Son zamanlarda gastronomi dünyasında en ilham veren isimlerden biri şef Alex Atala. Kimsenin varlığının bile farkında olmadığı Brezilya mutfağını ve Amazonlar’daki malzemeleri dünyaya tanıtmasının dışında, kurduğu enstitüyle küçük üreticileri destekleyerek yerel gıda üretim zincirini de güçlendirmeye çalışıyor. Şef Atala geçen hafta Bodrum’a geldi, elinden bir şeyler tatma fırsatını kaçırmadım elbette.
#BrezilyaBu yıl 20’ncisi düzenlenen gastronomi buluşması Madrid Fusión, İspanyol mutfağının gelişimi için bir mihenk taşı. Ülkedeki yeme içme dünyasının mutfaklarını tanıtmak için nasıl tek yürek olabildiğini görmekse bence bu etkinlikle ilgili en önemli detay. Kimse kimsenin kuyusunu kazmıyor, başarısını görmezden gelmiyor, bilgiyi saklamıyor, ustaya saygıyı ihmal etmiyor. Hemen her konuşmayı dinlediğim 2022 buluşmasından çıkarabileceğimiz çok fazla ders var...
#Madrid FusiónBulduğumuz ve bütçemiz elverdiği sürece elbette deniz balığı yiyelim ama önemli bir protein kaynağı olan balığı herkesin yiyebilmesi ve yabani türlerin üzerindeki tüketim baskısını azalttığı için çiftlik balıkçılığı önemli. Tabii tüm bunlar çiftlik balıkçılığı doğru koşullarda gerçekleşiyorsa geçerli. Yeni tür bir balık yemi uygulayan çiftlikleri yerinde ziyaret ettim.
#YazarYemek için seyahate çıkmak, lezzetli keşifler yapmak bu yılın da yükselen trendlerinden. Benim de bu yıl ajandam oldukça kalabalık. Hangileri için seyahat edebileceğimi henüz kestiremiyorum ama gönlüm hepsine katılmayı istiyor. Listeye göz atın. Belki birinde karşılaşırız.
#2020 Yemek FestivalleriDünyanın bir numaralı lokantasının İspanyol şefi Ferran Adria, Madrid Fusion 2008 aşçılık konferansında yaptığı high-tech sunumla, bir kez daha meraklılarını kendisine hayran bıraktı. Adria, böğürtlenli risotto, parmesanlı cheesecake ve çilekli dondurmadan taze çileğin aynısını yapmanın inceliklerini anlattı.