Güncelleme Tarihi:
ENERJİ VURGUSU
Çukurova bölgesindeki petrol boru hatları yatırımı, yatırım kararı alınmış petro-kimya tesisleri, ilan edilen enerji ihtisas endüstri bölgesi gibi projelere dikkat çeken Süleyman Sönmez, petro-kimya sanayinin ve buna bağlı sektörlerin önümüzdeki dönemde çok önem taşıyacağını duyurdu. Bölgesel kaynakların doğru değerlendirilmesini isteyen Sönmez, "Çukurova, başta ekonomi olmak üzere diğer tüm alanlarda geleceğe ışık tutacaktır. Gelişimini tamamlayan Marmara bölgesinin tek alternatifi Adana öncülüğündeki Çukurova bölgesidir. Yatırımcıların bu gerçeği dikkate alması gerekir" dedi.
’YENİLİKÇİLİK GEREKİYOR’
Çukurova’nın sanayi kültürü ve nitelikli işgücüyle bir adım öne çıktığını ifade eden Süleyman Sönmez, "Çukurova sosyo-ekonomik gelişmişlik ve rekabetçilik sıralamalarında da gelişmiş bölgeler arasında üst sıralarda yer almalıdır. Bölgelerde öne çıkan ve gelişmişlik endeksindeki sıralamaları etkileyen yenilikçilik konusunda bölgemizde yeterli potansiyel mevcuttur. Bölgede yapılan patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve marka başvuru sayılarının artacağı düşünülmektedir" diye konuştu.
’DÖNÜŞÜM SAĞLANMALI’
Çukurova’nın bitkisel üretim değerinin ülke genelinde ilk, üretim miktarında ise ikince sırada yer olduğunu anlatan Sönmez, şunları söyledi: "Çukurova’yı üretim değerinde, çok yakın bir oranla Antalya, Burdur, Isparta bölgesi izlemektedir. Bölgenin imalat sanayi verileri incelendiğinde, öne çıkan sektörlerin kimya, gıda ürünleri ve içecek, makine-metal eşya ve tekstil olduğu görülmektedir. İstihdam anlamında önemli bir yere sahip tekstil sektörü de, bölgenin diğer sektörlerinin Türkiye’de bulunduğu konuma yakın bir yerdedir. Türkiye’de ve özellikle bölgede işçilik maliyetlerinin yükselmesi, tekstil sektörünün daha sermaye yoğun bir yapıya dönüşmesini zorunlu kılmaktadır. Bölgede sektörün tekrar rekabet gücünü kazanabilmesi için bu dönüşümü sağlamasının yanı sıra katma değeri yüksek nihai ürünleri üretmesi ve inovasyona yönelmesi hayati önem arz etmektedir."
BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI
Yumurtalık ve Ceyhan’daki enerji projelerinde şimdilik ilerleme gözlenmediğini anlatan Sönmez, şöyle konuştu: "Bu projeler gerçekleştiğinde, Adana katma değeri yüksek çok önemli bir bölge haline gelecektir. Bu yönde çalışmalar yaptığımız zaman zaten beyin göçü öncelikle durmaya başlayacaktır. Çünkü bu insanlar, bir şeyler üretme fırsatları olduğunu görüp, bölgede kalmak isteyeceklerdir. Daha iyi bir yaşam kalitesini fark eden, standartları daha yüksek bir yerde olduğunu hisseden girişimciler burada kalmak isteyeceklerdir. Bu yatırımlarla birlikte gidenler de kendi memleketinde bu hareketi gördüğünde, doğal olarak geri geleceklerdir. Makro projeler bir bir hayata geçtiği takdirde Adana’nın dünya kentleri arasında hak ettiği noktaya ulaşacağına inanıyorum. Kısaca, Çukurova enerji havzası, lojistik ve tarımda dünyanın önde gelen bölgelerinden biridir. Tarım için oldukça elverişli olan Adana ve Mersin için oluşturulacak ’Tarım İhtisas Sanayi Bölgesi’ de Çukurova’ya ayrı bir ivme kazandıracaktır. Bu potansiyeli de iyi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum."
ÇUKUROVA’DA EKONOMİ ZİRVESİ
Çukurova Bölgesi’nin sanayiden turizme her alanda büyük avantajlara sahip olduğunu bildiren Sönmez, ekonomik kalkınma için bölgesel işbirliğinin mutlaka sağlanması gerektiğini de vurguladı. Bölgesel kalkınmanın sağlanması için önümüzdeki günlerde Çukurova’da Ekonomi Zirvesi düzenleyeceklerini duyuran Sönmez, bu konudaki hazırlıkların sürdüğünü açıkladı. Ekonomik kalkınma için bölgesel işbirliğine ve farklı arayışlara gereksinim duyulduğunu kaydeden Sönmez, bölgenin mutlaka kongre, kültür ve inanç turizmine yönelmesi gerektiğini de aktardı.