Güncelleme Tarihi:
BTK'nın site bilgileri sorgu sayfasında www.twitter.com adresi sorgulandığı zaman site hakkında alınan mahkeme kararları ile birlikte "TİB tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır" ibaresi yayınlanıyor.
Yasak kararının ardından perşembe gecesi Türkiye'de avukat arayışına giren Amerika merkezli şirket ilk etapta avukat bulmaya çalıştı. Bilişim davalarının deneyimli isimlerinden Av. Gönenç Gürkaynak konu ile ilgili bu sabah Ankara'ya gitti. Bu arada Twitter'ın kapatılmasına gerekçe gösterilen mahkeme kararlarından birinin ise Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım'ın başvurusu sonrası alındığı belirlendi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyareti sırasında Twitter’la ilgili de konuşan eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, İzmir Büyükşehir Belediye başkan Adayı Binali Yıldırım, “Türk hukukunda ne suçsa sosyal medyada da o suçtur. Bu mecra güzel olduğu kadar olumsuz yanları da var." dedi.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Twitter'dan Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi.
Başbakan Erdoğan'ın 'Twitter'ı mwitterın kökünü kazıyacağız' sözlerinden saatler sonra Twitter'a erişim yasağı geldi. Ancak devletin en üst makamı, Cumhurbaşkanı, yasak olmasına rağmen tweet'ler atmaya başladı. Bu arada Cumhurbaşkanı Gül'ün Facebook hesabına da Twitter'ın kapatılmasıyla ilgili şikayet yağdı.
Twitter’ın mahkeme kararıyla erişime engellemesine rağmen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tweet atmaya devam ediyor. Gökçek attığı bir tweet'te 'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa’da düzenlediği mitingde 'Twitter mivittir hepsininin kökünü kazıyacağız’ açıklamasının ardından yasağa rağmen Melih Gökçek de tweet atan AK Partililerden biriydi. Gökçek attığı tweet'te "Benim DNS ayarı açık olduğu için twit atabiliyorum, muhtemelen yarın bu da kapatılır." dedi.
Twitter'a yasak kararını, yapılan son yasa değişikliği ile tüm yetkileri alınan savcılığın verdiği ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise, "TİB'in sitesinde yer alan bilginin aksine, Twitter yasağına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği bir karar olmadığı" açıklamasını yaptı.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da twitter yasağının "yok hükmünde" olduğunu belirterek, 12 milyon twitter kullanıcısını mağdur eden kararın "Acilen kaldırılması" için İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurduklarını ve kararı verenlerle uygulayanlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Feyzioğlu, "Twittera erişimin engellenmesi kararı yok hükmündedir. Kararı verenler ve uygulayanlar suç işlemiştir" dedi.
Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey, Türkiye'de Twitter'ın kapatılması üzerine Türkçe bir mesaj paylaştı. Dorsey, Twitter'ın küresel hesaplarından biri olan Policy tarafından yazılan şu mesajı retweet etti:
"Avea ve Vodafone'dan 2444'e, Turkcell'den 2555'e START mesajı göndererek SMS üzerinden Twitter kullanmaya başlayabilirsiniz."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bursa mitinginde, ‘Twiter mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız. Dış dünya şöyle der böyle der beni bağlamaz’ diye konuşmasından birkaç saat sonra Türkiye'de Twitter'a erişilememesi uluslararası medyada da geniş yer buldu.
Erişime kapatılan Twitter'a 14.30 itibariyle kullanıcıların bir kısmı girebilmeye başladı. Peki bu nasıl oldu? Yasak kararı kalktı mı? Bakan Fikri Işık ise yaptığı açıklamada görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.
Twitter'ın kapatılmasıyla ilgili olarak Galatasaray Kulübü de resmi sitesinden bir açıklama yayınladı.
Twitter'a Türkiye'de erişim yok. Akıllardaki soru ise şu: Dört ayrı mahkeme kararı nedeniyle yasaklanan Twitter neden tamamen kapatıldı, neden URL bazlı engelleme yoluna gidilmedi? Bilişim Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Ali Köksal konuyla ilgili Hürriyet'e özel açıklamalarda bulundu.
TWITTER YASAĞINA SOSYAL MEDYA BU FOTOĞRAFLARLA TEPKİ GÖSTERDİ