Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2008 11:06
Malatya Sanayi ve Ticaret Odası (STO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Türkiye'de siyasi belirsizliğin olduğunu, bu belirsizliğin ekonomide talep daralmasına yol açtığını bildirdi.
Hasan Hüseyin Erkoç, Türkiye'nin birinci önceliğinin ekonomi olduğunun altını çizerek, “Ekonomi de siyasi istikrar içinde büyür. Ekonomik sorunlarını aşan gelişmiş ülkelerde demokrasi tabana yayılıyor” dedi.
Ülkede siyasi istikrarın bir an önce sağlanması gerektiğini vurgulayan Erkoç, şu anda inşaat ve beyaz eşya sektörlerinde daralma olduğunu, ruhsat alımlarında ciddi sıkıntılar yaşandığını, bunun da ülke ekonomisine olumsuz yansıdığını ifade etti.
Erkoç, şunları söyledi:
“Tabii siyasi belirsizlik her zaman talep daralmasını beraberinde getirir. Harcayacak insanlar da harcamaktan vazgeçerler. Ekonominin sağlıklı büyümesi için siyasi istikrar, huzur ortamı, ekonomi için olmazsa olmaz şartlardır. Bu noktada ülkenin bir an önce tekrar siyasi bir istikrara kavuşması gerekir. 2007'nin başına kadar Türkiye alınan tedbirlerle, yapılan reformlarla yüzde 7'lik bir büyümeyi gerçekleştirdi. Demek ki tedbirler alındığı zaman Türk sanayicisi bu büyümeyi gerçekleştirmeyi biliyor. Bunun üstesinden gelmenin bilinci içinde hareket ediyor. Ama 2007'de bu büyümeyi sürdüremedik. Yüzde 4,5'lik bir büyüme gerçekleşti. 2008'deki büyüme oranı yüzde 4,5'in de altında.”
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Ekonomide yeniden büyümenin sağlanması amacıyla bir takım önlemlerin alınması gerektiğini bildiren Erkoç, önlemleri şöyle sıraladı:
“Kayıt dışını kayıt içine almak, vergi yükünü hafifletmek zorundayız. Enerji maliyetleri çok yüksek. Dünya ortalamasının üstündeyiz. Enerjide dışa bağımlıyız. Dışa bağımlılığı azaltmak için yeni kaynaklara yönelmek zorundayız. Sanayicinin en büyük girdilerinden biri de enerji fiyatları. Bu ülkede ciddi manada hala istihdam açığımız var. Bu istihdam açığını gidermek için üretmek, yeni girişimlerde bulunmak zorundasınız. Sanayicinin kalifiye elaman noktasında çektiği sıkıntıyı gidermek için mesleki eğitimi öne çıkarılmalıdır. Bunu yapmadığımız takdirde bir tarafta işsizler ordusu, bir tarafta da kalifiye eleman sıkıntısı ile karşı karşıya kalırsınız.”
Bütün olumsuzluklara rağmen ihracatı her geçen gün artan Türkiye'de pek çok ihracat ürününde ara girdi malı problemi olduğuna dikkati çeken Erkoç, “Kalkınmayı gerçek manada sağlamak istiyorsak ara girdi malı ithalatını da azaltarak kendi bünyemizde bunu üretir hale getirmeliyiz. Otomobil ihraç ediyoruz. Belli aksamları yurt dışından geliyor. Ara girdi malını biraz daha azaltmamız lazım. İhracatı büyütebilmek için ülkemizde emek yoğun hale gelmeliyiz. Bölgesel ve sektörel teşvikleri de öne çıkararak KOBİ'lerimiz vasıtasıyla bunu giderebiliriz” dedi.