ROYAL markasını ne kadar biliyorsunuz? Peki ya küçük ev aletlerinde Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük iki üreticisinden biri olduğunu; Arnika, Arçelik, Fakir, Arzum, King, Karaca, Korkmaz gibi markalar için kimi bir kısmı kimi tüm ürün grubu olmak üzere airfryer, süpürge, kettle ısıtıcı, kahve ve çay makinesi, mutfak robotu, mikser, tost makinesi gibi küçük ev aletlerini ürettiğini duymuş muydunuz?
#Royal Şirketler GrubuTürkiye’den Almanya’ya Tiny House tasarlayıp üreten içmimar Ayşe Zülal Çakıcı, 4 bin gönüllüyle birlikte depremzede 100 aile için ‘Örnek Evler’ adı verilen bir ekolojik köy kuruyor. Hatay Valiliği’nin verdiği 66 dönüm arazi üzerine kurulacak ‘Örnek Evler’de yaşam nisan sonu başlayacak.
#Tiny HouseKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, olası afet risklerine karşı kentlerin bilimden faydalanılarak 1/1000 ölçekli yerleşime uygunluk haritalarının bir an önce hazırlanması gerektiğini söyledi. DEÜ Su Kaynakları Yönetimi ve Su Kaynaklı Doğal Afetlerin Kontrolü Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUMER) Müdürü, İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Okan Fıstıkoğlu da tarım alanlarının yapılaşmaya açılmasının olumsuz etkilerinin görüldüğünü belirtti. SUMER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek ise "İnsanoğlu eskiden beri ovalarda tarım, yüksek yerleri ise yerleşim yeri olarak planlıyordu. Son 50 yıldır bu durum değişti. Dolayısıyla karşımıza büyük bir risk çıktı. Depremden sonra yeni yapılaşma için kayalık zeminlere yönelmeliyiz" dedi.
#DepremGEÇENLERDE Mey-Diageo’nun Alaşehir’de, Türkiye’nin en büyük içki üretim tesislerini görme fırsatım oldu. Salgın döneminde burada 18 milyon liralık yatırımla inovasyon merkezi, ‘Yenilikhane’ gerçekleştirilmiş. Uzman kadro yeni ürün formülleri çalışırken, sanatla iç içe bir yapı unutulmamış. Örneğin, ünlü sanatçı Refik Anadol’un, Yenilikhane’ye özel görkemli bir görsel eseri için özel alan oluşturulmuş. Ve önce uzman ağızlardan bazı özet bilgi:
#1İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce ve ekibi 'biyokütle' alanında yaptıkları iki buluşla Uluslararası İspanya Patent Enstitüsü’nden patent belgesi ve patent tescili aldı. Prof. Dr. Orhan İnce yaptıkları iki buluşla ilgili olarak, “1995 yılından beri biyoteknoloji alanında yaptığımız çalışmalar meyvelerini veriyor. O meyvelerden ikisi de gerçekleştirdiğimiz bu buluşlar” dedi.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiCezveler, fincanlar, lokumluklar, gazyağı lambaları, biblolar ve ahşap ayakkabı kalıpları… Miadını doldurmadığı halde bir kenara itilip gözden çıkarılmış bu objeler, bir ustanın tasarımlarıyla el emeği göz nuru birer oyuncağa dönüşüyor. Şeyda Hacızade’nin oyuncakları eski İstanbul’un izlerini taşıyor.
#Şeyda HacızadeCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Gelin geleceğe şimdiden yatırım yapalım. Gelecekle aramızdaki zamansal mesafeyi kapatacak icatlar çıkaralım. Tabii bu noktada kadınlara bol bol müracaat edelim. Çevre konularında kadınların öngörülerinin bir yol haritası olabileceğine inanıyorum." dedi.
#Emine ErdoğanMilli Piyango 2021 yılbaşı özel çekilişine sayılı günler kala ikramiye tutarı çekiliş öncesi son detaylar merak ediliyor. Biletlerin yüzde 90'ı tükendi. Yılbaşı çekiliş heyecanı 31 Aralık Perşembe gecesi yaşanacak. Peki bilet fiyatları ve ikramiye tutarları ne kadar? İşte yılbaşı çekilişi öncesinde ikramiye tablosu ve detaylar
#Milli Piyango 2021Türkiye, son 15 yılda sağlık sektörüne yaptığı yatırımları, uluslararası çapta başarılar elde eden doktorları ve tıp alanındaki teknolojik gelişmelere hızlı adaptasyonu sayesinde dünyada tercih edilen ülkeler arasına girdi. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre bu yılın ilk çeyreğinde 143 bin 266 yabancı hasta Türkiye'de sağlık hizmeti alırken, 187 milyon 955 bin dolar sağlık turizmi geliri elde edildi. DHA’nın ulaştığı biri Rus diğeri Kosovalı iki hasta, doktorlara ve gelişmiş sağlık sistemine güven duydukları için Türkiye’yi tercih ettiklerini söyledi.
#Sağlık TurizmiYıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, “Yeni dünya düzeni bambaşka çalışma modelleri gerektiriyor. Konvansiyonel şirketlerin de hızla kendisini değişen dünyaya adapte etmesi ve dijitale geçmesi gerekiyor. Bu konunun Yıldız Holding'le ilgili en güzel tarafı ise bu ihtiyacı çalışanlarımızın da hissediyor, ihtiyaca yönelik konuları kendileri projelendiriyor ve çalışmaları ilerletiyor olması” dedi.
#Ülkerİstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 30’un altına düşerek 29.43 oldu. Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, suların şebekeye verilmeden önce fizikseli kimyasal ve biyolojik olarak ciddi testlerden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu seviyedeki sularda dip seviyesine yaklaşıldığı için ağır metaller bulunabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
#İstanbulİstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 30’un altına düşerek 29.43 oldu. Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, suların şebekeye verilmeden önce fizikseli kimyasal ve biyolojik olarak ciddi testlerden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu seviyedeki sularda dip seviyesine yaklaşıldığı için ağır metaller bulunabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
#İstanbul BarajlarıDeniz kirliliği tüm dünyanın ve aynı zamanda ülkemizin de önemli problemlerinden biridir. Deniz kirliliği ile birlikte denizlerde istilacı türlerde artış görülmektedir. Yazımızda deniz kirliliği nedir ve canlıları nasıl etkiler, deniz kirliliği nedenleri ve nasıl önlenir çözüm yolları gibi bilgileri bulabilirsiniz.
#Deniz Kirliliği Nedir Ve Canlıları Nasıl Etkiler?Hortum, İstanbul'da şiddetli yağışın ve rüzgarın etkili olmasıyla birlikte yeniden gündeme geldi. Sağanak yağışların yanı sıra bazı bölgelerde hortumlar da görüldü. Özellikle Çatalca ilçesinde ve Hadımköy'de meydana gelen hortumlar panik yarattı. Peki, hortum nedir? Hortum nasıl oluşur?
#Hortum‘Türkiye’nin Yakın Tarihinde Hayvanlar’ adlı kitabını yayımlayan ve hayan-insan ilişkisi üzerinden millet, aile, adalet, eşitlik gibi kavramları tartışmaya sosyolog Ozan Zeybek: “Kitabın asıl maksadı, hayvanlarla ilişkimizden yola çıkıp geçmişle gelecek arasında umut veren köprüler kurmak.”
#Gazetehaberleri