Yaşadığımız dünya yalnızca tek bir yere ait olmak için oldukça sıradışı... Madagaskar’ın başkenti Antananarivo’dan başlayıp, güney sahil kenti Tuléar’a kadar, geçtiğim 2150 km boyunca, büyük hayranı olduğum tropik adanın yağmur ormanları, kanyonları, şelaleleri, insanı ve diğer canlıları bana yaşadığımı hissettirdi. Lemurlar, kertenkeleler, bukalemunlar, gezgin palmiyeler, baobab ağaçlarıyla vahşi doğanın içinde olmanın hayali bu rüya ada sayesinde gerçekliğim olurken, aklımda en çok, ayakucuma kalktığımda yıldızlara uzanıp, neredeyse onlara dokunabildiğim geceler kaldı.
#Madagaskar NeresiMadagaskar, gezginler için dünyanın başka yerlerinde yaşayamayacakları macera vadediyor. Yağmur ormanları, adaya özgü hayvan türlerinden en bilineni lemurları ve envai çeşit endemik bitki örtüsü, 400 farklı orkide çeşidiyle Madagaskar’ın doğası beni oldukça cezbetti… İşte size Madagaskar gezi rehberi…
#Madagaskar AdasıÜlkemizden çok uzak coğrafyalarda yaşayan 30 metreye varabilen boylarıyla dev gibi ağaçlar baobablar. 1000 yıl yaşayabildikleri ve hem insanlara hem de hayvanlara çok faydalı oldukları için ormanın anası ya da hayat ağacı olarak adlandırılıyorlar. Ancak bilim insanları uzun yıllardır bu ağaçların kökeni konusunda anlaşamıyorlardı. Sonunda bu gizem çözüldü.
#Baobab AğacıBuray’ın 14 şarkıdan oluşan 5’inci albümü “Al Senin Olsun Dünya” dün çıktı. Ünlü şarkıcıyla buluşup hem yeni albümünü hem de oyuncu Ezgi Şenler ile ilişkisini konuştuk. Müzik tutkusundan bahseden Buray, yeni albümünde dünyanın her köşesinden tınılar olduğunu söyledi.
#BuraySon 32 yıldır Türkiye’de yaşayan Muhammed H. Hamedi (58) İran asıllı bir işadamı. İki teker aşkı onda daha çocuk yaşlarda başladı. Giderek bir tutkuya dönüştü. Sonunda dünyanın en ilginç yerlerine motosikletle gitmeye karar verdi. Bugüne kadar 60 ülkenin 20’sinde toplam 30 bin kilometre sürdü. Dünyada görülmesi normalde pek mümkün olmayan köşelerini görme şansı buldu. Yaşadığı maceralarını bir kitapta topladı. Biz de Hamedi ile hem serüvenini hem de kitabını konuştuk.
#Gezgin HikayeleriDünya üzerindeki biyo çeşitliliği kurtarmaya çalışan çevre koruma örgütleri, zengin biyolojik çeşitliliğe sahip sıcak noktaları koruma altına almanın yeterli olup olmayacağını tartışıyor. Türkiye’nin de büyük bir bölümü sıcak nokta olarak değerlendiriliyor. Dünya Doğa Koruma Örgütü’nün koruma fonlarından Türkiye’ye ayrılan pay artırılacak.