Laktat kısa LDH değeri vücutta bulunan bir enzim türüdür. Vücudun enerji üretimine yardımcı olmaktadır. Birçok organda bulunan laktat enzimlerinin düşüklüğü veya yüksekliği önemsenmesi gereken bir konudur. Peki, laktat nedir? Laktat değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere laktat değerleri hakkında merak edilenleri derledik.
#SağlıkMenenjit hastalığı son günlerde Strep A enfeksiyonu ile birlikte gündeme gelmeye başladı. Strep A bakterisinin neden olduğu hastalıklardan olan menenjit hastalığı, önlemi alınmadığı takdirde ciddi hasarlara neden olabiliyor. Uzmanlar menenjit aşısına bu dönemlerde ayrıca dikkat çekiyorlar. Peki, menenjit hastalığı nedir, bulaşıcı mı? Menenjit aşısını ihmal etmeyin! İşte menenjit belirtileri, tedavisi hakkında bilgiler...
#MenenjitKonya'da çayın soğuk geldiği iddiasıyla çıkan tartışmada müşterisi emlakçı Emel Göçer'i (33) tabancayla öldürdüğü gerekçesiyle tutuklu yargılanan seyyar çaycı Muhammet İlhan (35) için mahkemenin Adli Tıp Kurumu'ndan istediği raporda, sanığın akıl sağlının yerinde ve ceza sorumluluğunun tam olduğu belirtildi.
#KonyaKONYA’da, emlakçı Emel Göçer'i (33), 2 kadın arkadaşı ve 3 kız yeğeniyle tatile giderken durdukları seyyar satıcıda çayın soğuk geldiği iddiasıyla çıkan tartışmada tabancayla vurarak öldüren seyyar çaycı Muhammet İlhan (35), ilk kez hakim karşısına çıktı. İddianamedeki ifadesinde kadınlardan birinin kendisine tokat attığını söyleyen İlhan, mahkemedeki savunmasında ise, ''Erkek şahıs bana tokat attı. Olayın şokuyla ben fazla bir şey hatırlamıyorum" dedi.
#KonyaKoronavirüs salgını tüm dünyada yayılmaya devam ederken aşı çalışmaları da olumlu şekilde devam ediyor. Çoğu ülkede toplu aşılama kampanyaları başladı. Peki aşı olunsa da hastalık bulaşabilir mi? Bilim insanları bu kritik soruya cevap verdi: "Bilmiyoruz, çünkü aşılar daha çok yeni kullanıma girdi." Öte yandan aşılarla ilgili erken çalışmalar, tamamen ortadan kaldırmasalar da bulaştırma üzerinde etkili olduğunu ortaya koyuyor.
#KoronavirüsMenenjit aşısı, bulaşıcı bir hastalık olan menenjitten korunmak için önem arz etmektedir. Özellikle çocuklarda görünen menenjit, meningokok aşısı olarak bilinen bu aşı aracılığıyla korunma imkanı taşıyabilmektedir. Menenjit hastalığı kontrol altına alınmadığı taktirde ölüme kadar gidebilmektedir. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır? İşte, menenjit aşısı ve hastalığın seyri hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar
#Menenjit AşısıBeyni ve omuriliği kaplayan meninks ismindeki zarın iltihaplanması ile ortaya çıkan menenjit hastalığı virüsler, bakteriler ve parazitlerin etkeni ile görülüyor. Her yaş grubunda görülebilen bakteriyel menenjit hastalarda farklı semptomlar ile beliti gösteriyor. Peki, Menenjit nedir ve belirtileri nelerdir? Bakteriyel Menenjit hastalığı bulaşıcı mıdır? İşte, menenjitle ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Bakteriyel MenenjitÇorum’un İskilip ilçesinde tek isteği askerlik yapmak olan fiziksel engelli 56 yaşındaki Mustafa Kürüklü’nün hayali gerçek oldu.İskilip’in sevilen simalarından fiziksel engelli 56 yaşındaki ayakkabıcı Mustafa Kürüklü, küçük yaşta menenjit hastalığı geçirdi. Bu yüzden yaşadığı fiziksel engel ve konuşma probleminden dolayı askere gidemedi. Yıllardır askerlik hayalleri kuran Kürüklü, vatan için asker gitmek istediğini yeğeni Bünyamin Barış Kürüklü’ye söyledi. Bunun üzerine yeğen Kürüklü, amcasının isteğini İskilip Kaymakamı Muharrem Eligül’e iletti. Kaymakam Eligül’ün girişimleri sonucunda İl Jandarma Komutanlığından gerekli izinler alındı.
#ÇorumBeyni ve omuriliği kaplayan meninks ismindeki zarın iltihaplanması ile ortaya çıkan menenjit hastalığı acil müdahale gerektiren tehlikeli hastalıklar arasında yer alır. Yüksek ateş ve kusma ile kendisini gösteren hastalık, her yaştan kişide görülebilir. Ülkemizde yapılan menenjit aşısını erken yaşlarda uygulamak ise hastalığı korumak adına büyük önem taşıyor. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır? Menenjit bulaşıcı mıdır, belirtileri nelerdir?
#Menenjit Aşısı Ne Zaman YapılırYüzyıllardır en ciddi sağlık sorunlarından olan menenjit, özellikle çocuklarda görüyor. Beyni ve omuriliği kaplayan meninks ismindeki zarın iltihaplanması ile ortaya çıkan menenjit tedavi edilmediği takdirde insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Hastalıktan korunmak için uzmanlar menenjit aşısını uygun görüyor. Peki, menenjit hastalığı nedir? Menenjit aşısı ne zaman yapılır ve kaç sene korur? İşte, merak edilenler.
#Menenjit Aşısı Ne Zaman YapılırAni ateşi, şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendisini gösteren ve tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturan menenjit hastalığı, yüzyıllardır insanların sağlık sorunlarından birini oluşturuyor. Temas ve solunum yoluyla bulaşan bu hastalık aşı ile korunarak önlenebiliyor. Peki, her yaştan kişinin risk grubunda olduğu menenjit hastalığı aşısı ne zaman yapılır? İşte, menenjit aşısı ve menenjite ilgili bazı bilgiler...
#Menenjit AşısıGenellikle küçük yaştaki çocuklarda görülen menenjit, tedavi edilmezse duyma kaybı ve beyin hasarı gibi sonuçlar doğurabiliyor.Menenjit şüphesi taşıyan hastaların hemen bir uzmana gitmesi gerekiyor. Peki ciddi boyutlara ulaştığında ölümlere varan sonuçlar doğuran menenjit hastalığı nedir, türleri neler, bulaşıcı mı? İşte detaylar!
#Menenjit Nedir