Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, maymun çiçeği virüsüyle ilgili televizyon kanallarında aşı karşıtlarına yönelik söylemleri nedeniyle Prof. Dr. Mehmet Ceyhan hakkında suç duyurusunda bulundu. Şahin, "Kendisi hakkında yanıltıcı bilgiyle insanları korku ve paniğe sevk etmekten suç duyurusunda bulunduk. Seninle yargıda da görüşeceğiz Mehmet efendi. Bu milleti böyle hizaya getiremezsiniz" dedi.
#Mehmet CeyhanMaymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor. Peki, çiçek aşısı maymun çiçeğinden korur mu? Maymun çiçeği tedavisinde çiçek aşısı mı kullanılıyor? İşte, o detaylar
#Maymun ÇiçeğiABD’de dün itibariyle iki çocukta maymun çiçeğinin görülmesiyle bugün açıklama yapan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ek maymun çiçeği aşısı sipariş ettiklerini ve test kapasitesinin artırdıklarını açıkladı. ABD sağlık yetkilileri, 2023’ün ortasına kadar 6.9 milyon dozdan fazla aşının teslim edileceğini belirtti.
#Maymun ÇiçeğiSonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19Maymun çiçeği virüsünün dünya çapında birçok ülkeye yayılmasının ardından çiçek aşısı hakkında detaylar yeniden araştırılmaya başlandı. Çiçek aşısı olduk mu? sorusu da bu nedenle gündeme geldi. Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Rahmet Güner Türkiye’de hangi yaş grubunun maymun çiçeğine karşı bağışıklık gösterebileceğini de açıkladı. Peki, Türkiye'de en son kaç doğumlular çiçek aşısı oldu? Çiçek aşısı Türkiye’de en son ne zaman yapıldı?
#Çiçek Aşısı Olduk MuCNN Türk'te maymun çiçeği hakkında açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, virüse karşı aşının olduğunu vurgulayarak "Alarmda olmak lazım. Bu bir pandemi. Pandemi deyince insanların aklına Kovid pandemisi geliyor. Bu ondan farklı. Tedbir almamız ama korkmamamız lazım" dedi.
#Maymun ÇiçeğiDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün bulaştığı bölgelerde “hedefli aşılama” yapılması gerektiğini söyledi. M çiçeğinin yayılmasının Covid-19’a göre daha kolay olduğunu belirten Harris, "İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok" dedi.
#M ÇiçeğiMaymun çiçeği virüsünün dünya çapında birçok ülkeye yayılmasının ardından çiçek aşısı hakkında detaylar yeniden araştırılmaya başlandı. Çiçek aşısı ne zaman kaldırıldı? sorusu da bu sebeple araştırılmaya başlandı. DSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Peki, Türkiye’de çiçek aşısı en son ne zaman yapıldı, hala yapılıyor mu?
#Çiçek Aşısı Ne Zaman KalktıDSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Kolay bulaşması, vücutta çıkardığı korkunç yaralar, yaşattığı acılar ve ölüm oranıyla korku salan maymun çiçeğini uzmanlara sorduk...
#DSÖMaymun çiçeği belirtileri ve tedavisi, gündemde yer alan haberlerle takip ediliyor. Maymun çiçeği salgını (Mpox Virüsü) Afrika'da yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü salgınla ilgili "Acil durum" ilan etti. Yaşanan gelişmeler sonrası "Maymun çiçeği Türkiye'de görüldü mü?" sorusunun cevabı merak edilirken Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'ndan son dakika açıklama geldi. Öte yandan "Maymun çiçeği belirtileri nelerdir, tedavisi ve aşısı var mı?" sorusunun cevabı da en çok araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Maymun çiçeği hastalığıyla ilgili merak edilen ayrıntıları ve Bakan Memişoğlu'nun açıklamasını haberimizde derledik. İşte detaylar...
#Maymun ÇiçeğiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 için ‘küresel acil durum’ uyarısını 5 Mayıs Cuma günü sona erdirdi. Açıklama uluslararası basında hafta boyunca tartışıldı ve “Bu açıklama pandemi bitti anlamına geliyor” diyenler de oldu, “Hayır bitmedi, ülkelerin üzerinden sorumluluklar kalkıyor” diyenler de. Pandemi sırasında sık sık görüşlerine başvurduğumuz uzmanları aradık ve DSÖ’nün açıklamasını sorduk: “Açıklamanın salgının bitmesiyle alakası yok. İnsanları üzen konular gündemden çabuk çıkıyor ama bunlar hayatın gerçeği. En geç 5-10 yıl içinde yeni bir pandemi bekleniyor.”
#Dünya Sağlık ÖrgütüDünyanın çeşitli ülkelerinden birçok bilim insanı İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda virüsleri masaya yatırdı. Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID), Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) işbirliğiyle düzenlenen ve COVID-19 pandemisi başta olmak üzere yeni salgınların değerlendirildiği toplantıda toplam 12 farklı ülkeden enfeksiyon konusunda dünyanın önde gelen 26 bilim insanı konuşma yaptı.
#Sponsorlu İçerikDünyanın çeşitli ülkelerinden birçok biliminsanı İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda virüsleri masaya yatırdı. Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID), Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) işbirliğiyle düzenlenen ve COVID-19 pandemisi başta olmak üzere yeni salgınların değerlendirildiği toplantıda toplam 12 farklı ülkeden enfeksiyon konusunda dünyanın önde gelen 26 biliminsanı konuşma yaptı.
#Koç Üniversitesi2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.4 ve BA.5 için alarma geçmiş durumda. Dünya genelinde vaka sayıları artmaya devam ederken sahibi olduğu BioNTech ile koronavirüse karşı ilk aşıyı geliştiren Uğur Şahin'den yeni aşı ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.
#Uğur ŞahinYaklaşık 2.5 yıl sonra ilk koronavirüs vakasını duyuran Kuzey Kore'den flaş bir iddia gelmiş, ülkenin lideri Kim Jong-un virüse karşı zafer ilan etmişti. Çin'den alınan malların listesi ortaya çıkınca zor durumda kalan Kuzey Kore'den itiraf gibi bir korona açıklaması geldi.
#Koronavirüs2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.5 için alarma geçmiş durumda. Bu alt varyant için özel aşı için geri sayıma geçilmiş durumda. Salgını tamamen hayatımızdan çıkarması umuduyla geliştirilen ilaçtan ise kötü bir haber geldi.
#KoronavirüsKoronavirüs ve maymun çiçeği etkisini devam ettirirken, yeni bir virüs daha tepsit edildi. Domates gribi, Hindistan'da 5-6 yaşlarındaki pek çok çocukta görüldü. Peki domates gribi nedir? Domates gribinin belirtileri neler? Domates gribi bulaşıcı mı, aşısı var mı? Domates gribi hakkında merak edilenler...
#Domates Gribi BelirtileriSAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkta beyaz reform ile adaletin ve emeğin karşılığı olan bir dönemin başladığına vurgulayarak, "Sağlıkta beyaz reformun bir dönüm noktası olacağını hep birlikte göreceğiz" dedi. Bakan Koca ayrıca, "Bugüne kadar görülmemiş büyüklükte bir kadro alımını yapıyoruz’" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaKoronavirüs salgınının başlangıç noktası olan Çin, salgın tüm dünyada unutulmaya yüz tutmuşken bile sıkı tedbirlerden vazgeçmiyor. Ülkede uygulanan ‘0 vaka’ politikası tartışmaya yaratırken bu kez de ‘yeni tanımlanmış’ bir virüsün ortaya çıkması herkesi bir kez daha paniğe sürükledi…
#ÇinEritre, Gana, Togo, Fildişi Sahili, Yemen, Nijerya ve Kongo sonrası ABD'de 10 yıl aradan sonra ilk çocuk felci vakasını bildirdi. Virüsün aynı şuşu İngiltere ve İsrail'de de görülürken bilim insanları arasında aşı tartışmaları başladı.
#Çocuk Felci