Millî Eğitim Bakanlığınca, ortaöğretim kademesinde öğrenim gören öğrencilerin velilerine yönelik, ebeveynlerin rol modeli olarak çocuklarının hem akademik hem de bütüncül gelişimlerine desteklerinin artırılması amacıyla veli rehberlik kitapları yayımlandı.
#Millî Eğitim BakanlığıMillî Eğitim BakanlığI (MEB) tarafından bu yıl ilk kez ana sınıfı, 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda uygulanmaya başlanacak “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamındaki yeni müfredatın uygulanmasına ilişkin ‘öğrenme ortamları’, ‘öğrenme ve öğretme süreçleri’ ile ‘ölçme ve değerlendirmede dikkat edilecek’ noktaları anlatan resmi yazı 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderildi.
#Türkiye Yüzyılı Maarif ModeliMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yeni eğitim- öğretim yılına ilişkin olarak hazırlık genelgesi yayımlandı. Yayımlanan genelgeye göre, ilkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı. Genelgede, sınıf annesi ve benzeri adlar altında uygulamalara da izin verilmeyeceği belirtildi.
#MEBMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencileri dijital dünyanın olumsuz etkilerinden korumak, öğrencilerin güvenle hareket edebilecekleri dijital ortamları oluşturmak ve öğrenme meraklarını akademik ve bilimsel mecralara yönlendirmek amacıyla Dijital Yaşam Becerileri Projesi başlattı.
#Millî Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından ‘Cumhuriyetin 100. Yılı: Eğitimde Geleceğe Bakış Raporu’ yayımlandı. Rapor, cumhuriyetin ikinci yüzyılında eğitim sisteminin şekillenmesi ve güçlendirilmesi için rehber olması amacıyla hazırlandı.
#Eğitimde Geleceğe Bakış RaporuMilli Eğitim Bakanlığı tarafından, 2023-2024 eğitim öğretim yılına ilişkin illere gönderilen yazıda, okullarda obezite ve dijital bağımlılıkla mücadele edileceği, öğrencilere sınıflara geçmeden önce kültür fizik hareketleri yaptırılacağı, velilere maddi külfet oluşturmamak adına okul kıyafetlerinde değişiklik yapılmayacağı belirtildi.
#Milli Eğitim BakanlığıUNICEF'e göre salgının etkisiyle düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde mahrumiyet yaşayan çocuk sayısına 150 milyon daha eklenirken, aşılama dahil sağlık hizmetlerindeki kesintiler ve artan yoksulluğun getirdiği yetersiz beslenmedeki artış özellikle beş yaş altı çocuk ölümlerini ve sağlığını etkileyebilir.
#UnicefResmi Gazete'de yayımlanan 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına göre, MEB tarafından, pandemi süreci ve gelişecek yeni durumlara göre, öğrenci devamı takip edilerek devamsızlık raporu hazırlanacak. Türkçe ve matematik derslerinden temel düzeydeki kazanımları yeterli düzeyde edinemeyen üçüncü sınıf öğrencilerine ilkokullarda yetiştirme programı kapsamında eğitim verilecek. 4, 8 ve 10’uncu sınıf düzeylerindeki öğrencilerin, üst düzey zihinsel becerileri ve kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri ABİDE araştırması kapsamında belirlenecek. EBA'nın etkin kullanımının sağlanması amacıyla sisteme eklenen ders destek materyallerinin ve uygulamaların sayısı arttırılacak. Yükseköğretimde, meslek icra yetkisi veren hukuk, sağlık ve mühendislik alanlarının asgari başarı puan şartı artırılacak ve bu uygulamanın kapsamı genişletilecek.
#EğitimMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Elbette bizim açımızdan aslolan yüz yüze eğitimdir ve yüz yüze eğitimin bir an önce salgın şartlarında, sağlık şartları içerisinde hayata geçmesi için gayretimiz çabamız sürüyor. Bu ülkenin çocuklarının eğitimden mahrum kalmaması için elimizden geleni yapacağız" dedi. Bakan Selçuk, ''Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin hizmetine bu tür içerikleri, araçları, gereçleri de sunmaya devam ediyoruz, devam edeceğiz. Aslında benim büyük fotoğrafa baktığımda gördüğüm şu; Türk eğitim tarihinin en büyük öğretmen eğitimi çalışmasını yapıyoruz. Yani bu çok çok önemli, çünkü uzaktan eğitim olarak da öğretmen eğitimi olarak da gerçekten çok büyük bir öğretmen eğitimi hamlesi var ve bunun iller düzeyinde, ilçeler düzeyinde kılcal damarlara kadar yaygınlaşmış olması beni ayrıca mutlu ediyor" dedi.
#AnkaraSalgın dönemi tüm alanlarda olduğu gibi eğitim sisteminde de bazı değişimleri ve alışıla gelmeyen uygulamaları gündeme getirdi. Aynı zaman diliminde aynı mekanı paylaşamama durumu için şimdilik bildiğimiz en iyi yöntemlerden birisi olan bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanmak bir çözüm olarak görünüyor. Ayrıca, bir dönem bu araçların özellikle gelişim döneminde olan çocuklarımız için gerek bilişsel gerekse psikomotor ve duyuşsal gelişimleri için olumsuz etkilerinden bahsederken bir anda bu teknolojileri çocuklarımızın önüne getirip kullanmaları konusunda da ısrarcı oluyoruz. Değişik bir paradoks olarak, bunun geçici bir durum olduğunu ve kısa bir süre sonra normale döneceğimizi çocuklara açıklayarak geleceğe odaklanmalıyız.
#BilgisayarLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsMEB, BİLSEM öğretmenlerinin geleceğin mesleği olarak tanımlanan ‘3D’ yazılımları konusunda uluslararası eğitimlere alınmasını sağlayacak projeyi hayata geçiriyor. Avrupa Komisyonu ve Portekiz Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen ‘Geleceğin Eğitiminde 3D Yazıcıların Kullanılması Projesi’ kapsamında yürütülecek çalışmayla, öğrencilerin analitik ve matematik becerilerini geliştirebilmek için öğretmenlerin dijital yeterliliklerinin uluslararası düzeyde artırılması hedefleniyor.
#MebMilli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu'nda yer alan bilgilere göre; mesleki ve teknik eğitimde başarılı öğrencilere eğitimleri devam ederken veya mezuniyetten sonra mikro krediler sağlanacak. Teknoparklar içinde Bilişim Meslek Lisesi modeli yapılandırılacak. Buluş, patent, marka üreten okulların öğrenci, öğretmen ve yöneticilerinin döner sermaye kaynaklı gelirlerden pay alması sağlanacak. Fen ve sosyal bilimler liselerinin amaç ve işlevi doğrultusunda görev yapacak öğretmen ve okul yöneticileri için ölçütler geliştirilecek. İmam hatip okulları ile üniversiteler arasında iş birliği mekanizmaları kurulacak.
#2023 Eğitim VizyonuMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bugünkü eğitim modelinin, okul binalarının özelliklerinden sınıfta oturma düzenlerine kadar 19’uncu yüzyılda şekillenmiş bir anlayışın ürünü olduğuna dikkat çekerek, "Sanayi devriminin oluşturduğu insan gücü ihtiyacını gidermek, fabrikalara eleman temin etmek üzere örgütlenmiş bir eğitim modelinin aynı anlayışla bugün de yoluna devam etmesi artık çok zor" dedi. Avcı, eğitimin geleneksel birikimini ve yöntemleri muhafaza edilirken zamanın ruhuna göre bir güncellemeye ihtiyacı olduğunu söyledi.
#Nabi Avcı