30 NİSAN 2024... Nisan ayının son günü... Çoğumuz için sıradan bir gün gibi dursa da Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı için kritik bir gün. Çünkü o gün, yukarıda sıraladığım il ve ilçelerde mücbir sebep hali ortadan kalkacak. Bilmeyenler için nedir bu mücbir sebep hali bir hatırlatalım.
#Deprem BölgesiDepremzede illerin yeniden ayağa kalkmasında ekonomi hayati önem taşıyor. Üretimin de ağır hasar aldığı Adıyaman ve Malatya’da sanayiciden esnafa kadar herkesin talebi aynı. Deprem konutlarının inşa edilmesi ile işçi sorununun çözülmeye başlayacağını belirten sanayiciler, bölgede yeni prim ve vergi destekleri talep ediyor. Adıyaman ve Malatya için turizmde pozitif ayrıcalık isteyen temsilciler bu yolla sosyal hayatın da güçleneceğini anlatıyor.
#DepremzedeDepremin ardından 812 bin nüfuslu kentten 338 bin kişinin göç ettiğini söyleyen Malatya Valisi Hulusi Şahin, “Şehri tekrar yaşatmak için hızla konut yapmalıyız. Yeni şehir alanları 2. Ordu’nun kışlalarına yapılacak. Şu an ticaret büyük darbe aldı. Geçici dükkân yapımı çok önemli. Kayısı sezonunun gelmesi ve dükkân sayısının artmasıyla ticaret canlanacakır. Kayısı ilaç olacak” diye konuştu. Kentin iş insanları ise nitelikli eleman krizine dikkat çekti.
#DepremHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak istihdama katkı sağlamak amacıyla 3 kamu bankasının istihdam odaklı kredi paketini devreye aldıklarını açıklayarak, “Bankalarımızın istihdam yoğun sektörlerde istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara, belirlediğimiz sektörlerde, özellikle 2 yıla varan anapara ödemesiz, 5 yıla kadar vade içinde, çok uygun koşullarda, çok düşük maliyetli, özellikle uzun vadeli işletme kredisi kullandırmasıyla birlikte 4 yeni ürünü hayata geçireceğiz” dedi.
#GazetehaberleriMalatya’da şu sıralar tek gündem, don nedeni ile yanan kayısı... Kayıp oranı yüzde 90 olarak veriliyor. Kayısıda yaşanan sorun üreticilerin yanı sıra tüm kent ekonomisini vurmuş durumda. Satılmayı bekleyen 3 bin konut bulunuyor. Banka kredilerine olan talepte önemli bir düşüş var. Üreticide para olmaması nedeni ile kent esnafı da iş yapamaz durumda. Mazot, gübre ve tarım ilaçları gibi temel girdiler için ödeme yapılamıyor.
#Malatya Sanayi Ve Ticaret OdasıTURİZM sektörümüzün gözbebeği Antalya’nın gastronomi dünyasında ‘yükselen yıldız’ olma yolculuğuna tanıklık etmek üzere Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in davetlisi olarak 3. Uluslararası Antalya Food Fest Gastronomi Festivali’nin tanıtım toplantısına katıldık.
#AntalyaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Bugüne kadar 76 bin konutumuzu teslim ettik. İnşallah yıl sonu 200 bin konutumuzu teslim edecek ve 2025 yılına geldiğimizde evine girmeyen hiçbir depremzede kardeşimiz kalmasın istiyoruz." dedi.
#Murat Kurumİstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Şırnak ve Hakkari’ye yaptığı ziyaretlerde, yatırımcılar açısından son dönemde bölgede oluşan fırsatlar masaya yatırıldı. Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, “Bölgeye yatırım yapmak isteyenlerin emrindeyiz. Her sektöre aç bir pazar var burada” dedi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise, “Bölgedeki tehdit algısı fırsat algısına dönüştü. Bunun kalıcı olması için hepimize düşen görevler var” diye konuştu.
#İSOCumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, CNN Türk ekranlarında yayınlanan Tarafsız Bölge programında Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. Kurum, mevcut İBB yönetiminin depreme harcanan paranın iki katını reklama harcadığını, kendisi afet bölgesindeyken İmamoğlu'nun kayağa gittiğini söyledi. Kurum, İmamoğlu'nun mal beyanı tartışmalarına ilişkin soruya "1,5 milyar liralık bir malı nasıl alıyorsunuz? Bunu İstanbullulara niye açıklamıyorsunuz? Neyi saklıyorsunuz? Madem böyle bir malınız var niye açıklamadınız? Bunların İstanbullulara net bir şekilde açıklanması lazım. Anlaşılan o ki, biz 81 ile o afetlerde milletimize villa konforunda evler yaparken rakibimiz kendisine burada villa yapmakla meşgulmüş, buradan o çıkıyor" yanıtını verdi.
#Murat KurumDeğerli okurlar... ‘Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda Kadın Girişimciler İçin 100 Öneri’ ile son zamanlarda sıkça gündeme gelen Girişimci İş Kadınları Derneği’nin (ANGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Diker ile bir araya gelerek, istihdamda fırsat eşitliği, kadın girişimcilerin desteklenmesi yönünde derneğin yürüttüğü çalışmalar üzerine oldukça faydalı ve bu konularda hepimizin farkındalığını arttıracak bir sohbet gerçekleştirdik.
#Girişimci İş Kadınları DerneğiDeprem bölgesinde yeniden inşa çalışmaları devam ederken en önemli sorun olarak kentin sosyal ve ekonomik yapısı öne çıkıyor. Depremzede illerin sanayi ve ticaret odası başkanları yenilenen atölyelerde çalıştıracak işçi bulamadıklarını, kentlerde girişimci kalmadığını ve esnaf olmadığı için sosyal hayatın etkisiz olduğunu bunun da geri dönüşleri engellediğini anlatıyor.
#DepremCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Malatya’da Türkiye’nin büyük şirketlerinin patronları ve depremzede illerin temsilcileri ile buluştu. Hatay ve Adıyaman’da fahiş fiyat uygulamaları görüldüğünü söyleyen Yılmaz, “Özellikle beton fiyatlarında bu konuşuluyor. Buna müsaade edemeyiz. Başka yerde ceza 1 liraysa burada 10 lira vereceğiz” dedi. Yılmaz, deprem bölgesinde ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın canlanmasına ilişkin “Asıl şimdi başlıyoruz” diye konuştu.
#Cevdet YılmazTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Depremin istihdama en olumsuz yansıdığı il Hatay olmuştur. Hatay'da özel sektörde çalışan sayısı yüzde 35 azalmıştır. Geçen sene 165 bin olan kayıtlı istihdam bu sene 107 bine düşmüştür" dedi.
#TOBBTicaret Bakanı Ömer Bolat, temmuz ayına ait dış ticaret rakamlarını basın toplantısıyla açıkladı. Bakan Bolat "İhracatımız Temmuz ayında yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat değerine ulaşılmıştır" dedi.
#Ömer Bolat