Önceki gün yaşamını yitiren İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG) kurucularından, Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın yol arkadaşı Hasan Damar’ın cenaze namazı Almanya’nın Dormagen kentinde kılındı. Son yolculuğuna Dormagen Meryem Ana Camii’nden uğurlanan Damar’ın cenaze namazını, IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün kıldırdı.
#AlmanyaTarihin en büyük sanat destekçilerinden Theodoros Metokhites’in 14'üncü yüzyılda bugünkü şeklini verdiği ve Bizans sanatının son şaheseri sayılan Chora Kilisesi’nin (Kariye Camii) duvarlarındaki öyküler kitaplaştırıldı. Demirören Yayınları’ndan çıkan Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabında, mozaik ve fresklerde anlatılan hikayeler yer alıyor. 60 öykünün, 100’e yakın fotoğraf ile bulunduğu kitap hem Türkçe hem İngilizce olarak yayımlandı. Arkeolog Dr. Murat Sav, “İtalya’da Rönesans başlamadan önce Bizans’ta bu kilisede başlamıştı. Yapıda figürler büyümeye ve uzamaya başlamış. Bizansta görsel ve ikonografik anlamda bu denli yoğun başka bir yapı yoktur. Burada çok özel detaylar bulunuyor. Cami, Meryem ve İsa’nın bazı mucizelerinin yer aldığı resimler ve mozaikler ile kuşatılmış. Kariye çok özel bir yapı, bu nedenle hem turistik hem kültürel anlamda doğru bilinmesi gerekiyor” dedi.
#Kariye ChoraSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Demirören Yayınları da Abdülmecid'e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı.
#AyasofyaSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Fossati kardeşler, o dönem onardıkları Ayasofya’nın 25 adet gravürünü albüm halinde Abdülmecid’e hediye etmişti. Demirören Yayınları da Abdülmecid’e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı.
#AyasofyaTürkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere iki yıl önce Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’yle başlayan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bu yıl Nevşehir, Trabzon, Erzurum, Çanakkale, Gaziantep, Ankara, Konya, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Antalya olmak üzere 11 şehirde düzenlenecek. Festivallerin ilk durağı, Kapadokya olacak. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri 5 Ağustos’ta “Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali” ile başlayacak.
#FestivalKurban Bayramı’na artık sayılı günler kaldı. Hafta sonuyla birlikte toplamda 9 günü bulacak tatil, bir nefes alma fırsatı olacak. Biz de uzmanlarımıza ‘Bayram tatilinde bütçeyi çok da zorlamadan nereleri keşfe çıkmalı?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 öneri sundular...
#TatilBinlerce yıllık geçmişiyle pek çok kültürün bir arada yaşadığı, her birinin ayrı iz bıraktığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen onlarca güzellik var. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Bu bölgelerimizde mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk; 12 şehirden insanlık tarihini değiştiren antik kentlerden tutun da manastırlar, tarihi camiler ve buzul dağlarına kadar birbirinden harika 12 adresi önerdiler.
#RotaBugün Diyarbakır’ın tarihi Sur sokaklarındayım, Gazeteci arkadaşım Ahmet Yukuş’un sabahın erken saatlerinde “yeni Sur’a gidelim” mesajını gördüm. Dişimde sızı başımda ağrı vardı. Neyse ki kendimi başarılı doktorum Ece’ye teslim ettim. İki dokunuşla dolgumu yaptı. Ağrımı, sızımı ortadan kaldırdı. Gülüşümü güzelleştirmek için dişlerimi temizledi.
#Aziz FidancıBayram tatili için bavulunuzu hazırlamaya başladıysanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Ramazan Bayramı’nda cüzdanı çok yormayacak bir tatil için en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel ve pek fazla cep yakmayan 15 öneride bulundular.
#RotaAdana dendiğinde akla mutfağı ve lezzetli yemekleri gelse de müzesinden antik kentine, köprüsünden camisine şehrin görüp gezilecek çok fazla yeri var. Kentin sokaklarını renk cümbüşüne çevirecek Portakal Çiçeği Karnavalı bu yıl 23-27 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. Adana’ya yolu düşecek okurlarımız için jürimize “Nereleri görmeliyiz” diye sorduk.
#GeziCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mersin Toplu Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında en önemli enerji kaynağının nükleer santraller olduğunu belirterek, "Amacımız ülkemizi en kısa sürede 2., 3. nükleer santrallerine kavuşturacak adımlar atmaktır" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKariye Camii, Kariye Müzesi ve Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi olarak da bilinir. İlk inşa edildiği tarihte kilise olarak kullanılmıştır. Camiiye dönüştürüldükten sonra ibadete açılmıştır. Son yıllarda müze olarak kullanılan camii, yeniden ibadete açıldı. Kariye camii nerededir, tarihi ve özellikleri nelerdir konularını sizler için araştırdık.
#Kariye CamiiCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan restore edilen Sümela Manastırı ile Ortahisar Ayasofya Camisi’ni açarken “Eğer biz diğer inançların sembollerini hedef alan bir millet olsaydık, 5 asırdır elimizde olan bu manastırın yerinde şu anda yeller eserdi” dedi. Erdoğan videokonferans yoluyla katıldığı açılışta özetle şunları söyledi:
#GazetehaberleriAyasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde tarihi bir gün yaşandı. Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk cuma namazı kılındı. Minarelerden yükselen selaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatiha Suresi'ni ve Bakara Suresi'nin ilk 5 ayetini okudu. Hutbe sonrası cuma namazının farzını kıldıran Erbaş, Fetih suresini okudu. 86 yıl sonra kılınan ilk namaz öncesi 4 minareden 4 müezzin tarafından öğle ezanı okundu. Ayasofya'daki namazın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Fatih Sultan Mehmet'in türbesini ziyaret etti.
#Ayasofya-İ Kebir Cami-İ Şerifiİnsan kalabalığının henüz bastırmadığı, havaların sıcaktan bayıltmadığı haziran ayı veya rüzgarların dindiği, kalabalığın çekildiği, denizin ısındığı eylül aylarında Bozcaada’da olmak çok daha keyifli olacaktır düşüncesiyle çıkarım ben her yaz bu adanın yollarına… Sizlere de aynısını önererek başlamak isterim Bozcaada yazıma…
#BozcaadaŞırnak, geçmişe dair bilgileri çok eskilere dayanan bir ilimizdir. Bünyesinde pek çok tarihi eseri barındıran Şırnak’ın, görülmesi gereken birçok gezilecek ve tarihi yerleri bulunmaktadır. İşte sizler için Şırnak’ın ilçeleri neler, Şırnak hangi bölgemizde bulunur, Şırnak’ta gezilecek ve tarihi yerler neresi gibi, tüm soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Şırnak İlçeleriMardin, farklı köken ve dinlerden insanlarının buluşma noktası olması ile birlikte sosyokültürel, dini, mimari ve tarihi açıdan Türkiye'nin en turistik şehridir. Dünya’nın da en güzel ve dikkat çeken şehirlerinden biri olan Mardin’de gezilecek yerler nerelerdir? Mardin’in ilçeleri nedir ve şehir hangi bölgededir? Tüm bilgi ve cevapları sizlerle buluşturduk.
#Mardin İlçeleriDoğu Anadolu’nun Harput kalesinin yer aldığı tepenin eteklerinde kurulan şehri Elazığ; tarihi, kültürel ve doğa güzellikleri ile çevrelidir. Hurriler, Hititler, Urartular ve birçok uygarlığın hakimiyeti altına giren Elazığ, bu uygarlıkların eserlerini günümüze aktarmaktadır. Türkiye'nin en doğal ve tarihi şehirlerinden biri olan Elazığ’da gezilecek yerler nerelerdir? Elazığ’ın ilçeleri nedir ve Elazığ hangi bölgededir? Elazığ'ın tarihi yerleri ile birlikte sizler için derledik.
#Elazığ İlçeleriPrens Adaları dört mevsim çok özel ama baharda ayrı güzel olur. Çam ağaçlarının arasında yükselen zarif ahşap evleri, duvarları, bahçeleri, cam önlerini renklendiren çiçekleri ve motorlu araç trafiğinden uzakta kafa dinlemek için en şehrin en güzel köşelerinden biri Büyükada. Hem üç büyük dine ait tarihi ibadethaneler hem de tarihi köşkler ile Büyükada’da geçireceğiniz zamanı dolu dolu bir kültür turuna çevirebilecek birçok detay da var.
#Saffet Emre Tonguçİzmir'de yakalanan FETÖ/PDY'nin üst düzey isimlerinden Yusuf Bekmezci (81), 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan yargılandığı davada hakim karşısına çıktı. Hakkında, 'ağırlaştırılmış müebbet' istenen Bekmezci'nin avukatı, müvekkilinin alzheimer olabileceğiyla ilgili şüpheleri olduğunu, anlamsız tepkiler verebileceğini söyledi.
#Yusuf Bekmezci30 yılı aşkın süredir düzenlediği ‘Adım Adım İstanbul’ gezileriyle 300’den fazla önemli rotaya uzanan FEST Travel, bu yıl 8 Mart’a özel ‘Kadın Hikâyeleri’ başlıklı bir program düzenledi. Tematik gezilerin içerik sorumlusu Şenay Savut ile programın detaylarını konuştuk.
#Istanbulİstanbul'un bazı ilçe ve mahallelerine planlı bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle elektrik verilemiyor. Anadolu ve Avrupa Yakası'nda yaşanan elektrik kesintilerinin ne kadar süreceğini merak eden vatandaşlar internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki, elektrikler ne zaman gelecek? İşte, BEDAŞ ve AYEDAŞ planlı kesinti programı...
#Elektrikler Ne Zaman GelecekÜç günde hem bir ülkeyi baştan başa dolaşabilmek hem de Osmanlı İmparatorluğu’ndan Sovyetler dönemine çeşitli çağlardan izler görmek ister misiniz? Avrupa’nın en genç ülkesi Kosova, savaşın kasvetini üzerinden atmış. Dinamik nüfusu ve özgün tarzıyla ziyaretçileri bekliyor. Priştine’de havalı kafelerde sosyalleşebilir, Prizne’nin eski sokaklarında zaman yolculuğuna çıkabilirsiniz.
#Kosova