Terminatör filmindeki ünlü T-800'den, 1927 yılında çekilen Metropolis isimli filmin ana karakteri olan robot Maria'ya… Londra Bilim Müzesi'nde bu hafta ziyarete açılacak olan "Robotlar" sergisinde hem beyaz ekranda ünlü olmuş robotlar, hem de gerçek hayatta "ses" getirmiş olanlar bilim ve kurgu severlerin beğenisine sunulacak.
#RobotSarsıcı, tarihsel ve etkileyici! İngiltere’de bulunan Ulusal Medya Müzesi (National Media Museum) yeni bir sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Fotoğraf meraklıları, 'Işık Tarafından Çizilen': Kraliyet Fotoğraf Derneği Koleksiyonu'nu (Drawn By Light: The Royal Photographic Society Collection) merakla bekliyor.
#Fotoğraf2024 Paris Olimpiyatları’nın açılış töreni büyük tartışmalara yol açtı. Sporcu kafilelerinin Seine Nehri üstünde teknelerle geçit yaptığı parkurda sahnelenen gösteriler, dünyayı 2’ye böldü. Öyle ki, aynı yayın kuruluşu içinde eleştirenler de oldu, övenler de. İspanyol Marca gazetesinde hem “Tarihin en iyi gösterisi” denildi hem de “Saygısız ve rezil” ifadeleri kullanıldı. Özellikle de ‘İsa’nın Son Akşam Yemeği’ tablosunun canlandırıldığı sahnede LGBTQ mesajlarına ve Katoliklere hedef alan imgelere yer verilmesi çok büyük tepki çekti.
#Paris2024Elgin Mermerleri’nin İngiltere’den iadesini isteyen Atina’ya Türkiye’den destek geldi. Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, mermerlerin Osmanlı döneminde meşru olarak İngiltere’ye götürüldüğü iddiasını destekleyen herhangi bir kanıt olmadığını açıklayınca Yunanistan’da günün insanı oldu.
#Elgin MermerleriTarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye toprakları, her bir köşesinde eşsiz hazineler barındırıyor. Bunlardan en dikkat çekenleri ise yüzyıllar öncesine ışık tutan yer altındaki büyüleyici yerler… CNN Travel de bu adreslere dikkat çekti ve ülkemizde keşfedilmeyi bekleyen 7 öneride bulundu. İşte o adresler...
#SeyahatSeyahat için fırsat bekleyenlerden misiniz, her fırsatta yola çıkanlardan mı? Öyle bir yıllık ajanda hazırladık ki 2024 yılı boyunca saklayıp, valizinizi hazırlayıp, her yola çıkmak istediğinizde açıp bakacaksınız. Müzik yazarımız Meltem Fıratlı düzenlendikleri şehri renklendiren, sokaklarını cıvıl cıvıl yapan etkinlikler arasından bu yıl en çok merak ettiklerini, sergileri ve sanat fuarlarını paylaştı. Ayrıca yıl boyunca dünyanın dört bir tarafındaki önemli spor organizasyonlarını ve kimi az bilinen, kimi belgesellerden tanıdık etkinliklerle dolu turları da sıraladık. Resmi tatiller ve özel günlerimizde gitmek için plan yapabileceğimiz yurtiçi rota önerilerini de unutmadık...
#Festival6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazGaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 5’incisini düzenlediği GastroANTEP Festivali dün başladı. Festivalde konserlerden sergilere, Türkiye’nin yıldız şeflerinin katıldığı söyleşilerden dünyadan Michelin yıldızlı şeflerin workshoplarına onlarca ayrı etkinlik yapılacak.
#GastroantepSon 30 yılda 2 bin eserin çalındığı ortaya çıkan Londra’daki British Museum’a Kültür Bakanlığı mektup yazdı. Mektupta Anadolu’dan kaçırılan eserlerin akıbeti soruldu ve “Anlaşıldı ki siz iyi koruyamıyorsunuz, bizim eserlerimizi iade edin” dendi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıSanat ticareti deyince dünyanın en önde gelen ailelerinden biri olan Wildenstein'ler Fransa'nın gündeminden düşmüyor. Ailenin babası Daniel'ın ölümüyle başlayan ve 20 yıldan fazladır devam eden davalar, adeta yılan hikâyesine döndü. İşte birbirinden ilginç detaylarla Wildenstein ailesinin tüm sırlarını gün yüzüne çıkaran o olaylar...
#Claude Dumont Beghiİnsanlık okyanusların derinliklerine indikçe yeni köpekbalığı türleri keşfediliyor. Bilim insanlarının inceledikleri köpekbalıkları arasında 100 yıl önce yakalanmış olan da var bugün ilk kez karşılaşılan da... Özellikle son 40 yıldaki artış dikkate değer. Peki bu ne anlama geliyor?
#Köpekbalığı