Yazın kızgın sıcağı azalırken Kaş’ın manzaralı tepelerinden başlayıp Simena’da ortaçağ şövalyelerinin inşa ettiği görkemli kalede sona eren güzergâhı adımlayalım mı? Likya uygarlığının boy verdiği topraklarda bir hafta boyunca doğa ve tarihle iç içe, unutulmaz bir yürüyüş... Yola çıkmak için ihtiyacınız olan tek şey cesaret.
#Melih USLUHerkesin tatilden beklentisi farklı; ancak dünya artık çevreye duyarlı, yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkının yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlayan turizmi destekliyor. Yani ‘sürdürülebilir seyahat’i. İzmir’in doğa ve kültür zenginliğiyle şaşırtan ilçesi Tire, tam böyle bir destinasyon.
#Ferdi AKARSUAydın’ın Söke ilçesi yakınlarındaki, arkeoloji dünyasında ‘Anadolu’nun Pompeisi’ olarak bilinen Priene’deki kazıların Başkanı Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert, Bursa ve Frankfurt Üniversitesi’nden ekiplerin sürdürdükleri çalışmaları anlattı. Priene’nin hem şehir planlamacılığı, hem de dini özellikleri açısından çok önemli bir antik merkez olduğunu vurgulayan Prof. Mert, bilimsel çalışmaların yanısıra UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de aday olan kentin Türkiye turizmine katkıda bulunması umudunda.
#İbrahim Hakan MertAydın'ın Buharkent ilçesinin kırsal Menderes Mahallesi'nde dün ilçe merkezine gideceğini söyleyip evden çıkan, bin daha da haber alınamayan Nuriye Öztürk (30) bu sabah Menderes Köprüsü'nde ölü bulundu.
#AydınAydın’da tarım arazilerinin en büyük su kaynağı olan Büyük Menderes Nehri, son dönemde yaşanan kuraklık ve sıcaklar nedeniyle kururken, oksijensizlik sebebiyle balık ölümleri de tekrar yaşandı. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Nehir içinde suyun olmayışı ve birikinti halinde küçük göletlerde kalan suların kirli ve oksijensiz olması nedeniyle, Sarıkemer Taşköprü civarında sucul canlılarla birlikte yüzlerce balığın öldüğü görüldü. Suyu akılcı kullanamazsak başta tarımcılar olmak üzere, tüm canlılar bundan büyük zarar görecektir" dedi.
#AydınFelsefe Thales’le başlamıştır. O ilk filozoflardan olup felsefenin ve bilimin öncüsü kişi olarak kabul edilir. Thales gerçek bir soyludur ama “soylu” sözcüğü o zamanlar geçerli bir tanım olmadığı için oldukça “varlıklı” bir aileden geldiğini söyleyelim.
#1AYDIN'ın Nazilli ilçesinde, "Pazara gidiyorum" diyerek evden çıkan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Alzheimer hastası Ayşe Sevim Akarçay'ın (71), 4 gün sonra Yenipazar ilçesi Donduran Köprüsü'nün ayaklarında, cansız bedeni bulundu.
#AydınSÖKE’nin tarım ve gıda vizyonu üzerinde çalışırken mutlaka görüş ve önerilerini almamız gereken kuruluşlardan biri de İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü... Bu çerçevede İlçe Müdürü Zeki Berhuni’le bir görüşme yaptık. Berhuni, görüşmeden sonra tam 15 dosya gönderdi. Kimi ilçenin genel sorunları ve çözüm önerileri, kimi de ürün odaklı yazılardı. Tabii Söke denilince akla hemen ‘beyaz altın’ pamuk geliyor. Dolayısıyla görüş ve öneriler pamukla başlıyor.
#1Ülkemizde pek çok değerli antik yerleşke kazı çalışmaları neticesinde gün yüzüne çıkarılmıştır. Milet Antik Kenti, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken tarihi yerleşimlerden biridir. Bu bağlamda Milet Antik Kenti nerede? Milet Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri derledik.
#Milet Antik KentiEge Denizi'ne dökülen 548 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri'nde yaşanan kirlilik nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi ile Mobil Su ve Atık Su Laboratuvarı ekipleri bölgeye gelerek analiz için numune aldı. ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün, “Buradan alacağımız numunenin tespitlerini yapacağız. Çevreyi kirletene 820 bin lira cezai işlem uygulanacak” dedi.
#Büyük Menderes NehriEge Denizi'ne dökülen 548 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri'nde suyun siyah renge dönmesi ve kirlilik endişesi yaratıyor. Kirliliğin zeytinyağı fabrikalarının atık sularını dereye bırakması ile evsel atıklardan kaynaklandığını söyleyen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, bölgeye yüzer bariyer konulması gerektiğini belirtti. Devlet Su İşleri (DSİ) 21’inci Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise nehirdeki çöplerin yılda yaklaşık 4 kez temizlendiğini belirterek, yakın zamanda nehirde yeniden temizleme çalışması yapacaklarının bilgisini verdi.
#Büyük Menderes NehriEge Denizi'ne dökülen 548 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri'nde suyun siyah renge dönmesi ve kirlilik endişesi yaratıyor. Kirliliğin zeytinyağı fabrikalarının atık sularını dereye bırakması ile evsel atıklardan kaynaklandığını söyleyen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, bölgeye yüzer bariyer konulması gerektiğini belirtti. Devlet Su İşleri (DSİ) 21’inci Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise nehirdeki çöplerin yılda yaklaşık 4 kez temizlendiğini belirterek, yakın zamanda nehirde yeniden temizleme çalışması yapacaklarının bilgisini verdi.
#Büyük Menderes NehriTürk mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi için yerel malzemelerimizi tanımak, onların geçmişten bugüne hikâyesini bilmek, özelliklerini tabaklara en iyi şekilde yansıtabilmek önemli. Bu amaçla yerel değerlerin mutfaklarda sürdürülebilirliğini sağlamak için şef Şemsa Denizsel işbirliğinde özel bir projeye imza atan Metro Türkiye, dört etaptan oluşan ‘Yerelin İzinde’yi hayata geçirdi. Boğaz lüferiyle başlayan projenin ikinci ayağında Aydın kestanesi var.
#Aydın KestanesiHEM tarımda hem gıdada artık radikal söylemlerin ve çözüm arayışlarının zamanı... Sürekli aynı şeyleri konuşmanın, daha doğrusu popülizmin hiçbir işe yaramadığı apaçık ortada. Bu gerçeğin farkında olan İzmir Tarım Grubu (İTG), “Havza Sorunları Etkinlik Dizisi” çalışmaları çerçevesinde dikkat çeken faaliyetlere imza atmaya başladı.
#1Aydın’ın Köşk ilçesinde serinlemek için atıyla Büyük Menderes Nehri'ne giren ve atının eyerinin ters dönmesi sonucu suya düştüğü sanılan gencin cansız bedeni 2 gün süren arama çalışmaların ardından düştüğü yerin yaklaşık 40 kilometre uzağında bulundu.
#AydınPamukkale, Hierapolis ve Laodikya üçlüsü hem doğanın gücüne hayran bırakıyor hem tarihin büyüsüne kaptırıyor konuklarını. Denizli’nin bu üç güzeli, Türk turizminin dünyadaki simgesi ancak biz ne kadar biliyoruz? Şifalı sularından efsanelerine ve Kleopatra Havuzu’na Denizli’nin davetine kayıtsız kalamayacaksınız...
#HürriyetAnadolu’nun dört bir yanı yılın bu zamanlarında çiçeklerle bezeniyor. Lavanta ve ayçiçeği gibi kimi ekilen, orkide ve ıhlamur gibi kimi de doğada kendiliğinden arzı endam eden çiçekler kokularıyla, renkleriyle ve kapladıkları alanlarla büyüleyici bir etki yaratıyor. Trakya’nın uçsuz bucaksız ayçiçeği tarlalarından Burdur’un lavanta dünyasına, Isparta’nın Güller Vadisi’nden Karadeniz’in en çiçekli yaylasına kadar rengârenk rotalar bizi bekliyor.
#HürriyetEşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan Pamukkale, Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Pamukkale, traverten kaplı termal havuzlarıyla ünlü olsa da aslında ziyaretçilerine bundan çok daha fazlasını vadediyor. Pamukkale hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesine bağlı Eldere (Karakuyu), kuşların göç ettiği bir su cenneti… Eğer hıncahınç mekânlardan sıkılıyorsanız, turizm merkezlerinin ortasında verilecek en güzel mola noktası Eldere Gölü. Yüzünüzü sazlıklara döndüğünüzde bir Rembrandt tablosunda yerinizi alacaksınız.
#SeyahatDenizli'deki Çal Kanyonu, geçen yaz yaşanan kuraklıkla tarihinde ilk kez susuz kaldı. Yörede 'Kısık Kanyonu' olarak bilinen, içinden Büyük Menderes Nehri'nin geçtiği kanyon, bu kış verimli yağışların ardından eski günlerine kavuşmaya başladı. Kanyonun tekrar suyla dolması çevre halkını sevindirdi.
#Denizli