Sosyal medya kullanırken daha hoş göründüğümüze inandığımız filtreler uyguluyoruz. Tenimiz daha pürüzsüz, yaşımız belki biraz daha genç oluyor. Ancak ileri gidip ‘kendini baştan yaratanlar’ın sayısı da az değil. Norveç influencer’lar ve reklam verenler için bir yasa çıkardı. Amaç; bu şekilde üretilen görsellerden etkilenenleri korumak. Gerçek dışı güzellik algısını uzmanlara sorduk; aralarında filtreyi çocukluktan gelen travmalara karşı ‘yara bandı’ olarak gören de var, ‘Bu uygulamalar özgüveni düşük kişilerde hastalığa varan bozukluk yapabilir’ diye uyaran da...
#FiltreMeme kadın için uzuv olmanın çok ötesinde. Öncelik tedavi olsa da meme kanserini atlatan kadınların büyük çoğunluğu tekrar meme sahibi olmak istiyor. Cerrahlar meme protezleri, rekonstrüktif uygulamalarla yeniden meme yapıyorlar. Ancak alınan meme ucu için cerrahi yetmiyor. İşte o noktada dövmeciler devreye giriyor.
Uluslararası Saç Cerrahisi Derneği (ISHRS) tarafından yapılan araştırmaya göre, “Daha fazla saç mı, para mı yoksa arkadaş mı isterdiniz?” sorusu yöneltilen erkeklerin yüzde 60’ı daha fazla saçı olmasını tercih etti. Dünya genelinde erkeklerin yaklaşık yüzde 70’i saç dökülme problemi yaşasa da yalnızca yüzde 10’u saç nakli yaptırıyor.
Saçın parlaklığa ve gürlüğe sahip olması, yağlı veya kuru gözükmemesi, ince veya güçsüz olarak nitelendirilmemesi, uçlarında belirgin kırıklar olmaması, kepek, egzema (seboreik dermatit), saçkıran (alopesi areata) ile deride sivilce ve benzeri sorunların olmayışı özetle saçların kökten uca sağlıklı oluşunun ipucudur. Bununla birlikte saçların doğal yaşam döngüsünde kişinin günde 50–100 tel saçının dökülmesi normal kabul edilir. Transmed Saç ve Kozmetik Cerrahi Kliniği Medikal Direktörü Dr. Melike Külahçı sağlıklı saçın sırlarını, saç dökülmesi sebepleri ve çözümlerini anlattı. Ayrıca şampuan seçerken nelere dikkat etmek gerektiği, hangi maddelerin olup olmaması gerektiğini de paylaşan Külahçı saç nakliyle ilgili bilgiler verdi.
Türk Tabipleri Birliği’nin güzellik salonlarında saç ekiminin yasaklanması için açtığı davada Danıştay, bu konudaki yönetmeliğin bazı maddelerini tedbiren durdurdu. Bu kararla hem doktorların muayenehanelerinde saç ekimi yasaklandı, hem de bazı merkezlerin ruhsatı iptal edildi. Ruhsatı iptal edilen merkezlerde tedavisi süren hastalar da ortada kaldı.
Son yıllardaki dazlak modası, saçı olmayanları kurtardı. En azından bir süre kelliği dert etmelerine gerek kalmadı. Ama moda değişir. Bu yüzden kesin çözüm için saç ekme araştırmaları da sürüyor. Son denemeler göğüs ve sırt kıllarının saç ekiminde çok iyi sonuç verdiğini ortaya koydu. Özellikle göğüs kılları ekildikleri bölgede, yapı değiştirerek kişinin orijinal saçı gibi uzuyor.