2022, pandemi sonrası insanların eski sevdalarına kavuşma yolunda adımlar attığı bir yıl oldu. Bu dönemde sinema salonları da geçmişteki konuklarını tekrar buyur etmeye başladı. Hoş, insanlar salgın döneminde bir cankurtaran simidi misali el uzattıkları sinemayı özellikle platformlar üzerinden takip etmişlerdi ve bu, artık yeni izlenme biçimlerinin hayatımızdaki yerlerini de sağlamlaştıran bir hamleye dönüşmüştü. Bu durumda doğal olarak salonların yolunu tekrar tutmak için ev ortamlarında izlenebilecek ‘sanat sineması’ örneklerinden ziyade büyük stüdyo yapımı, gösterişli, ‘süper kahramanlı’ filmler beklenir oldu.
#Sinema26. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’de perdelerini açmaya hazırlanıyor. Bu yıl 50. yaşını kutlayan İKSV’nin düzenlediği İstanbul Tiyatro Festivali, bu edisyonunda programını yeni bir küratörlük yapısıyla şekillendirdi. Festival, yazıp yönettiği 100’den fazla oyunla ve kurduğu topluluklarla Türkiye tiyatrosunun son 40 yılındaki en önemli isimlerden Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde gerçekleştiriliyor.
#26. İstanbul Tiyatro FestivaliYılı yarıladık, dolayısıyla vizyona çıkan filmlere ilişkin ilk yarı toparlaması yapabiliriz. Bu mantıkla şu ana kadar salonlara uğramış yapımlar arasından “En İyi 10 Yabancı” ve “En İyi 5 Yerli” çalışmayı sıraladık. Ki bu filmlerden bazıları ‘açık hava gösterimleri’nde tekrar seyirciyle buluşuyor, zamanında izlemediyseniz bu kez kaçırmayın deriz.
#Uğur Vardanİnsanın yüreğini dağlayan sesiyle, yaşadıklarıyla ve kocasından gördüğü şiddetin yanı sıra trajik sonuyla toplumsal hafızamızdaki yeri derin olan bir isim, Bergen. Hayatını anlatan filmde Farah Zeynep Abdullah, ‘Acıların Kadını’ olarak bilinen sanatçıyı canlandırırken şarkılarını da söylüyor, etkileyici bir performans sergiliyor. Mehmet Binay-M. Caner Alper ikilisinin imzasını taşıyan ‘Bergen’, ‘kadın cinayetleri’ meselesine de dikkat çekiyor.
#Bergen“Acıların kadını” olarak ünlenen, arabeskin güçlü sesi Bergen’in hayat hikâyesinin anlatıldığı “Bergen”, 4 Mart’ta vizyona girecek. Sinema yazarları film hakkında, “Kadın cinayetleri konusunda dersler veriyor. Oyunculuklar üst düzey. Farah Zeynep Abdullah’ın performansı etkileyici” dedi.
#BergenM. Caner Alper yeni romanı ‘Şeref Motel’de bizi idealleştirilmiş aile fotoğraflarından çıkarıp gerçek hayattan aşina olduğumuz bitkin, tahammülsüz, öfkeli ve hayal kırıklığına uğramış yüzlerin oluşturduğu bir ailenin öyküsüne dahil ediyor. Ne aile ideal, ne de sıkça zikredilen ‘şeref’ meselesi hakiki...
#M. Caner Alper‘ZENNE’ ve ‘Çekmeceler’ filmlerinin senaristi ve yönetmeni M. Caner Alper, ‘Temiz Aile Çocuğu’ diye çok cesur bir kitap yazdı. Alper, otobiyografik olarak kaleme aldığı kitabında esas olarak eşcinselliğin özel değil, beşeri ve hukuki bir mesele olduğunun altını çiziyor. Pazar günü başlayan röportaj bugün de devam ediyor. Kitabı okuyun, pişman olmayacaksınız...
#YazarlarZenne’nin yönetmenleri M.Caner Alper ve Mehmet Binay’ın ikinci uzun metraj filmi “Çekmeceler”in ilk fragmanı yayınlandı.Kız çocuk cinselliğini inceleyen yönetmenler; oyuncu bir anne-babanın kızı Deniz’in etkileyici öyküsünü “oyun” motiflerinin yardımıyla sinema perdesine yansıtıyor. Senaryosu gerçek olay ve kişilerden esinlenilerek, M.Caner Alper tarafından kaleme alınan “Çekmeceler”, seyircisine; 70’lerden günümüze uzanan farklı dönemleri dans, dekor, kostüm ve makyajı harmanlayan görsel bir şölenle sunacak.
#Çekmeceler