Malum, balık avı yasağı bitti. Tezgâhlarda balık bolluğu ve çeşitliliği artmaya başladı. Four Seasons Hotel Istanbul at The Bosphorus’un şefi Görkem Özkan’la sabaha karşı yola düştük, Gürpınar Su Ürünleri Hali’ni ziyaret ettik. Kasa kasa dizilen çeşitler arasında alışveriş yaptık. Şefe alırken ve pişirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk...
#GİZEM DİNÇBAŞBiraz sarımsakla lezzetini katlamış basit bir spagettiden, mantarla birleşip sınıf atlamış pappardelle’ye herkese hitap eden bir makarna var. Peki, hamurunu açarken, haşlarken ve soslarken neye dikkat etmek gerekiyor? Taze makarna yapıp pakette satan dükkân Yolk İstanbul ve sadece taze makarna servis eden restoran Oklava’nın şeflerine göre deneyip yanılarak kendi damak zevkimize uyan tarifi bulmak hiç de zor değil...
#MakarnaPandemi sonrası kendi evini yapmak isteyenlerin arsa alımına yöneldiğini belirten Tapu ve Kadastro Genel Müdür Zeki Adlı, tarım arazilerinde mantar gibi kaçak evler türediğini, bazı uyanıkların tarım arazilerini arsa gibi satarak vatandaşı kandırdığını söyledi. Adlı, noterdeki sözleşmelerin geçerliliği olmadığını, satışların tapu müdürlüklerinde olması gerektiğini vurguladı.
#Zeki AdlıMutfağımızın baştacı yağları aromalandırıp tabaktakileri ufacık bir dokunuşla zenginleştirecek önerilerim var sizlere. Kuzugöbeği mantarının rayihasıyla zenginleşmiş birkaç damla zeytinyağı, mantar çorbasına sınıf atlatıyor; baharatlı tereyağı ızgara etin üzerinde yavaşça erirken konuklarınızı oldukça şaşırtıyor.
#Zeytinyağı‘Ekmeğe fısıldayan kadın’ olarak da anılan Tohum Platformu Kurucusu Mine Ataman ile iklim krizi, salgınlar ile birlikte artık daha pahalı ve riskli bir sektöre dönüşen tarımın geleceğini konuştuk. Ataman, üretim sıkıntısı nedeniyle gerçek besinlerin sadece zenginlerin sofrasında yer alacağı, yoksulların ise yapay gıdalarla besleneceği bir dönemin başladığına dikkat çekti. Doyumsuz modern insanın mutlu topraklarda, kendi cennetini yaratmasından söz edildiğini belirten Ataman, “Bilim her alanda gelişiyor koku transferi, duygu aktarımı şu anda bir gözlük mesafesinde. Gerçek hayatta sahip olamadığımız sofralar, antik zaman bitkileri hepsi sanal bahçelerde deneyimlememizi ve satın alınmayı bekliyor” dedi.
#BursaYonca tohumu en faydalı olan tohumlar arasındadır. Özellikle faydası saymakla bitmeyen yonca tohumu tüketilmesi de önerilir. Birçok hastalığın tedavisinde doğal olarak kullanılan yonca tohumu sürekli olarak tercih edilmektedir. Yonca tohumu ile ilgili son aylarda yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Bu tohumun faydaları sosyal medya hesaplarından da en çok paylaşılanlar arasına girmiştir. Peki yonca tohumu nedir? Yonca tohumunun faydaları nelerdir? Yonca tohumunun özellikleri nelerdir? Tonca tohumu nasıl tüketilmeli? İşte yonca tohumu ile ilgili tüm detaylar.
Çin yağı, tamamıyla doğal bir ürün olmasından dolayı, insanlar tarafından kullanımı tercih edilen bir bitkisel yağdır. Özellikle de Uzakdoğu ülkelerine özgü bir ürün gibi görünüyor olsa da, bütün dünya ülkelerinde kullanılmaktadır. Sizin için Çin yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Çin yağı faydaları ve kullanımı konularını detaylarıyla derledik.
#Çin Yağı NedirKına, geçmiş zamanlardan bu yana kullanılmakta olan bir İslam geleneğidir. Eski zamanlarda kına bitkisinin, evlenecek olan kişileri kötülüklerden ve nazardan koruduğuna inanılır ve bu sebeple çiftlere kına gecesi düzenlenirdi. Günümüzde bu ünlü gelenek hala devam etmektedir. Peki, Kına ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Kına ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Özellikle ihracatı yapılması ile beraber Türkiye'deki en önemli mantarlar içerisinde sedir mantarı gelir. Son dönemlerde merak edilen ve internetten de araştırılan mantar çeşitleri arasında geliyor. Peki Sedir mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Sedir mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Sedir Mantarı NedirÖzellikle protein bakımından zengin olan mantarlar birçok farklı çeşide sahiptir. Bu mantarlar içerisinde mahlukate mantarı da yer alır. Pahalı bir mantar olması ile beraber aynı zamanda çam mantarı olarak da ifade edilir. Peki, matsutake mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Matsutake mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Matsutake MantarıTavuk tirmidi olarak da bilinen fındık mantarı, son dönemlerde oldukça ilgi çeken mantar çeşitleri içerisinde yer alıyor. Özellikle semt pazarlarında satışa sunulmuş olan mantar çeşitleri içerisinde yer aldığını söylemek mümkün. Peki, fındık mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Fındık mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Fındık Mantarı NedirUzak Doğu’da yaklaşık 2 bin yıldır başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıkların alternatif tıp tedavisinde kullanılan, ölümsüzlük mantarı olarak da bilinen kırmızı 'Reishi mantarı', Düzce Üniversitesi tarafından üretildi. Prof. Dr. Ertuğrul Kaya geleneksel tıp alanında kullanılan mantarın kilosunun 3 bin lira olduğunu belirterek, amaçlarının Türkiye’de tüketilen mantarın tamamının ülkede üretilmesi olduğunu söyledi.
#Ölümsüzlük MantarıDüzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi, Uzak Doğu'da yaklaşık 2 bin yıldır başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıkların alternatif tıp tedavisinde kullanılan ve 'ölümsüzlük mantarı' olarak bilinen Reishi mantarını üretti. Merkez Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, Reishi mantarının ciddi bir ticari değeri olduğunu belirterek kilosunun 3 bin lira olduğunu söyledi. Kaya, amaçlarının Türkiye'de tüketilen mantarın tamamının ülkede üretilmesi olduğunu söyledi.
#Reishi MantarıUzak Doğu'da yaklaşık 2 bin yıldır alternatif tıp tedavisinde kullanılan ve kilosu 3 bin lirayı bulan Ganoderma Lucidum (Kırmızı Reishi) mantarı Düzce Üniversitesi tarafından üretilmeyi başardı. Üzerinde özel bir ekibin çalıştığı mantar için tavuk kümesi üretim haneye çevrildi. Hedef ise yurt dışına ihraç etmek.
#Kırmızı Reishi Mantarı