Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2008 00:00
Dünyanın bir numaralı lokantasının İspanyol şefi Ferran Adria, Madrid Fusion 2008 aşçılık konferansında yaptığı high-tech sunumla, bir kez daha meraklılarını kendisine hayran bıraktı. Adria, böğürtlenli risotto, parmesanlı cheesecake ve çilekli dondurmadan taze çileğin aynısını yapmanın inceliklerini anlattı.
MOLEKÜLER gastronominin efendisi sayılan İspanyol şef Ferran Adria, Madrid Fusion 2008 uluslararası aşçılık konferansında high-tech sunumu ve yaratıcılığıyla izleyenleri büyüledi. Silikon Vadisi’ndeki sunumları andıran şovda kulaklıklı mikrofonuyla oradan oraya koşturan Adria, eskiyi yeniyle buluşturduğu
yemek tariflerini sundu.
Ferran Adria, gurmelerin yakından tanıdığı bir isim. Barcelona yakınlarındaki üç Michelin yıldızlı restoranı, Britains Restaurants Magazine isimli dergi tarafından iki yıldır dünyanın en iyi lokantası seçiliyor. Mutfağı bir laboratuvar gibi kabul eden ve yeni tatlar yaratmayı deneyen akımdan gelen şef Adria, sıvı ravioli ve ’köpüklü’ soslarıyla meşhur. Aşçılar arasında bir efsane o. Böğürtlenli risotto yapmaya başlarken meyveleri likit nitrojene batıran, diğer büyük şefler karşı çıksa da parmesanlı cheesecake’in kenarlarını kıtır yapmak için mikrodalgaya atacak kadar yenilikçi bir aşçı Adria. Çikolatadan bonzai ağacı yapan Adria, bir de çilek suyundan yapılmış dondurmayla bir çeşit deniz yosunundan elde edilmiş jöleyle nasıl taze çileğe tıpa tıp benzeyen figürler yapılabileceğini gösterdi.
Aşçılıktan çok kimyager ve sanatkara benzetilen Ferran Adrian ise "Özgürlük, özgürlük, özgürlük. Benimle tartışmayın. Yemek yapmak bir zevktir" diyor. Parisli pasta ustası Sebastian Gaudard "Onu ne zaman görseniz, yüzünüze tokat yemiş gibi oluyorsunuz. Mutfağa öylesine farklı bir perspektif getiriyor ki, dahi, meraklı ve herşeyden esinlenebilen biri" diyor, İspanyol aşçı Karlos Arguinano’nun yorumu ise şöyle; "200 yıl sonra kimse bizi hatırlamayacak, ama Ferran Adria’yı hatırlayacak."