Kıbrıs görüşmelerinin başarısızlığa uğramasının ardından Washington’da temaslarda bulunan KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, bundan böyle federasyon değil, konfederasyon temelinde bir müzakereyi kabul edebileceklerini belirterek 'Artık KKTC’ye uluslararası tanıma için uğraşabiliriz. İkinci seçenek ise özerk bir cumhuriyet. Fransa-Monaco modeli gibi' dedi.
#Tahsin ErtuğruloğluKKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu adadaki yeniden birleşme müzakerelerinin çökmesinden sonra geçen hafta ilk kez ABD’deydi. Önce New York’ta ardından da Washington’da temaslarda bulundu. Görüşmelerinin sonunda Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü'ndeki (IRI) yuvarlak masa toplantısında Amerikalı şirketlerin ve düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Masanın etrafındaki herkes birleşme müzakerelerinin bir kez daha başarısız olmasının ardından Kıbrıslı Türklerin yola nasıl devam edeceğini merak ediyordu. Dünya basınından bir tek Hürriyet’in davetli olduğu toplantıda Ertuğruloğlu’nun açık sözlülüğü damga vurdu. Ertuğruloğlu, Türkiye’ye bağlı özerk bir cumhuriyet seçeneğini değerlendirdiklerinden Doğu Akdeniz’deki Türk savaş gemisinin petrol arama faaliyetlerine devam etmeleri durumunda Kıbrıslı Rumlara ait gemileri vurabileceğine kadar pek çok şey anlattı. İşte o toplantında Amerikalıların KKTC Dışişleri Bakanına yönelttikleri sorular ve aldıkları yanıtlar:
#KktcKKTC, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Kıbrıslı Rumlarla birlikte Güney’e kaçan Arap asıllı Hıristiyan Maronitlere köylerine dönüş izni verdi. “Köyümde ölmek istiyorum” diyen ve yıllarca eve dönüş mücadelesi veren 104 yaşındaki Vasilou Ahmet Fella’nın 43 yıllık dileği böylece gerçekleşmiş oldu.
#Vasilou Ahmet FellaKKTC Meclisi’nde 2015 bütçe görüşmeleri sırasında iktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) feminist milletvekili Doğuş Derya’nın, “Kilise ilk defa 74 yılında kürtajı serbest bıraktı. O kadar çok Kıbrıslı Rum kadın vardı ki tecavüze uğrayan” demesi Ada’yı karıştırdı.
#KktcKKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas'ın katıldığı bir toplantıda Kıbrıs Türkü için "azınlık" nitelemesinde bulunduğuna işaret ederek, bu demecin, Rum yönetiminin son dönemlerdeki stratejisinin bir parçası olduğunu söyledi.
KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a bir mektup göndererek, raporunda bulunmayan KKTC'de Rum ve Maronitler lehine gelişmelere, geçişlerle ilgili kolaylıklara, kayıplar konusunda Türk tarafının katkı yapmaya hazır olduğuna dikkat çekti.