Lokman suresi, 34 ayetten oluşmaktadır. Mekke döneminde inen bu surede başlıca, Hz. Lokmân’ın oğluna öğütleri çerçevesinde, tevhid, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve haşr konularına dikkat çekilmektedir. Lokman suresi anlamı, tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu yoğun ilgi görüyor. İşte Lokman suresinin anlamı ve okunuşu…
#Lokman SuresiÜlkemizde ''Hamit'' erkek ismi olarak kullanılırken, Hamide ismi, kız çocuklarına konmaktadır. Her iki ismin kökü de övmek anlamına gelen ''Hamd''dır. Fatiha Suresinde de geçen hamd kelimesinin ikinci anlamı ise şükretmektir. Allah, karşılıksız bir şekilde ihsan ettiği nimetler için sık sık şükreden kadınlara Hamide denir. Hamide ismini ve özelliklerini ayrıntıları ile derledik.
Hurufu mukatta harfleri kendi içerisinde belirli sistem ve kurallar içerisinde yer almış alfabe olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda Kuran-ı Kerim içerisinde 14 surede Hurufu mukatta alfabe sistem kullanılmıştır. İkili, üçlü, dörtlü ve beşli olmak üzere alfabe sistemi kendi içerisinde gruplanmaktadır.
Ali kelimesi hem yüce hem de değerli anlamına gelir. Türkiye'de kullanılan en popüler 10 erkek isminden biri olan Ali'nin diğer anlamı ise seçkin ve saygındır. Han ismi ise bey ve emir demektir. İslamiyet öncesi kurulan Türk devletlerinde hakanlar tarafından beylikleri yönetmekle görevlendirilmiş devlet başkanlarına han denirdi. Alihan isminin ayrıntılı analizini sizler için derledik.
#AlihanKalem suresi okunuşu ve anlamı araştırılan konular arasında yerini aldı. Kur’an-ı Kerim’in sıralamada altmış sekizinci, iniş sırasına göre ikinci sûresi olan Kalem suresi her dönemde yoğun ilgi görüyor. Özellikle sınava girecek olan adaylar ve öğrencilerin velileri surenin Türkçe ve Arapça okunuşunu araştırıyorlar. İşte âyetlerin üslûp ve içeriğinden bunların da Mekke’de indiği anlaşılan Kalem suresinin okunuşu ve anlamı…
#Kalem SuresiGaşiye Suresi, Mekke döneminde inmiştir. 26 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki “el-Gâşiye”kelimesinden almıştır. Ğâşiye, kaplayıp bürüyen demektir. Sûrede cehennemliklerle cennetliklerin âhiretteki durumları tasvir edilmekte, Allah’ın varlığına dair deliller sıralanmakta, tebliğ yöntemi öğretilmektedir. İşte Gaşiye suresi anlamı, tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu…
#GaşiyeHicr suresi okunuşu ve anlamı Kur’an-ı Kerim okumak isteyen vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Mekke döneminde inen sure, 99 âyettir. Hicr suresi, adını 80. âyette geçen “Hicr” kelimesinden almıştır. Hicr, Medine’nin kuzeyinde vaktiyle Semûd kavminin yaşadığı bir yerin adıdır. İşte Hicr suresi Türkçe ve Arapça okunuşu, anlamı, tefsiri…
#Hicrİbrahim suresini okumak ve anlamak isteyen Müslümanlar Türkçe ve Arapça yazılışını araştırıyorlar. Allah’ın varlığı ve birliği, vahiy, peygamberler, öldükten sonra dirilme ve sorgulanma gibi temel inanç konularını ana hatlarıyla içeren sure, mushaftaki sıralamada on dördüncü, iniş sırasına göre yetmiş ikinci sıradadır. İşte İbrahim Suresi anlamı, tefsiri ve okunuşu…
#İbrahimHûd suresi okunuşu, anlamı ve tefsiri Müslümanlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Mekke döneminde inen sure, 123 ayetten oluşmaktadır. Adını içinde söz konusu edilen Hûd peygamberden alan surede başlıca tevhit, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve ceza konuları ele alınmakta ve bunlar bazı peygamberlerin kıssalarıyla desteklenmektedir. İşte Hud suresi Türkçe ve Arapça okunuşu…
#Hudİnşikak Suresi, mushaftaki sıralamada seksen dördüncü, iniş sırasına göre seksen üçüncü sûredir. İnfitâr sûresinden sonra, Rûm sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Sizler için İnşikak Suresi Oku sayfamızda bu sürenin anlamını, fazileti ve tefsiri gibi bilgileri derledik. İşte İnşikâk Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)
#Nşikâk SuresiMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideAllah Rasulu zannın yol açabileceği zararlara karşı insanları şöyle uyarmaktadır: “Zandan sakının. Çünkü zan, yalanın ta kendisidir. Birbirinizin konuştuğuna kulak kabartmayın, birbirinizin özel hallerini araştırmayın, birbirinizle üstünlük yarışı içine girmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize kin beslemeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun!” Peygamber Efendimiz’in uyarılarına baktığımızda, bugün sosyal medyanın zannın en çok yaygın olduğu mecra olduğunu görüyoruz.
#Yazarlar