meslek liseleri haberleri sayfasında meslek liseleri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2664 meslek liseleri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, meslek lisesi mezunlarının kendi alanlarında İşbaşı Eğitim Programı’na katılmaları halinde alacakları ücretlerin günlük 654 liradan 850 liraya yükseleceğini açıkladı. Bakan Işıkhan, “Gençlere asgari ücretten yüzde 30 daha fazla tutarda cep harçlığı veriyoruz” dedi.
#Vedat IşıkhanMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), meslek lisesi mezunlarının istihdamının kolaylaştırılması için dört yeni programı hayata geçiriyor. ‘Bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ başlıklarını taşıyan yeni modeller gelecek eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak.
#Millî Eğitim BakanlığıDepremlerin vurduğu 10 ilde eğitimle ilgili önemli kararlar alındı. Bölgedeki öğrencilerden isteyenlerin başka illere nakilleri sağlanırken, çadır ve konteyner kentlerde de eğitim noktaları oluşturuldu. Bu dönemde meslek liselerinin üretime yönelik işlevinin ne kadar önemli olduğu da bir defa daha ortaya çıktı. Birçok farklı alanda hızlıca üretim yapan meslek liseleri bölgenin ihtiyaçları için seferber oldu.
#DepremMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Döner sermaye işletmesi olan mesleki ve teknik eğitim kurumlarımızın 2021 yılının ilk on bir aylık geliri 707 milyon 709 bin liraydı. Yüzde 176 oranında artış sağlanarak 2022 yılının ilk on bir aylık gelir toplamları, 1 milyar 955 milyon liraya yani yaklaşık 2 milyar liraya ulaştı” dedi.
#Mahmut ÖzerMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, son 20 yılda eğitime büyük yatırımların yapıldığını vurgularken, 'Artık akademik olarak başarılı öğrenciler meslek liseleri tercih etti. En son Demirören Medya Mesleki Teknik Anadolu Lisesi 0.112'lik dilimden öğrenci almaya başladı.' dedi.
#Mahmut ÖzerMeslek liselerinin 2022 yılının ilk dokuz ayında elde ettiği gelir, 1 milyar 362 milyon 789 bin 924 TL'ye ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre kaydedilen artışın yüzde 219'luk rekor bir seviyede olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer; "Dokuz aylık dönemde gerçekleştirilen üretimden öğrenci ve öğretmenlerimiz 223 milyon 517 bin lira pay aldı" dedi.
#Milli Eğitim BakanıMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, önümüzdeki eğitim öğretim yılında sayıları 146’ya çıkarılacak tarım alanı bulunan meslek liselerinin, ürettiği ürünleri uygun fiyatla vatandaşla buluşacağını söyledi. Ayrıca meslek liselerinin günlük 1 milyon ekmek üretimi yapacağını ve liselerin satış büfelerinde vatandaşların düşük fiyatla ekmek almasını sağlayacaklarını ifade etti.
#Meslek LiseleriMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2022 yılının ilk 5 ayında meslek liselerinin üretimden elde ettiği gelirin 559 milyon 899 bin 226 lira olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki gelir ise 169 milyon 370 bin 795 liraydı. Meslek liseleri geçen yıla göre yüzde 231 oranında gelirini arttırdı.
#Meslek LiseleriMillî Eğitim Bakanlığı, 2022 yılının ilk 5 ayında meslek liselerinin üretimden elde ettiği geliri 559 milyon 899 bin 226 lira olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki gelir ise 169 milyon 370 bin 795 liraydı. Meslek liseleri geçen yıla göre yüzde 231 oranında gelirini artırdı.
#MEBÜlkenin birçok noktasındaki meslek liseleri adeta fabrika gibi çalışıyor. Gaziantep’te, 3 ayda 7 milyon lira ciroya ulaşan lisede, her gün 20 bin kişilik yemek pişiriliyor. Fırat Kalkanı Bölgesi’ndeki hastanelere yemek buradan gidiyor. Ankara’daki öğrenciler, sıra-dolap yapımından bilişime kadar birçok alanda işbaşında. Kumburgaz’da ise harabeden tam donanımlı bir mutfağa dönüşen binada, binlerce kamu ve özel sektör çalışanı için üretim yapılıyor.
#Meslek LiseleriMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Mesleki eğitimde geçmişteki uygulamalardan kaynaklanan problemler, büyük oranda çözüldü. Mesleki eğitim okullarımız artık ihracat yapıyor, patent üretiyor. Mesleki eğitimi akademik olarak başarılı öğrenciler de tercih ediyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanıMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitimde döner sermaye kapsamındaki üretimden elde edilen gelirin 2020 yılında 503 milyon olduğunu belirterek "2021 yılında 1 milyarlık bir üretim kapasitesine ulaşmayı hedeflemiştik. Bugün bu hedefimizi tutturduğumuz gibi aştığımızı da kamuoyuyla paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum. 2020 yılına göre gelirlerimiz, yüzde 131 artarak 1 milyar 162 milyon lira bandına ulaşmıştır." dedi.
#Millî Eğitim Bakanı Mahmut ÖzerMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İzmir’in Foça ilçesindeki programının ardından Mithatpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde meslek liseleri öğrencileri ile bir araya geldi. 14 farklı lisenin öğrencileri tarafından üretilen ürünlerin sergilendiği etkinlikte, çeşitli yarışmalarda derece alan ürünler de yer aldı. Ürünleri tek tek inceleyen Bakan Özer, burada okul yöneticileri ve öğrencilerle görüştü.
#Mahmut ÖzerMeslek liseleri üretimleriyle ülke ekonomisine katkılarını sürdürüyor. 2021 yılının ilk on ayında üretimden elde edilen gelir, 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 61 artarak 540 milyon liraya ulaştı. 2021 yılı sonunda daha büyük bir oranda başarı beklediklerini belirten Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “2021 yılında ilk on ayda elde edilen gelir 2020 yılında elde edilen geliri aştı" dedi.
#Meslek LiseleriMeslek liselerinin üretimleriyle ekonomiye yaptığı katkı, artarak devam ediyor. Meslek liselerinin üretimden elde ettiği gelir, son iki yılda yüzde 100 artarak 2020 yılında 503 milyon 197 bin 847 lira, bu yılın ilk 8 ayında ise katkı, 300 milyon liraya ulaştı.
#Millî Eğitim BakanlığıBursa Büyükşehir Belediyesi burs sonuçları, 14 Ekim'de tamamlanan başvuru sürecinin ardından merak konusu oldu. Öğrenci başına meslek liseleri için toplam 9000 TL, üniversiteler için ise toplam 18000 TL burs desteği sağlayacak olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, meslek lisesi okuyan Bursalı öğrencilerden başvuru yapanları bu kapsamda tutacak. Peki, Burskoop burs sonuçları açıklandı mı? İşte, detaylar
#BursaGeleceğin liderlerini yetiştirmeye odaklandıklarını söyleyen Eksim Holding İnsan Kaynakları Direktörü Mehmet Fatih Korkut, genç yeteneklerin iş dünyasının en değerli gündem maddesi olduğunu, bu kapsamda şirketlerin bu yetenekleri çekme, elde tutma ve geliştirmeye yönelik gerçekleştirdiği insan kaynakları uygulamalarının bir anlamda organizasyonları da dinamikleştirdiğini belirtiyor.
#Eksim HoldingBAZI başarı hikâyeleri vardır, insana yalnızca ilham vermez; aynı zamanda bir yol haritası çizer. Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan’ın kaleme aldığı “Altın Bulmadan Zengin Olunmaz” işte tam da böyle bir hikayeyi anlatıyor. Çanakkale’nin küçük bir ilçesinde, yoklukla başlayan bir yaşamın azim ve kararlılıkla nasıl bir dünya markasına dönüştüğünü gözler önüne seren bu kitap, yalnızca iş dünyasına değil, hayatın her alanına dair önemli dersler içeriyor.
#1Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, savunma sistemlerindeki gelişmelere ve hedeflere ilişkin "Hedef; hiç kimsenin Türkiye'nin kılına dahi zarar veremeyeceğini aklından dahi geçiremeyeceği bir sistem. Bütün akıllı sistemlerde yerlilik gayreti içindeyiz. Türkiye bütün bunlarda inanılmaz kabiliyet seti oluşturdu. Çoğu gitti azı kaldı, zoru gitti daha kolayı önümüzde. Yeter ki bu projelere millet olarak sahip çıkalım. Savunma sanayinde muazzam ihracat kapasitesi geliştirdik. İHA pazarında dünyada yüzde 70'e geldik. Önümüzdeki dönemde milletimizi yeni başarı hikayelerle buluşturmayı devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacırİstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Erasmus destekli Mesleki Öğrenim İş-Temelli Staj Hareketlilikleri, meslek liselerinde eğitim gören öğrencilere uluslararası deneyim imkanı sunuyor. Bu kapsamda hem öğrenci hem de öğretmenler Avrupa ülkelerinde staj ve eğitim fırsatı buluyor.
#ErasmusDışişleri Bakanlığı, bazı yayın organlarında yer alan, Avrupa Birliği (AB) fonlarının Türkiye Ulusal Ajansı tarafından belli vakıf ve derneklere tahsis edildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
#Dışişleri BakanlığıTürkiye’de mesleki eğitimle ilgili tartışmalar çoğunlukla doğru zeminde ilerlemiyor. Gün geçtikçe değeri daha da iyi anlaşılan mesleki eğitimin önemi konusunda bir mutabakat var, buraya kadar bir sorun yok. Ancak, konu bu mutabakatın nasıl hayata geçirileceği, yani mesleki eğitimin nasıl güçlendirileceğine geldiğinde tartışma bağlamından tümüyle uzaklaşıyor. Geldiğimiz noktada mesleki eğitime dair tartışmaların ’herkesin üniversiteye gitmesi yerine çoğu öğrencinin mesleki eğitime yönlendirilmesi’ fikriyle ‘mesleki eğitimin çocuk işçiliğini yaygınlaştırdığı’ iddialarına kadar aşırı uçlar arasında savrulduğunu görüyoruz.
#Konuk YazarLiselere Geçiş Sistemi (LGS) maratonun son etabı olan yerleştirme süreci de sınava hazırlık gibi adayları zorlayan bir dönem. 28 Haziran’da başlayan tercih süreci yarın sona erecek. Tercih listesinin mutlaka bir okul yönetimine onaylatılması gerektiğini hatırlatan eğitim uzmanları, son dakikacılar için ipuçları verdi.
#LGSÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, meslek lisesi mezunlarının kendi alanlarında İşbaşı Eğitim Programı’na katılmaları halinde alacakları ücretlerin günlük 654 liradan 850 liraya yükseleceğini açıkladı. Bakan Işıkhan, “Gençlere asgari ücretten yüzde 30 daha fazla tutarda cep harçlığı veriyoruz” dedi.
#Vedat Işıkhanİnsan kaynakları alanında klasik personel yönetimi süreçlerinin değiştiği ve artık şirketlerin “yetenek” konusunu gündemine aldığı o ilk günden bu yana bakış açısı ve metotlar tümüyle değişti. Yeni iş dünyasında çalışana bakış açısı da onu yönetim biçimi de artık çok farklı bir yerde. Bugün, şirketlerin rekabet avantajını ve sürdürülebilir başarıyı yakalamasının en önemli araçlarından biri “yetenek” başlığı.
#Uğur KARABOĞATürkiye’de inşaat sektörünün en önemli sorunlarının başında iş gücü eksikliği geliyor. Önce yetişmiş elemanların yurtdışına çıkması, sonra 11 ilde başlatılan deprem dönüşümü nedeniyle işçilerin bu bölgeye yönelmesi krizi büyüttü. Sıvacısından kalıp ustasına, kule vinç operatöründen boya ustasına, iş sağlığı ve güvenliği şefinden proje müdürü ve mimara kadar pek çok iş kolunda istihdam açığı olduğunu belirten sektör temsilcileri, kentsel dönüşümle doğacak yeni ihtiyacı da hatırlatarak, ‘Kalıcı çözüm şart’ diyor.
#Gülistan ALAGÖZMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi ile ‘herkesin bir mesleği olmalı’ anlayışını düstur edinerek, sektör işbirlikleriyle mesleki eğitime erişimi ve kaliteyi artırmayı, öğrencileri hayata ve istihdama hazırlayarak ülkenin kalkınmasına ve refahına katkı sunmayı hedefliyoruz” dedi.
#Herkesin Bir Mesleği OlmalıTürkiye’de ilk ayakkabı eğitimi ve üretimi yapan okul olma özelliğini taşıyan TASEV Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ihtiyaç sahibi öğrenciler ve afet durumlarında bölgedekiler için yardım ayakkabıları üretiyor. Aynı zamanda İstanbul’da Çağlayan, Anadolu ve Gaziosmanpaşa adliyelerine güvenlik görevlileri için ayakkabı üretimi yapan öğrenciler, üretimden gelir elde ediyor.
#Türkiye’Nin İlk Ayakkabı Üreten LisesiTürkiye’de ilk ayakkabı eğitimi ve üretimi yapan okul olma özelliğini taşıyan TASEV Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ihtiyaç sahibi öğrenciler ve afet durumlarında bölgedekiler için yardım ayakkabıları üretiyor. Aynı zamanda İstanbul’da Çağlayan, Anadolu ve Gaziosmanpaşa adliyelerine güvenlik görevlileri için ayakkabı üretimi yapan öğrenciler, üretimden gelir elde ediyor.
#İstanbulSanayideki işgücü probleminin kilit noktası olarak görülen meslek liseleriyle ilgili farklı bir yaklaşım geldi. Bu kez modelin odağında öğrenciler değil öğretmenler var. Merkezi İstanbul Esenyurt’ta bulunan Atmaca Elektronik, ilçe sınırları içindeki sekiz meslek lisesinde görevli öğretmenlere ‘yüksek lisans’ niteliğinde bir müfredat oluşturdu. MEB ile yapılan protokole göre öğretmenler fabrika ve liselerde sanayinin kodlarını öğrenip öğrencilerine aktaracak.
#EsenyurtMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ başlığıyla hazırlanan yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için MEB’in internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek.
#MüfredatMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), meslek lisesi mezunlarının istihdamının kolaylaştırılması için dört yeni programı hayata geçiriyor. ‘Bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ başlıklarını taşıyan yeni modeller gelecek eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak.
#Millî Eğitim BakanlığıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, önümüzdeki dönemde hem organize sanayi bölgelerinin kaynaklarını hem de bakanlığın kaynaklarını Türkiye'nin mesleki eğitimi için seferber etmeyi amaçladıklarını söyledi.
#Fatih KacırAK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, seçim çalışmaları kapsamında İzmir Ticaret Odası'nı (İZTO) ziyaret etti. Ziyarette konuşan Dağ, Teknokent ile yetişmiş olan çocuklar hem oyun sektöründe hem bilişim sektöründe hem de Teknokent sektöründe ciddi anlamda bir mesafe katediyor. Alsancak Liman arkası ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nü entegre ederek, burada bilişimin, Teknokent'in merkezi, alt var dedi.
#AK PartiMilli Eğitim Bakanlığı ile Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi arasında, üniversite bünyesinde güzel sanatlar ilköğretim okulu ve güzel sanatlar lisesi kurulması için iş birliği protokolü imzalandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Türkiye'de müzik eğitimi konusunda devrim niteliğinde bir adım olduğuna inanıyorum. Bu konuda yetenekli çocuklarımız için yepyeni bir alan açılıyor, yepyeni bir imkan açılıyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı ile Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi arasında, üniversite bünyesinde güzel sanatlar ilköğretim okulu ve güzel sanatlar lisesi kurulması için iş birliği protokolü imzalandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Türkiye'de müzik eğitimi konusunda devrim niteliğinde bir adım olduğuna inanıyorum. Bu konuda yetenekli çocuklarımız için yepyeni bir alan açılıyor, yepyeni bir imkan açılıyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıSanayiciler makine operatörü ve kaynakçı, müteahhitler sıvacı ve boyacı, turizmciler garson, terziler ve marangozlar çırak bulamıyor. Yeni neslin ücret ve çalışma saatleri nedeniyle yanaşmadığı bu meslekler, üretimi tehdit eder hale geldi. İşverenler ise nitelikli eleman bulunamadığından düşük kapasiteyle çalıştıklarını söylüyorlar.
#İSO