Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, meslek liselerinin yerli ve millî üretimdeki önemini vurgulayarak “Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında fikrî ve sınai mülkiyet bilincinin oluşturulması, özgün ürün, proje ve tasarımların tescil edilerek ticarileşmesine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde patent, faydalı model, tasarım ve marka başvuru sayıları 2020 yılına göre bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 8 bin artışla 254’ten 20 bin 347’ye ulaştı. Tescil sayısı ise yüzde 3 bin 800 artışla 63’ten 2 bin 438’e çıktı” dedi.
#Mahmut ÖzerMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlığa bağlı mesleki ve teknik eğitim kurumlarında fikri mülkiyet ve sınai haklar çalışmaları kapsamında başvuru sayısında rekor artış sağlandığını kaydederek, “2022 yılı ocak ayında 1.097 olan başvuru sayısı on kat artarak 10 bin 61’e ulaşırken; 221 olan ürün tescil sayısı da altı kat artarak 1.389’a yükseldi” dedi.
#Milli Eğitim BakanıErdem Kaya Patent Genel Müdürü Erdem Kaya, ana amaçlarının fikirleri değere dönüştürme sürecine katkı koymak olduğunu belirterek, ülke olarak rekabetçi, sürdürülebilir ve kârlı bir ekosistem haline dönüşebilmek için katma değerli ürünler için geliştirilen fikirlerin korunması gerektiğini söyledi.
#Burcu Başarİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çekirdek bünyesinde bulunan Delifer Enerji’nin, kayısı çekirdeğinden elde edilen bio plastik malzemesi ile ürettiği su tasarruf aparatı, hem doğayı hem de aile bütçesini koruyor. Birkaç dakika içinde musluk uçlarına takılan bu aparat, günde 2 saat kullanılan bir muslukta yılda ortalama 350-400 ton su tasarrufu sağlıyor, faturaları yüzde 35-45 düşürüyor.
#SuTürk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.
#Üniversiteler Patent YarışmasıGünümüzde birbirinden farklı işlerde çalışmak gerekir. Özellikle de girişimciler kendilerine ait markalar yaratarak serbest piyasada önemli kazançlar elde edebilirler. Bunun yanı sıra doğru bir şekilde planlanan marka sayesinde önemli başarılar elde edilebilir. Marka tescili nedir, nasıl yapılır ve alınır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Marka Tescili Nedir?TÜRKPATENT Başkanı Asan "Ocak ayında yerli patentten markaya, tasarımdan coğrafi işaretlere kadar sınai mülkiyet başvurularında geçen yıla göre önemli artışlar gerçekleşti. Geçen yıl ocakta 351 yerli patent başvurusu yapılırken, bu yılın aynı ayında yüzde 24'lük artışla 437 yerli patent başvurusu aldık" dedi.
#Türk PatentSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) geçen yıl 8 bin 126 yerli patent, 2 bin 906 yerli faydalı model ve 119 bin 412'si yerli olmak üzere toplam 134 bin 353 marka başvurusu gerçekleştirildiğini bildirdi.
#TÜRKPATENTSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "2019'un ilk yarısında TÜRKPATENT'e 2 bin 734 yerli patent ve bin 322 yerli faydalı model başvurusu yapılırken, 53 bin 645'i yerli olmak üzere toplam 61 bin 278 marka başvurusu gerçekleştirildi" dedi.
#Patent2015’in ilk 6 ayında Türkiye’de 60 binden fazla patent başvurusu gerçekleştirildi. Uyanık girişimciler Aşk-ı Memnu, Ezel, Kurtlar Vadisi, Asmalı Konak, Karadayı, Bihter, Behlül, Polat Alemdar, Çapulcu, GeziPark, One Minute, Beştepe için marka ve patent başvurusunda birbirleriyle yarışıyor.
#Patent- TİM Başkanı Büyükekşi: "Fiat, Bosch, Renault, Coca Cola, Nestle gibi dünya devleri ve 550'den fazla yatırımcı, Bursa'nın geleceğine inanıyor. O zaman bunlar inandığına göre, sizin ve bizim daha fazla inanmamız gerekiyor" - "Bursa, Türkiye'nin ilk yerli tramvayı İpekböceği'ni üretti. Gerçekten bu bizim açımızdan bir övünç kaynağı ve ben Bursalı dostumuzu, Durmazlar Makine'yi bu başarısından dolayı tebrik ediyorum. İnşallah daha büyük başarılara da imza atar ve bunun gerisi, inşallah yerli otomobil de bir Bursalı firma, sanayici tarafından üretilir. Bunu da dört gözle bekliyoruz" - "Türkiye'de şu anda Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanlarımız bir an durmuyorlar. Bizim de artık başımız döndü"