Maslak’ta duvarları sanat eserleriyle dolu, etkileyici bir gökdelenin içindeyiz… Bu modern yapının bir köşesindeyse bizi 1900’lü yıllara götüren bir eczane duruyor! Türkiye’nin en köklü ilaç firmalarından Abdi İbrahim’in merkezindeyiz. Tarihi eczanenin içinde de yerli ilaç sanayimizin medarıiftiharı Abdi İbrahim’in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut var… Büyük dedesi Abdi İbrahim’in Selanik’teki barut imalathanesinde başlayan ve bugün bir ilaç devi haline gelen başarı hikâyesini dinliyoruz...
#Abdi İbrahim1 Kasım 1922’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 308 numaralı kararı kabul etmesiyle saltanat kaldırılmış, imparatorluk sona ermiştir. TBMM’nin hükümeti ve kurucu kadro, VI. Mehmed’in şahsında makam-ı saltanatın otoritesini ve saygısını yitirdiğine hükmetti ve Cumhuriyet’i ilan etmekte tereddüt etmedi.
#Mehmed VahdeddinZülfü Livaneli yeni romanı ‘Kaplanın Sırtında’yla, tarihimizin en tartışmalı hükümdarlarından II. Abdülhamid’e şablonların dışında bir bakış sunuyor. Abdülhamid’in Selanik’teki sürgün yıllarındaki askeri doktoru Âtıf Hüseyin Bey’in günlüklerini temel alan roman, sultanı insan olarak ve kişisel hayatına odaklanarak değerlendiriyor.
#Zülfü LivaneliOsmanlı devleti çağ açıp çağ kapayan ve oldukça uzun dönem hüküm süren bir devlet olmaktadır. Bu kadar uzun bir devletin sırrı daha çok güçlü bir otoriteden kaynaklanmaktadır. Özellikle Osmanlı devletini yöntem padişahlar hakkında Osmanlı Padişahları kimler? Sırasıyla Osmanlı Devleti padişahlarının isimleri ve yaptıkları nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Osmanlı Padişahları Kimler?Aydın'ın Kuşadası ilçesinde Cem Taymaz (46), 39 yılda 100 kilo madeni para ile 15 bin banknot topladı. Taymaz'ın koleksiyonunda, Osmanlı'nın 1808 yılında bastırdığı 100 kuruş ile Sultan Mehmed Reşad dönemine ait kağıt 1 lira da bulunuyor.
#AydınGeçen hafta Vakıfbank Kültür Yayınları’nın son kitabı ‘’Osmanlı’nın enfes ve köklü mutfağının bilinmeyenleri’’ elime ulaştı. Türk mutfağı üzerine önemli çalışmalarıyla bilinen Priscilla Mary Işın’ın bu kitabı, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarih boyunca kendini sürekli yenilemeyi başaran yemek kültürünü anlatırken görselleriyle de okura renkli bir dünya sunuyor.
#BursaSultan Mehmed Reşat, 1844 yılında doğdu. V. Mehmet adıyla da bilinen sultan, Osmanlı Devletinin 35. padişahıdır. Babası. I. Abdülmecit, annesi Gülcemal Kadın Efendi'dir. 1909 yılında Osmanlı İmparatorluğunun başına geçen V. Mehmed, 9 yıl tahtta kaldı. Sultan Mehmed Reşad kimdir? Padişah olduğu dönemde yaşanan olaylar nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Sultan Mehmed ReşadOsmanlı İmparatorluğunun 25. padişahı olan III. Osman, 2 Ocak 1699 tarihinde Edirne Sarayında doğdu. 1754 yılında, 55 yaşındayken tahta çıktı. Sultan Mehmed Reşad'dan sonra en geç yaşta tahta çıkan padişahlardan biri oldu. III. Osman kimdir, hüküm sürdüğü dönemde gerçekleşen olaylar nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#III. Osman Kimdir?Osmanlı Devletinin yükselme dönemi 1453 yılında İstanbul'un fethiyle başlayıp 16. yüzyılın sonuna kadar devam etti. Duraklama devri 1699 yılına kadar sürdü. 20. yüzyıl ise Osmanlı İmparatorluğunun ''dağılma dönemi'' olarak tanımlanmaktadır. 8. sınıflar için ''20.Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti'' konusunu detaylarıyla anlattık.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler 20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Konu AnlatımıOsmanlı Devleti’nin 7. yedinci padişahı olan Sultan Mehmet, genç yaşta İstanbul’u fethederek çağ kapatıp, yeni çağ açmıştır. Bu fethi sonucunda “Fatih” unvanını almıştır. Fatih Sultan Mehmet, padişahlık döneminde adına bir külliye inşa ettirmiştir. Fatih Sultan Mehmet Türbesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Fatih Sultan MehmetOsmanlı hanedanı soyundan gelen N.H.H., Hakan C. ve eşi tarafından dolandırıldığını iddia etti. Hakan C.’nin “Sende ve ailende büyük bir büyü var. Kilo kilo safran suyuyla yıkanacaksın” diyerek safran parası olarak kendisinden 460 bin lira aldığını öne sürdü.
#GazetehaberleriDolmabahçe Sarayı'nda devam eden restorasyon çalışmaları sırasında, duvar sıvasının altından asırlık gazete parçalarının okunabilen kısımlarında Osmanlı Devleti'nin ilk iki uçağı "Osmanlı" ve "Prens Celaleddin" hakkında bilgi veriliyor.
#Dolmabahçe SarayıMİLLİ Saraylar İdaresi'ne bağlı Dolmabahçe Sarayı'nın Süfera Salonu'nda yapılan restorasyon çalışmaları sırasında duvar sıvasının altından 1917 tarihli gazete parçaları çıktı. Osmanlıca ve Fransızca yazılı haberlerin olduğu gazete parçasında Osmanlı'nın ilk uçakları olan 'Osmanlı' ve 'Prens Celaleddin' uçaklarının 40 dakikalık seferlerini başarıyla gerçekleştirdiğini yazıyor.
#Dolmabahçe SarayıMuğla’nın Menteşe ilçesi kırsal Gülağzı Mahallesi'nde yaşayan Ayşe Uçar’ın nüfus cüzdanındaki doğum tarihi 28 Temmuz 1907. Fenerbahçe ile yaşıt Türkiye’nin yaşayan tarihi 113 yaşındaki Ayşe nine, yaşamı boyunca 3 padişah, 27 başbakan ve 12 cumhurbaşkanı gördü.
#Gündem