Güncelleme Tarihi:
POLİS, FİŞİ ÇEKEMEZ, CEZASI VAR
Av. Mehmet Ali Köksal, haberleşme hürriyetinin Anayasal güvenceye alındığını işaret ederek “Medya şirketleri, normal bir şirket gibi görülemez. Haberleşme hürriyeti Anasaya’da güvenceye alınmış durumda. Yayın araçlarına el konulamaz. Kayyumun görevi şirketin itibarı ve devamlılığını korumak… Yoksa, polisin gidip fişi çekmesinin hiçbir hukuki yönü yok. Kaldı ki, Türk Ceza Kanunu’nda haberleşmenin engellenmesi hususu durumunda uygulanacak ceza belli. Burada sorumlu kişi 1 yıldan 5 yıla kadar sürede hapis cezası ile yargılanır” dedi.
KAYYUM ŞİRKETİ KORUMAKLA SORUMLU
Av. Köksal açıklamasının devamında “Mahkeme kararı, kayyumun yönetimi devralmasıdır. Kolluk, kayyumun şirkete girmesini sağlayabilir. Ancak yayından kaldırma, fişi çekmek bunlar kayyumun, kolluğun işi değil. Kaldı ki, kayyum, çalışanlardan, ‘sen kalk, sen otur’ diyemez. Kayyumun en öncelikli sorumluğu şirkete karşıdır. Şirketi korumakla sorumludur. Mülkiyet kutsal bir şeydir. Ki bazı şirketler halka açık. Bu süreçte yapılacak olumsuz bir tutum veya davranış yarın öbür gün sorumlulara döner. Şu çok açık, yayın araç ve gereçlerine el koyamazsınız. Kayyum ataması, yayının durdurulmasına yönelik değil ayrıca” dedi.
ANAYASA'YA KESİNLİKLE AYKIRI
Av. Fırat Epözdemir ise,”Bu yapılanlar kesinlikle Anayasa’ya aykırı. Aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesinde yer alan düşünceyi ifade özgürlüğüne de aykırı. Şayet bu durum, Anayasa Mahkemesi’nin önüne giderse, kesinlikle bir ihlal karar çıkar. AYM’de çıkmasa bile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gider ve oradan ihlal kararı çıkar. İşin bir diğer yönü ise şu. Kayyum’un en temel görevi şirketi ayakta tutmak, faaliyet sürdürmesini sağlamaktır. Ancak burada tam tersi yapılıyor. Kayyum’un görevi kötüye kullanma suçu da tartışılır burada. Tüm bu yaşananlara bakıldığında, gelinen aşama vahim bir tabloyu ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.