Türkiye iki gündür Samsun’daki Recep ve Emre Gezek kardeşlerin 'istemeden' yaptıkları '16 milyar liralık vurgun'u konuşuyor. Telaffuz edilen paranın bir rekor olmasının ve bankada böyle güvenlik açığının nasıl oluştuğuna dair soru işaretlerinin yanı sıra iki kardeşin karşı karşıya kaldıkları hukuki durum da tam bir muamma... İşte uzmanların ağzından Gezek kardeşleri bekleyen hukuki süreç...
#Recep GezekVatandaşlar son günlerde yeni bir dolandırıcılık yöntemi ile karşı karşıya. Sosyal medya platformları üzerinden dolandırıcılar tarafından gönderilen ‘telif haklarını ihlal ettiniz, linke tıklayın yoksa 48 saat içinde hesabınız silinecektir’ e-posta bildirimi veya Direct Mesajı ilk bakışta oldukça resmi görünse de işin aslında her şeyinizi kaybedebilirsiniz.
#Sosyal MedyaKripto para alım satımı yapılan Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer’in, piyasadan topladığı milyonlarca dolarla yurtdışına kaçtığı ileri sürüldü. Başsavcılık konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Thodex müşterileri firmanın merkezine gitti. Özer’in ağabeyi Güven Özer, “Nasıl böyle bir şey yaptı, anlayamadım. Çok akıllı ve dürüst bir çocuktur. Bizi de vurup gitti” dedi. Akşam saatlerinde ise Faruk Fatih Özer açıklama yaparak, “Birkaç gün içinde Türkiye’ye döneceğim” dedi..
#GazetehaberleriWhatsApp’ın ‘onay’ sözleşmesini değerlendiren uzmanlar şirketin 3 konu hakkındaki politikasına dikkat çekiyor. Bunlar, telefon rehberine erişerek kişilerin sosyal çevresinin saptanması, alışkanlıklar ile konum bilgisinin diğer uygulamalarla paylaşılması ve kişisel görüntülerle belgelerin işlenip uzun süre saklanması. Kullanıcılar ise bu uygulamaya tepki olarak farklı mesajlaşma uygulamalarına yöneliyor.
#GazetehaberleriÜnlü otellerin sitesini kopyalayarak tatilcileri tuzağa düşüren dolandırıcıların, bu iş için çok sayıda şirket kurduğu ortaya çıktı. Vurgun yapılan her otel için ayrı şirket kuran şebeke en son 10 Ağustos’ta Bodrum’da bir şirket kurdu. Şebeke, anılan şirket üzerinden, La Blanche Otel’in sitesini kopyalayarak dolandırıcılık yaptı. Ödedikleri 16 bin lirayı isteyen mağdurlara dolandırıcıların yanıtı ise “Geçmiş olsun, sizi dolandırdık” oldu.
#GazetehaberleriÜnlü otellerin adını kullanarak sahte internet siteleri açan dolandırıcıların tuzağına her gün yeni kurbanlar düşüyor. Koronavirüs nedeniyle aylarca evden çıkamayan Fatma Çiçek Ural (81), kendisi ve kızı için Çeşme’deki bir otele rezervasyon yaptırdı. Kredi kartından da 8 bin 500 lira çekilen Ural, rezervasyonu iptal ettirmek istedi. Gerçek otelle görüşme yaptıklarında ise dolandırıldıklarını anladılar.
#SiteSosyal medya kullanımındaki artış kötü niyetlilerin iştahını kabartıyor. Sosyal medya kullanıcıları beğeni ve yorumlarla etkileşimlerini arttırmaya çalışırken, fırsatçılar da ‘dislike-beğenmeme’ ve ‘kötü yorum’larla itibar suikastı yaparak para kazanmanın yolunu arıyor.
#GazetehaberlerSosyal medyada sayısı her geçen gün artan dolandırıcılık ve sahte hesaplara karşı bir Türk yazılımcı harekete geçti. Bursa’da bir firmada üst düzey yöneticilik yapan yazılımcı, geliştirdikleri ‘yüz tanıma sistemi’ ile sosyal medyada sahte fotoğraflarla insanları kandırmaya çalışan hesapları deşifre ettiklerini söyledi. Bu yüzden tehditler aldığını söyleyen yazılımcı, “Çünkü dolandırıcıların aylık kazancı 400 bin TL’yi bulabiliyor” dedi.
#RulingTurizm sektörü, tam da yüzlerin yeniden gülmeye başladığı bir dönemde büyük bir dolandırıcılıkla karşı karşıya kaldı. Yüksek fiyatla oda satan, marka bilinirliği yüksek Antalya ve Bodrum’daki bazı lüks otellerin internet sitelerini hedef alarak birebir kopyalayan dolandırıcılar, tatil satın alanları mağdur etmeye başladı. ‘Oltalama’ olarak adlandırılan bu dolandırıcılıkla ilgili harekete geçenler savcılıklara suç duyurusunda bulunmaya başladı.
#DolandırıcılıkTürkiye’nin Twitter'a kestiği 150 bin TL’lik cezayı tebligat süresi geçmesine rağmen ödenmedi. Bilişim Uzmanı Hukukçu Mehmet Ali Köksal’a göre ceza için Türkiye ABD’li makamlardan destek isteyebilir. Köksal'a göre eğer ceza uzun bir süre daha ödenmezse Twitter yetkilileri hakkında Türkiye’de hapis cezası kararı çıkarılabilir. Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey ise şirketin CEO’su olarak görev yapıyor.
#TwitterAnayasa Mahkemesi, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da da değişiklik yapan 6518 sayılı Kanun'un bazı hükümlerini iptal etti. Peki AYM'nin aldığı karar ne anlama geliyor?
#Anayasa MahkemesiTürkiye bugün bir kez daha sandık başına gitti. Bazı seçmenlerin, oy pusulasını mühürledikten sonra fotoğrafını çektikleri, çekilen bu fotoğrafların da sosyal medya hesapları üzerinden paylaşıldığı görüldü. Organize suç örgütü liderliğinden hüküm giyen Sedat Peker'e yönelik çok sayıda paylaşımın olduğu anlaşıldı. “Oy kullanma kabinine cep telefonu ile girmek yasak” diyen İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan Kılıç, söz konusu kişilere 250 TL idari para cezası verilmesi gerektiğini vurguladı.
#Sedat Pekerİpek Medya Grubu’na kayyum atanmasının ardından grubun televizyon kanallarına polis zoruyla girilerek rejiye müdahale edilmesi, Türkiye’de uzun süredir görülmeyen manzaralara neden oldu. Hukukçular, 1980 darbesinde bile sıkıyönetim idaresinin medyayı “ele geçirmeye, teslim almaya, sahiplenmeye” kalkışmadığını vurguladılar.
Bünyesinde, Kanaltürk, Bugün TV gibi televizyon kanallarının yanı sıra, üç gazetenin de bulunduğu İpek Medya Grubu'nun İstanbul Mecidiyeköy'deki merkez binasında hareketli saatler yaşanıyor. Ankara Sulh Ceza Hâkimliğinin atadığı kayyumlar, polis eşliğinde binaya girdi. Televizyon kanallarının reji odalarında, kayyum görevlileri ile kanal personeli arasında arbede yaşandı. Bina önünde gerginlik sürerken, bir polis memuru canlı yayında kabloyu fişinden çıkarmaya çalıştı. Hurriyet.com.tr'ye konuşan hukukçular, haberleşme hürriyetinin Anayasal güvenceye alındığına işaret ederek "Haberleşmenin engellenmesi Türk Ceza Kanunu'nda yer alıyor. Bunu yapanlar 5 yıla kadar hapis ile yargılanır" dedi.
Ermeni soykırımı iddialarının 100. yılında Türkiye’de ilk kez sosyal medyadan yapılan paylaşımlar, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş tarafından takip edildi. Siber analizde Twitter paylaşımlarının hangi kaynaklardan yayıldığı, toplumda hangi duygulara yol açtığı saat saat analiz edildi. Büyük veriden yola çıkarak yapılan analiz çarpıcı sonuçları ortaya koydu.
#TwitterTRT'nin, CHP'nin "milletçe alkışlıyoruz" reklamını yayınlamaması, mahkemelik oldu. CHP, hem İdare Mahkemesi'nde dava açtı; hem Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na TRT Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
#ChpYeni Şafak gazetesinin, “Atatürk’ü İnönü zehirleyerek öldürdü" yönündeki manşet haberi ve gazetede çıkan köşe yazılarına ilişkin, mahkemeden ihtiyati tedbir kararı verildi. Mahkeme, gazetenin benzer haberler yapmasının önüne geçti.
#İsmet İnönüPolis satıcılarına operasyon düzenliyor. Kullanıcı yaşı 12'ye kadar düştü. Emniyetin düzenlediği operasyonlara rağmen bonzai, satın almak isteyenlerin bir tık ötesinde. İnternette Facebook grupları ve siteler üzerinden bonzai temin edilebiliyor. Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr'ye konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer kendilerine bu sitelerin kapanmasıyla ilgili olarak bir başvuru gelmediğini söyledi. Hurriyet.com.tr'nin haberinden sonra Meclis'e bonzainin internetten siparişiyle ilgili olarak bir de soru önergesi verildi.
#FacebookTwitter geçen Cuma gününden bu yana yaşanan erişim yasağıyla ilgili olarak ilk resmi açıklamasını yaptı ve hiçbir kullanıcının IP adresi veya mail adresinin hükümetle paylaşılmayadığını duyurdu. Öte yandan eski Bakan Binali Yıldırım'ın şikayet ettiği 'oyyokhırsıza' hesabı ilgili mahkemenin kararı doğrultusunda önce Twitter tarafından askıya alındı, ardından Twitter hesabın askıya alınmasını içeren mahkeme kararına karşı dava açmak için bir dilekçe verdi. Ayrıca Twitter Türkiye'de Twitter'a erişimin kaldırılmasıyla ilgili olarak da bir dava dilekçesi verdi.
#TwitterAnadolu Ajansı Twitter'ın TİB'in mahkeme kararıyla askıya alınmasını istediği hesapları kapatmaya başladığı haberini 'flaş gelişme' olarak geçti. Bu kapsamda Samsun'da C.K. adlı kadının ismi kullanılarak müstehcen içerikli yazı ve resimlere yer veren sahte hesabı askıya aldı. Ancak Av. Mehmet Ali Köksal bu işlemin Twitter açısından rutin bir durum olduğunu, dün, Twitter'a başvurarak 10 ayrı hesabı kapattırdıklarını söyledi.
#TwitterTwitter Perşembe gecesi 23.30 sularında Türkiye’de erişime kapatıldı. Dört ayrı mahkeme kararıyla kapatılan sitenin yasaklanması büyük ses getirdi. ABD ve Avrupa’dan yasak kararıyla ilgili sert açıklamalar gelirken, Türkiye’de de siyasiler, ünlüler ve elbette milyonlarca Twitter kullanıcısı yasak kararına tepki gösterdi. İlginçtir ki yasak kararına karşın AK Partili siyasiler Twitter’den açıklama yapmaya devam ederken yeni internet yasasını onaylayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yasağa karşın tweet attı ve bu kararı doğru bulmadığını kaydetti. Peki dün Twitter’da neler yaşandı? Site ne zaman açılacak? Şu an kullanıcılar siteye nasıl erişim sağlayabiliyor?
#FacebookTwitter dün gece geç saatlerde Türkiye sınırları içinde erişime kapatıldı. Akıllardaki soru ise şu: Dört ayrı mahkeme kararı nedeniyle yasaklanan Twitter neden tamamen kapatıldı, neden URL bazlı engelleme yoluna gidilmedi? Bilişim Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Ali Köksal konuyla ilgili Hürriyet'e özel açıklamalarda bulundu.