Yoğun iş temposu birçok ofis çalışanının beslenme düzenini etkiliyor. Geciken yemek saatleri ve atıştırmalıklarla geçiştirilen öğünler, sağlıklı beslenmenin önüne geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, bütün gününü ofiste geçiren çalışanların beslenme şekilleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
#Kahvaltının Önemiİş yeri olarak kullanılan çok katlı yüksek binalar, çalışanlara sağladıkları olanaklar açısından çok konforlu gözükse de birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Klima kaynaklı enfeksiyonlar, açılmayan pencereler yüzünden sık yaşanan solunum yolu enfeksiyonları ve pek çok kişinin yakındığı migren ağrıları… ‘Plaza migreni’ olarak adlandırılan bu durumu hem konunun uzmanı ile hem de yaşayanlarla konuştuk.
#SağlıkÇalışanlar için evden çalışma sürecine uyum beklenilenden daha kısa sürse de günde ortalama sekiz saatini oturarak geçirmek ve mola saatlerini evin içinde harcamak hem fiziksel hem de zihinsel hareketsizliğe sebep oluyor. Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının yanında; odaklanma problemi, yorgunluk ve göz kuruluğu gibi etkilere sebep olan hareketsizliği önlemek için neler yapabiliriz? Sizler için bir araya getirdik.
#BürotimeSosyal medyada ‘Hipokrat Reçetesi’ adlı hesabıyla tanıdığımız kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Özlem Bozkaya sağlıklı yaşam için yasaklara değil, dengeye ihtiyaç var diyor: “Makarna da yiyebilirsiniz, kebap da… Önemli olan dengeleyebilmek.”
#Doç. Dr. Özlem BozkayaPostür, sıklıkla merak edilen durumlardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Postür nedir öğrenebilir ve buna göre bilgi sahibi olabilirsiniz. Sizin için Postür nedir? Bozukluğu nasıl düzeltilir? Postür analizi nasıl yapılır detaylarıyla derledik.
Salgın hastalıklarla başlayan 'sürekli alarm durumunda olma hali' sosyal endişeyle birleşince ortaya kronikleşen bir yorgunluk hali çıktı. Bu ruh halinden kurtulmak için uyusak olmuyor, dinlenmeye çalışsak yeterli gelmiyor. Peki, giderek yaygınlaşan bu yorgunlukla nasıl başa çıkacağız? Üzerine çeşitli araştırmalar yapılan bu konuyu uzmanlara sorduk...
#Kronik YorgunlukBel ağrısı, yaygın sağlık sorunlarından biri haline geldi. Birden bire ortaya çıktığında ya da uzun süreli hale geldiğinde işinizi aksatabiliyor, hayatın tadını, tuzunu kaçırıyor, yaşam kalitesini ciddi ölçülerde bozuyor. Tınaztepe Galen Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Filiz Gengör, bel ağrılarının nedenleri, tanı ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#1Boyun fıtığı rahatsızlığı genellikle ters ve ani yapılan hareketler ile meydana gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Bazen sorun yalnızca yapısal nedenlerle meydana gelebilir. Uzun süre hareketsiz tutarak bir noktaya bakmak, bilgisayar ve tv karşısında uzun süre oturmak, egzersiz yapmamak ve soğuk klimaların olduğu ortamda bulunmak olarak sayılabilir. Boyun fıtığı nedeniyle kol ve baş ağrısı da meydana gelebilir. Evde boyun fıtığı ağrısına iyi gelen doğal ve bitkisel yöntemlerle çözüm üretilebilir. Peki boyun fııtığı nasıl geçer? Evde boyun fıtığına ne iyi gelir? İşte boyun fıtığı nedenleri ve boyun fıtığı ağrısına iyi gelen öneriler...
#Boyun Fıtığı NedenleriBir buçuk yılı aşkın süredir günlük yaşam alışkanlıklarımızda köklü değişikliklere neden olan Covid-19 pandemisi 7’den 70’e boyun, sırt ve bel ağrısı şikayetlerinde artışa neden oldu. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında, toplumumuzda pandemide omurga sağlığını korumak için önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmurgaMigren şiddetli ataklarla seyreden bir baş ağrısı tipi. Türkiye’de 4 kişiden 3’ü hayat kalitesini düşüren bu hastalığı bilmiyor. Haziran başında Türkiye Migren Raporu’nu açıklayan Küresel Migren ve Ağrı Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Derya Uludüz: “Migreni olanlar genellikle pratik, hassas yapıya sahip ve mükemmeliyetçidir. Annede migren varsa çocuğa geçme ihtimali yüzde 70. Kadınlarda 3 kat daha sık görülür.”
#GazetehaberleriPandeminin birinci yılını geride bırakırken, iş ve yaşam dengesi iç içe geçen insanların fiziksel sağlığı bu süreçte etkilendi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden Öğr. Gör. İmge Nas kısıtlamalarla yaşanan fiziksel aktivite eksikliğinin insanların kas ve iskelet sağlığındaki olumsuz etkisine dikkati çekerek "En etkili ilaç egzersizdir" dedi.
#Öğr. Gör. İmge NasSırt ağrısının nedeni yaralanmalar, çeşitli aktiviteler-hareketler ve tıbbi durumlara bağlı gelişen nedenler olabilir. Sırt ağrısı yelpazesi oldukça geniş olup her yaştan kişide görülebilir. İlerleyen yaşlarda, bozulmalara bağlı değişikliklerin artmasıyla sırt ağrıları da daha çok yaşanabilir.
#Sırt Ağrısı Nasıl GeçerYükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) son bir ay kaldı. Sınav tarihlerinin öne çekilmesinin ardından adaylar çalışmalarına hız verdi. Uzmanlar bayramda da çalışmalara devam edilmesi gerektiğini söylüyor. Sınav tarihlerinin öne çekilmesinin ardından adaylara avantaj sağlaması için Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yeni aldığı kararlarla YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 30 dakika eklendi. Sınav süresi 135 dakikadan 165 dakikaya çıkarıldı. Bir başka önemli karar ise dört yıllık lisans programlarının tercih edilebilmesi için gerekli 180 barajının 170'e çekilmesi oldu. Uzmanlar, son bir ay kala neler yapılabilir, nasıl bir çalışma planı hazırlanabilir, bayram günleri nasıl değerlendirilmeli sorularını yanıtladı. Bayram süresi boyunca tüm yurtta sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı için adayların sınav hazırlıklarına devam edebileceğini belirten uzmanlar, aile büyükleriyle telefon konuşmalarının ders molalarında yapılmasını öneriyor.
#GazetehaberleriYeni tip koronovirüs (Covid-19) salgını sebebiyle pek çok şirketlerin evden çalışma sistemine geçtiği günlerde dünyanın her yerinde insanlar bu yeni sisteme uyum sağlamaya çalışıyor. Bu durumun ruhsal sorunların yanı sıra hareketsizlik nedeniyle birçok bedensel soruna da yol açtığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Ersin Nuzumlalı, boyun ve sırt ağrılarını en aza indirecek önerilerini paylaştı.
#Boyun AğrısıGünlük hayatta hemen hemen herkesin yakındığı kas ağrıları, yorgunluk ve sakatlıkların yanı sıra daha ciddi durumların habercisi olabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır bel ve kas ağrılarından korunmanın yollarını anlattı, önemli bilgiler verdi.
#Kas AğrısıPilates; kas, eklem, omurga problemleri ve duruş bozukluklarını gidermek için uygulanan bir egzersiz sistemidir. Özellikle yoğun bir tempoda çalışıyor ya da masa başı bir işte çalışıyorsanız bel, boyun ve sırt ağrılarınızı hafifletmek için pilates yapabilirsiniz. Fizyoterapist Aylin Uçar, bel ağrıları için evde yapabileceğiniz egzersizleri gösteriyor…
#Pilates EgzersizleriPilates; kas, eklem, omurga problemleri ve duruş bozukluklarını gidermek için uygulanan bir egzersiz sistemidir. Özellikle yoğun bir tempoda çalışıyor ya da masa başı bir işte çalışıyorsanız bel, boyun ve sırt ağrılarınızı hafifletmek için pilates yapabilirsiniz. Fizyoterapist Aylin Uçar, bel ağrıları için evde yapabileceğiniz egzersizleri gösteriyor…
#HtvprogramlarPilates; kas, eklem, omurga problemleri ve duruş bozukluklarını gidermek için uygulanan bir egzersiz sistemidir. Özellikle yoğun bir tempoda çalışıyor ya da masa başı bir işte çalışıyorsanız bel, boyun ve sırt ağrılarınızı hafifletmek için pilates yapabilirsiniz. Fizyoterapist Aylin Uçar, bel ağrıları için evde yapabileceğiniz egzersizleri gösteriyor…
#Htvyasam