Güncelleme Tarihi:
Mesude ERŞAN
40’lı yaşları beklediği gibi, saçlar dökülmeye 20’li yaşlardan itibaren başlayabiliyor. Kelliği sorun eden erkeklerin farklı farklı mücadele yöntemi var. Kimi saçları toptan kazıtıyor, kimi şapkasını başından hiç çıkarmaz oluyor, kimi peruk takıyor, kimi de saç ektiriyor. Türkiye’de saç nakli deyince akla ilk gelen isimlerden biri Dr. Melike Külahçı. Sahibi olduğu klinik, her yıl bin erkeği saçlandırıyor. “Birçok merkez ve bazı büyük hastaneler, saç ekimini hemşire ve tıbbi teknisyenlere yaptırıyor. Hatta bazı merkezler Sağlık İl Müdürlüğü’nün denetimlerinden kaçabilmek için 19.00-07.00 arası gece mesaisi yapıyor” diyor.
Saç ekiminin riski var mı?
- Uzman ellerde yok. Hayati ameliyatlarda insanların başına bir şey gelmesi bir yere kadar kabul edilebilir. Ama kozmetik bir işlem sırasında aksilik, hayatın riske girmesi kabul edilemez. Doktor olmayan ellerde kalan, virajın ucundan dönmüş vakalar olduğunu duyuyoruz.
Doktor olmayan eller derken, hemşireleri mi kastediyorsunuz?
- Evet, bunlar saç ekiminin yapıldığı ameliyathanelerde yetişiyorlar. Plastik cerrahlara, köklerin ayrılması ve ekilmesi aşamalarında hemşireler yardım eder. Ama sonuçta saç ekimi tıbbi bir işlem, lokal de olsa hastaya anestezi veriliyor. Hemşire veya tıbbi teknisyenlerin yapması riskli. Diş hekimi teknisyenlerinin diş hekimliği yapması gibi bir şey bu. Doktor olmadıkları halde kendilerine doktor süsü veriyorlar. Beyaz önlük giyerek hastalarla görüşmeler yapıyorlar. Hastanın doktor musunuz sorusuna evet yanıtını veriyorlar.
Plastik cerrahlar neden bu alanı boş bırakıyor?
- Bu işe plastik cerrahlar fazla ilgi göstermediği için can çekişti, en sonunda da hemşire ve teknisyenlerin eline düştü. Plastik cerrah ameliyatta 1 saatte ortalama bin lira kazanmayı hedefler. Yani 4-5 saat süren operasyonlardan ortalama 4-5 bin lira kazanmalı. Halbuki saç ekiminde böyle bir kazanç yok. Emeğinin karşılığını alamayacağını düşünen cerrah yapmayı bırakıyor. Başkaları yapsın diyorlar. Bazı merkezlerin görünürde plastik cerrahları var. Ancak yine de işlemi yapan onlar değil hemşire ve tıbbi teknisyenler. Bu tip operasyonlarda büyük bir fiyat farkı oluyor tabii. Saç nakline yatırım yapmış, özelleştirilmiş kliniklerde saç naklinin maliyeti ortalama 8-9 bin lirayken, kaçak, gece yarısı operasyonlarını yapan kliniklerde ve hastanelerde 4-5 bin lira. Doktor olmayınca fiyat düşüyor, kâr marjı yükseliyor.
Nerelerde var bu klinik ve hastanelerden?
- Her mahallenin bir saççısı olmaya başladı. Apartman dairesinde, arka odada, mutfakta saç ekiliyor.
Babadan değil anneden miras
Kellikle ilgili yaygın kanı, kelliğin babadan miras kalması. Doğrusu, babada kellik görülmesi, çocukta da saç dökülmesi olacağı anlamına gelmez. Erkeklerde saç oranı testosteron hormonuna bağlı. Bu oranın yüksekliğini ise yüzde 90 oranında anneden gelen genler belirler... Annenin ailesindeki erkeklerin saç durumu, babanın saçlarından daha fazla önem taşır. Fakat hâlâ anneden gelen kromozomların neden daha büyük öneme sahip olduğu tam olarak anlaşılamadı.
Saçın kendini yenilemesi olarak da tanımlanabilecek olağan saç dökülmesi dışındaki saç dökülmelerinin birçok farklı sebebi bulunuyor:
Stres
Yanlış kozmetik kullanımı
İlaç ( kanser ilaçları, fazla A vitamini,vs.)
Hormonal bozukluklar
Ateşli hastalıklar
Anemi
Tiroid hastalığı
Demir, çinko, protein eksikliği
Genetik kaynaklı.
20’li yaşlarda saç dökülmeye başlıyor
Yaş ve saç dökülmesi arasında doğru orantı yok. Kişide genetik yatkınlık varsa, saç dökülmesi 20’li yaşlarda bile başlayabilir. Ayrıca;
- 25 yaş üzerindeki erkeklerin yaklaşık yüzde 25’inde saç seyrelmesi görülüyor.
- 50 yaşındaki erkeklerde ise bu oran yüzde 50’lere kadar ilerleyebiliyor.
- Dökülme en yoğun olarak 25-35 yaşlar arasında görülüyor.
- 45’li yaşlardan sonra ise saç dökülmesinin azaldığı durumlar görülmekle beraber, 40’lı yaşlardan başlayıp hızlı bir şekilde devam eden saç dökülmeleriyle de karşılaşılabiliyor.
Saç ekiminde kullanılan temel iki teknik var:
SADECE ENSE KÖKÜNDEN SAÇ KULLANILIYOR
FUT (Foliküler Ünite Transplantasyonu): Girişimden önce saçları kestirmek gerekmez. Sadece ense bölgesindeki kıllar kullanılır. Bunun için enseden şerit halinde cilt (yaklaşık 2X15 santimetrelik) çıkarılır. Bu bölgede dikiş izi kalır. Üzerindeki kıl kökleri toplu alındığı için zarar görmez. Bu cilt üzerindeki kıl kökleri mikroskop altında ayrılıp, hazırlanıyor. Ekim genellikle tek seansta tamamlanır. Ekilen saçlar önce dökülür. Sonra çıkar ve uzar. Bir seansta ortalama 4 bin -5 bin saç kökü ekilebilir. 7-10 günde iyileşme olur. FUE’ye göre daha ucuz.
VÜCUT KILLARI DA KULLANILIYOR
FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu): Operasyondan önce saçları tamamen traş etmek şart. Kökler yine enseden tek tek alınır. Geride gözle görülen izler kalmaz. Çok ince özel aletlerde toplansa kık köklerinin yüzde 5 kadarı zarar görülür. Ensenin yanısıra vücudun başka bölgelerinden alınan kıllar da ekilebilir. Ekilen saç 15 gün içinde geçici dökülür, sonra uzar. Bir seansta en fazla bin 500 kadar kıl kökü ekilebilir. Üst üste birkaç seans gerekebilir.