Almanya’da gelecek yıllarda ekonomiyi en çok tehdit edecek sorunlardan biri birçok sektörde yaşanmaya başlanan kalifiye personel açığı oluşturuyor. Hükümet önceki yasama döneminde kalifiye göç yasasını hayata geçirerek yurt dışından kalifiye personeli Almanya’ya kazandırmayı hedeflemişti. Ancak yapılan araştırmada ülke içindeki potansiyelin de yeteri kadar kullanılmadığı ortaya çıktı. Birçok sektörde kalifiye personel açığı olmasına rağmen, meslek eğitiminde yüzde 40 oranında açık bulunduğu belirtildi.
#AlmanyaTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 MartGeçen hafta, gazetelere yansıyan bir haberden sonra Blogger anneler tartışma konusu oldu. Sosyal medyada iki çocuğunun fotoğraflarını paylaşan Blogger Nihan Kayalıoğlu’nun eşi, “Çocuklarımı reklam malzemesi yapıp para kazanıyor, istismara davetiye çıkarıyor” diyerek dava açtı ve mahkeme babayı haklı buldu. Bunun üzerine ‘Blogger anneler’ ile ilgili tartışmalar alevlendi.
#BloggerYapay zekanın gelişmesiyle ortaya çıkan teknolojik çözümleri uygulayabilecek insan gücüne, siber güvenlikçilere, yazılım-programlama, istatistik ve matematik yeteneklerine olan ihtiyaç çok hızlı artıyor. Bu tür yeni nesil meslekleri yeni yaka olarak tanımlayan IBM, teknoloji alanında hızlıca personel yetiştirmek için özel eğitim programları geliştiriyor. IBM Türk İK Ülke Lideri Pınar Yücealp, “Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin o teknolojiyi anlayacak insana ihtiyaç var. Bizim yapmak istediğimiz her ikisini, birbiriyle konuşturabilmek. Çağa ayak uydurabilmek için kompakt, hızlı eğitimlere ihtiyaç var” diyor.
#Yeni YakaHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinde Ankara, Hacettepe, Gazi ve ODTÜ’nün ardından Bilkent Üniversitesi’ne konuk olduk. ‘Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi’ unvanlı Bilkent Üniversitesi’nin Rektörü Abdullah Atalar, “Ankara’nın, Türkiye’nin en iyisi olalım değil, dünyanın en iyisi olalım hedefimiz var” dedi.
#BilkentBUNDAN kısa bir süre önce Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliği ile Genel Dil Bilim Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen Çok Dilliliğin Alman Eğitim Sistemindeki Geleceği başlıklı iki gün süren bir sempozyumda, Türkçe ve Rusçanın okullardaki durumu detaylı bir biçimde konuşulup tartışıldı.
#Ahmet Külahçı23 yaşında Harvard Üniversitesi’ndeyken kendi işinin sahibi oldu, şimdi 12 ülkede 46 farklı ulustan 15 binin üzerinde kişiye istihdam sağlıyor. Kamuoyunda pek sık görünmüyor, ama iş eğitim olunca akan sular duruyor. Liselere gidiyor, üniversitesini anlatıyor, gençlere önerilerde bulunuyor.
#Vakıf Üniversitesi