Antalya’nın Kaş ilçesinde kuzugöbeği mantarı sezonu başladı. B1, B2 ve C vitaminleri ile yüksek oranda kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içeren Kuzugöbeği vücudun direncini artıran ve dinç kalmasını sağlayan özelliğiyle ilgi görüyor. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte çıkan mantar, kilogramı 150-200 TL arasında alıcı buluyor.
#MantarTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, et ve süt fiyatlarına ilişkin, "Spekülatif hareket gözlemlediğimizin altını çizmek istiyorum. Ne etimizde ne sütümüzde eksiğimiz gediğimiz yok, gerekirse de gerekli tedbirler alınır" dedi. Bakan Kirişci yağışların düzensizliğine ilişkin ise "İstanbul’da barajların doluluk oranı yüzde 33,3. Hiç su gelmemesi halinde İstanbul’un 3,5 aylık ihtiyacını karşılayacak su rezervi bulunuyor" ifadelerini kullandı.
#Et FiyatlarıUzak Doğu’da yaklaşık 2 bin yıldır başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıkların alternatif tıp tedavisinde kullanılan, ölümsüzlük mantarı olarak da bilinen kırmızı 'Reishi mantarı', Düzce Üniversitesi tarafından üretildi. Prof. Dr. Ertuğrul Kaya geleneksel tıp alanında kullanılan mantarın kilosunun 3 bin lira olduğunu belirterek, amaçlarının Türkiye’de tüketilen mantarın tamamının ülkede üretilmesi olduğunu söyledi.
#Ölümsüzlük MantarıDüzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi, Uzak Doğu'da yaklaşık 2 bin yıldır başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıkların alternatif tıp tedavisinde kullanılan ve 'ölümsüzlük mantarı' olarak bilinen Reishi mantarını üretti. Merkez Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, Reishi mantarının ciddi bir ticari değeri olduğunu belirterek kilosunun 3 bin lira olduğunu söyledi. Kaya, amaçlarının Türkiye'de tüketilen mantarın tamamının ülkede üretilmesi olduğunu söyledi.
#Reishi MantarıUZMANLAR, doğadan tecrübesiz kişilerce toplanan mantarların kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mine Pakkaner, doğadan toplanan mantarların zehirli olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Rus ruletinde bile 6 taneden bir tanesi size gelebilir. Fakat topladığınız iki mantardan biri zehirli. Zehir olan ile olmayan mantarı ayırt edebilmek için uzman olmak gerekiyor. Mantar zehirlenmelerinin geri dönüşü de yok. Ağır karaciğer ve böbrek tahribatına neden olabilir" dedi.
#Mantar FiyatlarıFitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, kış aylarında sıkça tüketilen tarçının aşırı kullanılması halinde birtakım sağlık problemlerine yol açtığını belirtti. Yeşilada, "Tarçında bulunan 'kumarin' adlı madde kanı sulandırdığı için beyin kanamasına neden olabilir" dedi.
#TarçınARTVİN'de Orman Bölge Müdürlüğü tarafından dünyada Kara Elmas olarak adlandırılan ve kilogramı türüne ve kalitesine göre 200 ile 2 bin Euro arasında değişen trüf mantar cinsi tespiti için çalışma başlatıldı, özel eğitimli köpekle arazide mantar araması yapıldı.
#Trüf MantarıTürk fındığının ‘külleme’ hastalığı ile başı dertte. Fındığın yapraklarında başlayan ve ürüne kadar etki eden hastalık nedeniyle fındık üretiminde son 3 yılda yüzde 20’lik kayıp yaşandı. Bu kaybın maliyetinin 500 milyon doları bulduğu ifade edilirken, hastalıktan kurtulmanın maliyetinin ise 1 milyar TL’yi bulabileceği belirtiliyor.
#İstanbul Fındık Ve Mamulleri İhracatçılar BirliğiDENİZLİ’de uygulanan bir proje kapsamında Cankurtaran Ormanı’na giden 50 kişilik grup, ellerindeki çubuklarla Siyah elmas olarak adlandırılan trüf mantarı aradı. Trüf mantarının üretimi hakkında bilgi alan kursiyerler, hem gelir elde etmeyi, hem de ihracata katkı sağlamayı hedefliyor.
#DenizliKars'ın Sarıkamış ilçesindeki ormanlık alanlardan toplanan ve toptancının kilosuna 550-600 lira verdiği kuzugöbeği mantarı, Fransa'ya ihraç ediliyor. İlçenin Mescitli, Düzmeşe, Sulu Dere ve Keklik Deresibölgelerindeki ormanlık alanlarda yetişen kuzugöbeği mantarı, vatandaşlarcatoplanıyor ve toptancıya yaş halde 50, kuru halde 550-600 liradan satılıyor.Kuzugöbeği toplayan yöre halkı, aile bütçesine katkı sağlıyor.Köylere gelen mantar toptancıları, satın aldıkları mantarlarıİstanbul'daki büyük firmalara satıyor. Kuzugöbeği mantarları, ihracatçı firmalararacılığıyla kurutulmuş halde Fransa'ya gönderiliyor.Mantar toptancılarından Abdulkadir Aygün, AA muhabirine yaptığıaçıklamada, her yıl mayıs ve haziran aylarında ormanlık alanda yetişenmantarları, yöre halkından satın aldıklarını söyledi.Bu mantarın, halkın önemli geçim kaynaklarından biri olduğunadikkati çeken Aygün, "Yöre halkı, kuzugöbeğini yoğun emek harcayarak topluyor,ben de bundan dolayı pahalı alıyorum. Yaşını 50 liradan satın alıyoruz. On kiloyaş mantardan, bir kilo kuru mantar çıkıyor. Kuzugöbeği mantarının kurusunu550-600 liraya alıyorum" diye konuştu.Kuzugöbeğimantarının, lezzet ve protein açısından önemli bir besin maddesi olduğunubelirten Aygün, "Kuzugöbeği mantarı 9 yıldır İstanbul'daki firmalar aracılığıylayurtdışına ihraç ediliyor. Bu yıl uzun süren kış mevsiminden dolayı toplama işibiraz geç başladı ancak ilk toplanan mantarlar çok kaliteli, inşallah bereketliolursa vatandaşlar da para kazanmış olur" ifadelerini kullandı.Ailesiyle mantar toplayan Tacettin Alp de gündeortalama 1-2 kilogram kuzugöbeği mantarı toplayabildiklerini, iki aylık toplamasonucunda geçimlerini mantardan sağladıklarını söyledi.Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün iseSarıkamış'ta yetişen kuzugöbeği mantarının tadının ve kalitesinin çok iyiolduğunu belirterek, "Kuzugöbeği mantarı çok kıymetli olduğu için fiyatı dapahalı. Ülkemizde çok tüketilmiyor. Genelde mantar toptanc
#Kuzugöbeği