Umumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerGüneş lekeleri UV ışınları ile temas sonucu oluşur. Tekrar tekrar güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak zamanla kademeli olarak gelişebilirler. Bu noktalarda oluşan yaşlılık lekeleri, karaciğer lekeleri ve güneş lentijinleri terimlerini de duyabilirsiniz.
#CiltDünyayı sarsan koronavirüs salgını hayatlarımızdan çıkmışken Dünya Sağlık Örgütü’nden yeni bir uyarı daha geldi. Dünya üzerindeki yeni ve tehlikeli virüs ve bakterileri bildirerek dünyayı yeni bir salgına karşı hazırlıksız bırakmamak isteyen örgüt hepimizi bekleyen yeni tehdidin adını koydu…
#DSÖYaygın olarak ortaya çıkan rahatsızlıklardan biri olarak mantar hastalığı bulunmaktadır. Bir enfeksiyon hastalığı olması ile beraber ayrıca bulaşıcı olup olmadığı da önemli bir yer taşıyor. Peki, mantar bulaşıcı mı ve nasıl bulaşır? El, ayak, ağız ve dildeki mantarın bulaşma yolları ve süresi üzerinden merak edilen genel bilgiler.
Tırnaklarımızın şeklinde, renginde ve yüzeyinde fark ettiğimiz ama önemsemediğimiz bazı değişiklikler bir zaman sonra çok ciddi sağlık sorunu olarak karşımıza çıkabilir. Tıpkı ayak tırnağındaki lekeyi önemsemeyip serçe parmağı kesilen Yvonne Basil’in ibretlik öyküsünde olduğu gibi...
#KanserÇevresel faktörler insan sağlığı üzerinde her zaman için çeşitleri etkileri ortaya çıkarmaktadır. Eğer çevresel faktörlerin olumsuz koşullarda olduğu görülürse insan sağlığına ciddi etkileri olacaktır. Bunun sonucunda ise birçok hastalık çıkma ihtimali bulunmaktadır. Sizler için çevre sorunlarıyla ortaya çıkan hastalıklar ve belirtileri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Sağlıkİnsanların hayatını etkileyen çok sayıda hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıklar çeşitli isimler ile anılmaktadır. Her hastalığın bir grubu olduğu görülmektedir. Bundan dolayı bazı hastalıklara deri ve zührevi hastalıklar denilmektedir. Sizler için Deri ve zührevi hastalıklar nedir ve hangi hastalıklara bakar? Deri ve zührevi hastalıklar hangi bölüm detayları ile derledik.
#SağlıkYaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde sıcak, terleme, güneş ışınlarına fazla maruz kalma gibi etkenler, cilt hastalıklarının artışına neden oluyor. Sıcakların artmasıyla beraber deniz ve havuz sezonunun açılması da cilt yanıklarını ve mantar hastalıklarını beraberinde getirebiliyor. Ayrıca maske de kullandığımız şu sıcak günlerde özellikle yüzde görülen cilt hastalıklarında artış göze çarpıyor.
#MANTAR HASTALIKLARITıp dilinde paronişi olarak tanımlanmakta olan dolama, el veya ayak parmaklarında bulunan tırnak dokusunun çevresinde bulunan epidermisin enfekte olmasıdır. Sizin için Dolama nedir, belirtileri nelerdir? Dolama hastalığının tanısı ve tedavi yöntemleri konu başlıklarını tüm detayları ile derledik.
#Dolama Nedir Belirtileri Nelerdir?Servi ağacı; halk arasında servi yahut selvi olarak isimlendirilir. Bu ağaç türü daha çok nemli topraklarda yetişir. Servi ağacının sahip olduğu ortalama ömrü 2000 yıldır. Sizin için Servi ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Servi ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgi şeklindeki tüm konu başlıklarını tüm detaylarıyla derledik.
Meyve tüketimi insanlar için doğru beslenmenin yollarından biridir. Meyvelerin içindeki şeker doğal şekerdir. Bu yüzden meyveler beyindeki sinir hücrelerini geliştirerek hafızamızı canlı tutmaktadır. Portakal meyvesi de bu anlamda insanlar tarafından çoklukla tüketilen bir meyvedir. Bu nedenle insanların ilgisini çekmektedir. İşte portakal konusunda bilmek istediğiniz tüm bilgileri sizler için derledik.
Yaz boyunca sürekli çiçek açan Hatmi ağacı, toprak seçmez ve dayanıklı bir ağaç türüdür. Hatmi ağacı, pek çok ilimizde yetiştirilmeye uygun süs ağaçlarıdır. Bu ağacın ana vatanı Asya kıtası ve Hindistan taraflarıdır. Hatmi ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Koka ağacı, Güney Amerika’nın doğusunda yer alan Erythroxylaceae ailesindeki dört bitkiden biridir. Koka bitkisi, karaağaç çalılığını andırıyor. Koka ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Sizler için derledik.
Pelit ağacı aynı zamanda meşe palamudu olarak bilinen kayıngiller familyasına ait olan bir ağaç türüdür. Türkiye'de doğal yetişme ortamına sahip olan pelit ağacı ortalama 2 metre boyunda olur. Peki pelit ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Pelit ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgi nelerdir? Pelit ağacı hakkında detaylı bilgileri derledik.
Halk arasında fil hastalığı olarak bilinen lenfödem kol ve bacakların şişmesi ile kendini belli eden, vücutta bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf bezlerindeki tıkanmalara bağlı oluşan bir hastalıktır. Hücrelerin arasında boşlukları dolduran sıvının dengede kalması için sürekli olarak lenf sistemi tarafından süzülmesi gerekmektedir. Eğer bu sistemde tıkanıklık olursa sıvı birikimine bağlı olarak tıkanıklığın yerine göre şişlikler oluşur. Bu durum kronik bir halde olabilir ve tedavi edilmezse durum kötüleşebilir.
#LenfödemMeme dokusunun iltihabı anlamına gelen “granülomatöz mastit”, sıklıkla meme kanserine benzeyen bulguları olması nedeniyle hastalarda paniğe neden olabiliyor. Granülomatöz mastitin kronik bir seyri olduğunu işaret eden Romatoloji Kliniğinden Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, hastalığın en yaygın yakınması tek taraflı memede kitle ve memede ağrı şeklinde olduğunu söyledi.
#KanserKoronavirüs salgını vatandaşlarda Kurban Bayramı için de endişeye neden oldu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Güler Delibalta, kurban kesim yerlerindeki kalabalığa karşı uyarılarda bulunarak, Kalabalık ortamlarda bulunmak kurban etine virüsün bulaşma riskini artırıyor. İnsanlardan gelen damlacıklar, etin üzerinde virüsün yaşamasına neden olabilir dedi.
#KoronavirüsKoronavirüs salgını vatandaşlarda Kurban Bayramı için de endişeye neden oldu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Güler Delibalta, kurban kesim yerlerindeki kalabalığa karşı uyarılarda bulunarak, Kalabalık ortamlarda bulunmak kurban etine virüsün bulaşma riskini artırıyor. İnsanlardan gelen damlacıklar, etin üzerinde virüsün yaşamasına neden olabilir dedi.
#KoronavirüsDermatoloji halk dilinde cildiye; deri ve deri ekleri rahatsızlıkları, cinsel yol ile bulaşan rahatsızlıkların tanısı, tedavisi, takibiyle ilgilenen tıp dalı şeklinde tanımlanabilir. Bunun yanı sıra cildin sağlıklı ve güzel görünmesi ile de ilgilenmektedir. Peki, dermatoloji nedir, hangi hastalıklar ile ilgilenir tüm detaylara yer verdik.
#Dermatoloji Nedir?Ayak mantarı, birçok kişide görülebilen ve bulaşıcı olan bir deri hastalığıdır. Kızarıklık ve kaşıntıya neden olan bu rahatsızlığın mutlaka doktor gözetiminde tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizen Dermatoloji Uzmanı Dr. Ferihan Bilgin, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
#Ayak MantarıToplumda yaygın olarak görülen sedef hastalığı kış aylarında alevlenme dönemine girerken, dermatoloji uzmanı Dr. Ufuk Güleç, “Üst solunum yolu enfeksiyonları, sistemik alınan kortizon, bazı tansiyon ilaçları ve ağrı kesiciler, ruhsal stres sedef hastalığını başlatabilir veya alevlendirebilir” dedi.
#Sedef HastalığıPek çok insan, genellikle basit bir sağlık problemi gibi görülen saç dökülmelerini evde hazırladığı bakım kürleri ile önlemeye çalışıyor. Ancak dermatolojik muayene yapılmadan ve saç dökülmesinin sebebi belirlenmeden hazırlanan bu bakım kürleri genellikle zararlı etkilere neden olabiliyor. Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Selma Salman, saç dökülmesi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Saç Bakımı