Tuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzKendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#SağlıkUyurken ağızdan salya akması her yaştaki kişilerde görülen bir durumdur. Gece boyunca yüzdeki kasların gevşemesi ve yutma refleksinin kaybolması sonrasında tükürük ağızdan birikerek uyku esnasında akmaktadır. Özellikle en çok yan tarafa dönüp uyumak ağızdan salya akmasının nedenleri arasında yer almaktadır. Uyurken ağızdan salya akması neden olur ve nasıl engellenir? Yetişkinlerde ve çocuklarda tedavisi nasıldır? İşte uyku sırasında ağızdan salya akmasının nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.
#Uyurken Ağızdan Salya Akması Neden OlurEnginar faydalı yanları ile önemli bir besin kaynağı olarak öne çıkar. Özellikle bitkisel kaynaklı olarak düzenli şekilde tüketilmesi gerekir. Ancak aynı zamanda enginarın şişkinlik ya da gaz yapıp yapmayacağı merak edilen konulardan biridir. Peki, enginar gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır (Yetişkinlerde, annede ve bebeklerde) tüm detayları ile derledik.
En çok tüketilen tatlı kaynakları içerisinde şüphesiz çikolata gelir. Ancak aynı zamanda çikolatanın sıcak ve soğuk üzerinden gaz ve şişkinlik yapıp yapmayacağı merak edilen konulardan biridir. Özellikle hamilelik dönemi için bu durum önemli bir yer taşıyor. Peki, sıcak ve soğuk çikolata gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır (Yetişkinlerde ve bebeklerde) detayları ile derledik.
En sağlıklı ve önemli besin kaynakları içerisinde bamya gelir. Özellikle 7'den 70'e herkesin düzenli şekilde tüketilmesi gerektiği bitki çeşitleri arasında yer almaktadır. Peki, bamya gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır (Hamilelikte ve bebeklerde) detayları ile derledik.
Hamilelik annenin biyolojik ve fizyolojik olarak bünyesini oldukça fazla etkileyen bir süreç olmaktadır. Anne adayının hamile kaldıktan sonra bebeği için yediklerine ve içtiklerine dikkat ettiği kendini tüm zararlı şeylerden uzak tuttuğu bir yolculuk başlamaktadır. Peki, hamilelikte acı yemek zararlı mıdır ve düşüğe neden olur mu? Gebelikte acı yemek bebeği etkiler mi? İşte, hamilelerin acı tüketmelerinin sonuçları hakkında detayları derledik.
Vücudumuzun bazı bölgelerini bir endoskopi cihazı ile inceleyen bu teşhis yöntemi günümüz tıbbında sıklıkla kullanılıyor. Teşhise dönük olan endoskopi cihazı ile sıklıkla mide ve bağırsak sistemi incelenir. Peki endoskopi nedir, nasıl yapılır? İşte endoskopi öncesi hazırlık ve endoskopi sonrası beslenme hakkında bilgiler...
#EndoskopiHavaların soğuması ve bir yandan da pastırma sıcaklarının gelmesiyle birlikte hızla değişen hava durumu haliyle hastalıkları da beraberinde getiriyor. Bunlardan en çok karşılaşılan burun tıkanıklığı ise koronavirüs belirtileri ile karıştırıldığından nasıl anlaşılacağı merak ediliyor. Peki, burun tıkanıklığı korona (covid-19) belirtisi midi? İşte koronavirüs ve girp belirtileri arasındaki farklar ve benzerlikler...
#Koronada Burun TıkanıklığıHavaların soğumasıyla birlikte geniz akıntısı, burun akıntısı gibi belirtiler korona (Covid-19) belirtileriyle karıştırılmaya başlandı. Soğuk algınlığı, grip gibi nedenlerde rastlanan geniz akıntısı sorunu yaşayanlar, koronada geniz akıntısı olur mu araştırmaları içerisindeler. Peki, geniz akıntısı koronavirüs belirtisi mi yoksa grip mi? İşte grip ve koronavirüs belirtileri ve arasındaki farklar...
#Geniz AkıntısıMevsim geçişleriyle birlikte ortaya çıkan burun akıntısı belirtilerinin altında yatan nedenler sıklıkla araştırılıyor. En çok da koronavirüs belirtileri arasında burun akıntısının olup olmadığı merak edilirken, grip ve nezle ile koronavirüs arasındaki ilişki de belirtilerin hafife alınmaması gerektiği gerçeğini ortaya koyuyor. Peki, koronada burun akıntısı olur mu? İşte, en belirgin koronavirüs ve grip belirtileri…
#Koronada Burun AkıntısıSon zamanlarda havaların değişkenlik göstermesi grip ve nezle salgınını da beraberinde getirdi. Burun akıntısı, baş ağrısı gibi nezle ve grip belirtileri koronavirüs ile benzerlik gösterdiğinden hemen herkesin aklında aynı soru yer ediniyor: Korona mıyım grip mi? Covid-19 ve grip semptomları fark gösterir mi? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Özgür Avinçsal, koronavirüs ile grip ve nezle belirtileri arasındaki farklar neler anlattı.
#Koronavirüs BelirtileriMide gazını etkileyen ve tetikleyen durumların başında sağlıksız beslenme gelir. Özellikle hızlı yeme alışkanlığı hem mide gazını etkiler hem de kişinin hava yutmasına neden olur. Ayrıca çok fazla yapay maddelerden üretilen besinlerin tüketilmesi ve stres gibi faktörler de mide problemlerine yol açabilir. Ancak mide gazına iyi gelen bitkisel yiyecek ve içecekler ile doğal yollarla çözüm üretmek mümkün. Peki mide gazı nasıl geçer? Yetişkinlerde mide gazına ne iyi gelir? Mide gazı ve mide bulantısı nasıl geçer? Mide gazı ve mide şişkinliğine ne iyi gelir? İşte mide gazı nedenleri ve evde mide gazına iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler
#Mide GazıSoğan, yemeklerin baş tacı olmazsa olmazıdır. Soğanın içerisinde bulunan vitamin ve mineraller aynı zamanda pek çok hastalığa da iyi gelmektedir. İşte, doğal bir antibiyotik olarak bilinen soğan suyunun faydaları, neye iyi geldiği, hazırlanışı ve kullanımı ile ilgili tüm detayları.
#Soğan SuyuORUÇ tutmak isteyenlerin mutlaka sahura kalkması gerektiğini vurgulayan Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağla Yüksek, uykunuzun bölünmesi ve kalkıp bir şeyler yemeninin zor gelebileceğini ifade ederek, ancak neredeyse 15 saat süren açlık durumunun, sahura kalkmayarak 18-19 saate çıkmasının vücut için ciddi bir dengesizliğe neden olacağını söyledi.
#İzmirArdıç yağı, Servigiller ailesinden meydana gelen ardıç bitkisinden elde edilir. Bu ağaç çeşidi iğne yapraklı bir ağaç türüdür. Ardıç ağacının meydana getirdiği meyveler şifa doludur. Orta Çağ Avrupası'nda çok yaygın olan veba hastalığı, bu meyve ile birlikte şifa bulmuş bir hastalıktır. Bu ağaç yapraklarını dökmez, aşçılık ve tıp gibi alanlarda kullanılır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ardıç Yağı NedirSultan 2’nci Abdülhamid’in Suriye’de yaşayan torunu ve Osmanoğlu hanedanı reisi Dündar Osmanoğlu 90 yaşında, Suriye’nin başkenti Şam’da yaşamını yitirdi. Tarihçi İlber Ortaylı “Kendisi hanedanın Şam Beyrut’ta yaşayan kolundan. Suriye’de savaş başlayınca maalesef çok imkânsız kaldılar” dedi.
#GazetehaberleriKilo verme ve yağ yakma konusunda mucize bir besin olmamasına rağmen bazen sosyal medyanın veya çevrenin etkisi ile diyet efsaneleri akıl karıştırabiliyor. Bu efsanelerden en yaygınlarından biri de sirkeli suyun zayıflama da etkili olduğu. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, sirkeli suyun vücuda olan etkilerini anlattı.
#Sirkeli SuAğız kokusu insan ilişkilerini etkileyen önemli bir sebeptir, ağzı kokan kişiden ziyade etrafındaki insanlar daha çok rahatsız olur. Önemli bir sağlık sorunudur. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
#Ağız KokusuSAHURDA tüketilen besinler gün boyunca hem tok kalmayı hem de su dengesini sağladığı için çok önemli. Diyetisyen Hatice Kübra Bayer “Sahurda ve iftarda mutlaka et, balık, yoğurt, yumurta gibi protein kaynaklarına ve tam tahıllar, bulgur, kurubaklagiller gibi kompleks karbonhidratlara yer verilmelidir. Su tüketimine özen gösterilmeli. Şeker içeriği yüksek hazır meşrubatlar yerine şekersiz komposto, hoşaf tüketilmelidir” dedi.
#Diyetisyen Hatice Kübra BayerTürkiye’de çıban otu, oğlan otu, at teresi, miskotu ve yara otu gibi çeşitli isimlerle bilinen yavşan otu, faydalarıyla dikkat çekiyor. Çok fazla hikâyesi bulunan yavşan otu özellikle mide rahatsızlıklarına olan katkısıyla tercih ediliyor. Ayrıca, kadınların regl dönemlerini daha rahat geçirmesini de sağlar. İşte yavşan otunun diğer faydaları...
#Yavşan Otu