. Başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama, inşa etme sanatı ve bilimidir. İnsan barınmak için yaşamak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekân ihtiyacı duyar ve bu mekânı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde yaratır. Bu zevkler sınırlandırmalarla belirlenebileceği gibi mimar tarafından hayal gücünü somutlaştırarak belli başlı tasarım çizgisinin de dışına çıkmaya dolayısıyla bireyin kendini keşfetmesine, kendi içindeki uzayı ortaya çıkartmasına, yarayan işlevsel bir araçtır.
Mimar Ece Gürel kimdir, sorusu acı haberin ardından gündeme geldi. Türkiye'nin günlerdir konuştuğu Ece Gürel biyografisi ve nerede çalıştığı ile merak konusu oluyor. Geçtiğimiz günlerde Belgrad Ormanı'nda yürüyüşe çıktığı esnada kendisinden haber alınamayan ve önceki gün kurtarma ekipleri tarafından bulunan Ece Gürel, biyografisi ve hayatı ile merak konusu olmaya başladı. Hipotermiye yenik düşen ve yaşam mücadelesini kaybeden Ece Gürel'in hayatı hakkında bilgi almak isteyen milyonlarca vatandaş, internet üzerinden genç kadının biyografisini araştırıyor. Peki, Ece Gürel kimdir, nereli, kaç yaşındaydı? Peyzaj Mimarı Ece Gürel'in biyografi bilgileri
#Ece Gürel14-15 Eylül tarihlerinde, UNESCO ev sahipliğinde, bu yıl 17.’si düzenlenecek olan Venedik Bienali kapsamında San Clemente Island Palace Kempinski otel de gerçekleşecek olan ‘’ Küllerinden Yeniden Doğmak’’ isimli panel, konferans ve Gala gecesinden oluşan etkinliklerde uluslararası organizasyonlara imza atan Türk şirket Mine Anlar, Mana Connect iş birliği ve sponsorluğu damgasını vuruyor.
#Venedik Mimari BienaliÜnlü şef Nobu Matsuhisa ve Hollywood yıldızı Robert De Niro ortaklığında kurulan Nobu Restaurants, The Ritz-Carlton, Istanbul otel içerisinde özel bir alanda ve panoromik İstanbul Boğazı manzarasıyla Türkiye’de ilk kez mayıs ayında hizmet vermeye hazırlanıyor. Büyük ses getirecek olan restoranın inşaat çalışmaları hala devam ediyor. Çalışmaları yerinde izlemek ve son denetimlerini yapmak için projenin dünyaca ünlü mimarı Severine Tatangelo geçtiğimiz günlerde İstanbul’daydı.
#MimarlıkKazdağlarının Yeşilyurt Köyünde, dağ yolunun başlarında mimarisi doğa ile bütünleşmiş butik bir otel vardır. Neredeyse 10 yıldır her yaz ziyaret ettiğimiz oteli bizim için özel kılan sahipleri Sevgi Hanım ve Yalçın Bey’dir. Yalçın Bey uzun yıllar İstanbul’da birçok mimari projeye imza attıktan sonra eşi ile birlikte bu güzel köye yerleşip mesleğini otelinin yapımı ile yavaşlatmış. Sevgi Hanım ise tamamen doğal ürünler ile hazırladığı enfes lezzetleri ile otelin sofralarını donatırken bir taraftan da köylü kadınlara iş hayatında yol gösterici olmaya başlamış.
#MimarlıkYKS tercih kılavuzunun yayınlanmasının ardından üniversite bölümlerine yönelik araştırmalar hız kazandı. Mimarlık bölümü hakkında bilgi almak isteyen üniversiteli adayları da bölüm hakkında araştırma yapıyor. Öte yandan mimarlık bölümü taban puanları da merak ediliyor. Peki, mimarlık taban puanları kaç?
#Mimarlık Bölümü PuanlarıContemporary Istanbul ve Tabanlıoğlu Mimarlık’ın ortak projesi ile Contemporary Istanbul’un cephesini mimarlık öğrencileri tasarladı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi birinci sınıf öğrencileri arasında yapılan yarışmada 27 tasarım arasında birinci olan “Curvegami”nin, 20-23 Eylül 2018 tarihleri arasında Akbank Ana Sponsorluğunda düzenlenecek fuar boyunca Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nın cephesinde yer alması planlanıyor.
#ÜniversiteTürkiye’den bir vakıf üniversitesinin mimarlık ve tasarım fakültesinin, Japonya’daki Mukogawa Üniversitesi ile birlikte düzenlediği kültürlerarası mimarlık çalışması Inter Cultural Study of Architecture (ICSA) Yaz Okulu Programı başladı.
#Bançeşehir Üniversitesi“Bugünün Türkiye’sinde Mimarlık” kitabının hikâyesi, 2015 Ekim’inde İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Yapı Endüstri Merkezi (YEM) işbirliğiyle düzenlenen “Bugünün Türkiyesi’nde Mimarlık Tartışmak?” temalı konferans ile başladı. Dr. Evren Aysev’in derlediği kitap, konferansın gündemini oluşturan tartışmalar üzerinden geliştirilen bir diyaloglar dizisi olarak tasarlandı.
#Üniversiteİstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, mimarlık dünyasının en eski ve köklü etkinliklerinden Venedik Mimarlık Bienali’ne davet edildi. Türkiye’den ilk kez bir üniversitenin davet edildiği uluslararası bienalde, Bilgi Mimarlık Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin ürettiği “Carapace” projesi sergileniyor.
#ÜniversiteMimarlık ve tasarım dünyasının profesyonellerini biraraya getiren mimari ve tasarım zirvesi Arch+Dsgn Summit 2018, 6-7 Nisan’da usta konuşmacılar, atölye çalışmaları ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi planlanan “Kırkayak” sergisi ile ziyaretçilerini karşılayacak.
#Üniversiteİstanbul - İzmir otoyolu üzerinde bulunan ve sosyal medyada ünlenen ormanlık alandaki ev satışa çıkarıldı. Bir dağın tepesinde ormanın içinde tek başına duran ev, otoyolu kullanan yolcuların ilgi odağı olmuş ve sosyal medyada 'yalnız ev' olarak ünlenmişti. Bazı kullanıcılar civarda başka konut olmaması sebebiyle yapıya 'herkesten nefret ediyorum evi' lakabını takmıştı.
#YalovaHafta başında Ankara’da dolu dolu bir 24 saat geçirdim. 39 yıldır Sevda ve Cenap And Müzik Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası Ankara Müzik Festivali vesilesiyle ilk kez tarihi Sevda ve Cenap And Evi’ni görme, aile anılarını Ali Başman, kızları Cevza ve Aslı’dan dinleme fırsatı bulduk. Ardından da festival kapsamında sahnelenen iki modern dans gösterisi izledik. Anlatacak çok şey var ama önce kısaca da olsa aile öyküsü...
#Müge AkgünYükseköğretim kurumlarının performanslarını her yıl çeşitli ölçütlere göre değerlendiren ve derecelendiren Quacquarelli Symonds (QS) verilerine göre Türkiye’nin uluslararası arenada son yıllarda başarılı alanı petrol mühendisliği. Özellikle ODTÜ’deki bölüm zirveyi kimseye kaptırmıyor. Çok küçük bir bölüm olmasına rağmen yurt dışı bağlantılarıyla her yıl yıldızı daha da parlıyor. Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Durgut kendilerini dünyanın en iyi 10 okulu arasına taşıyan başarının nedenlerini anlattı.
#ODTÜYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından bireysel, kurumsal, özel alan ve özel olmak üzere 4 ana başlık altında 12 kategoride verilecek olan ‘YÖK Üstün Başarı Ödülleri’nin başvuruları, 2 Nisan’dan itibaren 14 Nisan saat 23.59'a kadar sürecek.
#YÖK Üstün Başarı Ödüllerinin Başvuruları BaşladıStar ışığı ve dillere pelesenk olan şarkılarıyla 70’li yılların Tarkan’ıydı. Temiz yüzü, beyefendi kişiliğiyle genç kızların rüyalarını süsledi, aileler tarafından ideal damat adayı olarak görüldü. Dile kolay; müzikte yarım asrı devirdi. Tam 56 yıldır hayatımızda ve eserleri nesilden nesile aktarılmaya devam ediyor. Türk pop müziğinin yaşayan hafızası, şarkılarıyla herkesi ortak duyguda buluşturan duayen sanatçı Erol Evgin’le bayram vesilesiyle bir araya geldik; dünü, bugünü, geleceği konuştuk.
#Erol EvginMilliyet Mimarlık Dergisi’nin 30 Mart Pazar günü Milliyet Gazetesi ile birlikte dağıtılacak yeni sayısında, Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık tarafından tasarlanan, okulun büyüme ihtiyaçlarını karşılarken sürdürülebilir yapı tasarımı, malzeme seçimi ve çevreyle olan ilişkinin gözetildiği, ileride kampüse yapılacak eklemeler için de bir örnek olma amacı taşıyan Fransız Okulu Ek Binası projesi ele alınıyor.
#Milliyet MimarlıkHerkes çocukluk yıllarında bazı peri masallarını duymuştur kuşkusuz... Genellikle de kız çocukları... Bu masallarda bir ülkenin yakışıklı prensi, sıradan hatta kimi zaman yoksul bir aileden gelen bir genç kıza aşık olur. Belli zorluklarla karşılaşsalar da sonunda kavuşup evlenirler.
#Prenses RajwaMahir Polat 23 Mart 2025 Pazar günü tutuklanmasının ardından biyografisi ve hayatı ile merak edilen isim oldu. Sanat tarihi, müzecilik ve kültürel miras alanlarında çalışmaları bulunan Polat, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun olmuştur. Yüksek lisansını mimarlık tarihi üzerine tamamlayan Polat, müzecilik alanında da akademik çalışmalar yapmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde uzman olarak görev alan Polat, Akaretler Atatürk Müzesi ve Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi gibi önemli kurumların yönetiminde bulunmuştur. Kültürel miras mevzuatı ve müze bilim üzerine dersler veren Polat, birçok müze projesinde yer almıştır. Peki, Mahir Polat kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Mahir PolatTemelleri 1968’de küçük bir atölyede atılan ve bugün adını Türkiye’nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu listene yazdıran Kardemir Çelik Sanayi A.Ş., 2 ve 3’üncü kuşağın yönetimiyle büyüme yolculuğunu sürdürüyor. Erkek egemen sektörde kadın olarak işini başarıyla yürüten Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Bakırel, gündemlerinde halka arz ve kurumsallaşma olduğunu söylüyor, “Önemli yatırım planlarımız bulunuyor” diyor.
#1İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, PKK/KCK terör örgütünün başta İstanbul olmak üzere metropol illerde etkinliklerinin arttırılması amacıyla fiilen 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerde hayata geçirdiği "kent uzlaşısı" faaliyetiyle ilgili olarak terör örgütü elebaşlarından Cemil Bayık ve Mustafa Karasu'nun seçim öncesinde görüş ve talimatlarını terör örgütüne müzahir medya aracılığıyla ilettiği aktarıldı.
#Mahir PolatMimar Sinan’ın zirve eseri Süleymaniye’ydi. Ardından, Muhteşem Süleyman’ın oğlu Sultan II. Selim, ona Selimiye’yi yaptırdı. Selimiye, her zaman İstanbul’un şaşaalı karşılayıcısı oldu. Selimiye’nin yansıttığı ihtişam, beş asırdır dimdik ayaktadır. Bugün de Selimiye’nin 450. yılı kutlanıyor. Selimiye 20. yüzyılın ünlü mimarı Wright’ı bile büyüleyen bir eserdir ve içerisinde fısıldasanız duyulur.
#Mimar SinanKüratörlüğünü Gamze Öztürk’ün üstlendiği “Dünyaya Uzanmak” başlıklı sergi Gözde Mulla ve Özge Enginöz’ün çalışmalarını bir araya getiriyor. 30 Ocak – 14 Mart tarihleri arasında Kasa Galeri’de ziyarete açık olan sergi, ilhamını insan ve dünya arasında süregelen çok katmanlı ilişkiden alıyor.
#Sanat SergisiMimar Ece Gürel kimdir, sorusu acı haberin ardından gündeme geldi. Türkiye'nin günlerdir konuştuğu Ece Gürel biyografisi ve nerede çalıştığı ile merak konusu oluyor. Geçtiğimiz günlerde Belgrad Ormanı'nda yürüyüşe çıktığı esnada kendisinden haber alınamayan ve önceki gün kurtarma ekipleri tarafından bulunan Ece Gürel, biyografisi ve hayatı ile merak konusu olmaya başladı. Hipotermiye yenik düşen ve yaşam mücadelesini kaybeden Ece Gürel'in hayatı hakkında bilgi almak isteyen milyonlarca vatandaş, internet üzerinden genç kadının biyografisini araştırıyor. Peki, Ece Gürel kimdir, nereli, kaç yaşındaydı? Peyzaj Mimarı Ece Gürel'in biyografi bilgileri
#Ece GürelBüyük dedesi Osmanlı döneminde subaylık ve saray başmimarlığı gibi görevlerde bulunan ABD'li Ermeni avukat Glen Frederic Matheson Türk vatandaşlığına geçti. "Murat" adını alan avukata vatandaşlığa geçiş sürecinde AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin destek oldu. Vekil Şahin, "Anadolu'ya ve Türk milletine aidiyet hissetmiş ve yıllar sonra Türk vatandaşlığı için teşebbüste bulunmuş. Türk vatandaşlığını aldığında 'Bugün benim hayatımın en mutlu günü.' dedi." ifadelerini kullandı
#OsmanlıOscar tarihine adını altın harflerle yazdıran Adrien Brody, kariyeri boyunca iki adaylık elde edip iki adaylığında da ödüle uzanan tek aktör oldu. 2003 yılında “Piyanist” (The Pianist) ile ‘en iyi erkek oyuncu’ Oscar’ını kazanan aktör bu kez de “The Brutalist”teki performansıyla aynı dalda ikinci Oscar ödülünü kazandı. Sahnede yaptığı uzun, duygusal konuşması ve sevgilisi Georgina Chapman’a sakızını fırlatmasıyla gecenin en çok konuşulan isimlerinden biri olan Adrien Brody yönetmen Brady Corbet’nin yıllar süren emeğiyle hayata geçen “The Brutalist” filminde Macar asıllı mimar László Toth karakterine hayat verdi. Usta aktörle “The Brutalist”in yaratım sürecini konuştuk.
#Adrien BrodyBeykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler'in biyografisi, son dakika haberi ile gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Gündemde yer alan haberin ardından Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler neden tutuklandı sorusu da öne çıkan başlıklardan oldu. 1999 Yerel Seçimlerinde, Beykoz Belediye Başkanı olan Köseler, bugüne kadar çeşitli görevlerde bulundu. 1983 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni tamamlayan Köseler, TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) üyesidir. Peki, Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler kimdir, kaç yaşında, nereli? Alaattin Köseler tutuklandı mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Alaattin Köseler KimdirÇok değil 20 yıl önce robotların olduğu bir hayat bilimkurgu filmlerinin konusuydu. Ama artık gündelik işleri yapan, hizmet sektöründe, hasta bakımında çalışan robotların hayatımıza girmesi an meselesi. Evlerimizde, işyerlerinde, hatta sosyal hayatımızda robotların yeri giderek artıyor. Kimi onları büyük bir kolaylık olarak görüyor. Elbette şüphe duyanlar, robotlarla araya mesafe koymak isteyenler; “İnsan sıcaklığı yok ki, ya kontrolden çıkarsa” diyenler de var. Peki, siz bir robota en fazla ne kadar güvenebilirsiniz?
#Robot