Mastit(is) meme dokusunun enfeksiyonudur ve emziren kadınlar için yaygın bir sorundur. Kadınların %20’si doğum sonu ilk 2 ay içinde en az bir kez mastit atağı geçirir. Kimisinde durum ilerler ve çözülmemiş mastit vakalarının %3’ünde meme absesi gelişir, kimisi de emzirmeyi erken sonlandırabilir. Mastit, emzirilen herhangi bir zamanda da gelişebilir. Çoğu kadın mastit geliştikten saatler sonra hastaneye başvurur, bu durum bazen tedavide gecikmeyle sonuçlanabilir.
#MastitEmziren annelerin en az bir kez karşılaştığı sorunlardan birisi de süt kanallarının tıkanmasıdır. Bu durum, acı verici ve çok rahatsız edici bir durumdur. Tıkalı süt kanalları, meme uçlarında ani bir ağrı hissine yol açar. Süt bezesi nasıl dağılır, nasıl geçer sizler için derledik.
#Süt BezesiKaşıntılı meme uçlarına birçok şey neden olabilir. Göğüs ucu genellikle kadın vücudunda duyarlı bölgelerden biridir. Sürtünme, egzama, emzirme veya hamilelik nedeniyle tahriş olabilirler. Bazı durumlarda kaşıntılı meme uçları daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Peki, göğüs ucu niye kaşınır, nasıl geçer? İşte göğüs ucu kaşıntısının olası nelenleri ve çözüm önerileri...
#Göğüs Ucu Neden KaşınırYenidoğan bebeğin beslenmesinin temelini oluşturan anne sütü, hem anne hem de bebek açısından mucizevi bir besin. Buna karşın çoğu anne, doğum sonrası sütünün yeterli gelip gelmediği ya da bebeği doğru pozisyonda emziremediği konusunda panik yaşar.
#Doğru Emzirme Teknikleri“İlk kez anne olan da önceden çocuğu olan da mutlaka ilk emzirme deneyiminde panik olabiliyor” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Uzm Dr. Sinan Tıraş uyarıyor: “Anneler, doğum sonrası süt kaygısına düşmemeli. Aksine bebeklerini rahat emzirmenin tadını çıkarmalı. Anne mutlu ve huzurlu emzirdikçe, bebekler de rahat olacaktır.”
#Doğru Emzirme