Hurufu Mukatta Harfleri Nelerdir Ve Kaç Tane? Hurufu Mukatta Harfleri Ne Anlama Gelir Ve Hangi Sureler Başlar

Güncelleme Tarihi:

Hurufu Mukatta Harfleri Nelerdir Ve Kaç Tane Hurufu Mukatta Harfleri Ne Anlama Gelir Ve Hangi Sureler Başlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2022 11:24

Hurufu mukatta harfleri kendi içerisinde belirli sistem ve kurallar içerisinde yer almış alfabe olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda Kuran-ı Kerim içerisinde 14 surede Hurufu mukatta alfabe sistem kullanılmıştır. İkili, üçlü, dörtlü ve beşli olmak üzere alfabe sistemi kendi içerisinde gruplanmaktadır.

Haberin Devamı

Hurufu mukatta Anahtar içeren harfler anlamına gelmektedir. Kutsal kitaplar içerisinde sadece Kuran-ı Kerim içerisinde Hurufu mukatta harf sistemi kullanılmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

 Hurufu mukatta 14 harften oluşan ve kendine has alfabe sistemidir. Her bir harf nurlu harf olarak da ifade edilmektedir. 

 Hurufu Mukatta Harfleri Nelerdir ve Kaç Tane? 

 Kuran-ı Kerim olan kutsal kitap içerisinde 30 ayet üzerinde bu 14 harften oluşan alfabe kullanılmıştır. Alfabe sistemi çoğunlukla Arapça olarak bilinen alfabeden tamamen farklı bir sistemdir. Dolayısıyla Kuran-ı Kerim öğrenmek için özel bir eğitim alınması ve Hurufu mukatta alfabesinin mutlaka öğrenilmesi gerekmektedir. huruf-u heca olarak tanımlanan alfabe dizilimine uygun sıralı harfler anlamına gelen işaretler ile Kuran-ı kerim yazılışı sağlanmıştır.

Haberin Devamı

  Kuran-ı kerim içerisinde anlamları oldukça değiştiren harflerden oluşan söz öbekleri bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse elif, vav, he, yâ kelime öbekleri en çok kullanılan harfler arasında yer almaktadır. Bu harflerin kullanılması Kuran-ı Kerim de yer alan ayetlerin tam anlam ve manasını ortaya çıkarmaktadır.

  Kuran-ı Kerimin farklı dillere çevrilmesi elbette ki söz konusu olmaktadır. Ancak anlam bakımından mutlaka bir eksiklik söz konusu olmaktadır. Çünkü belirtilen harflerin anlam karşılığı diğer dillerde bulunmamaktadır. İşte bu sebeple Kuran-ı Kerim mucize bir kitap olarak ifade edilmektedir.

  Hurufu mukatta Kuran-ı Kerim içerisinde ayetlerde kullanılmış hatta bir ayette Kuran kitabının Allah diliyle yazılmış olduğu bilgisine ulaşılmaktadır. Bu ayette yer alan Allah dili Hurufu mukatta olarak ifade edilmektedir.

  Hurufu Mukatta Harfleri Ne Anlama Gelir ve Hangi Sureler Başlar? 

 Hurufu Mukatta 30 ayet içerisinde 29 ayette tam olarak geçmektedir. Bu ayetlerin detaylarına bakılacak olursa Bakara suresi, Ali-İmran suresi, Rum suresi Ankebut suresinde geçen Elif, Lam, Mim

 harfleridir. Ayrıca yine İslamiyetin kutsal kitabı olarak kabul edilen Kuran-ı Kerim içerisinde Yusuf sursi, ve Hud suresinde Elif, Lam, Mim ve Ra olarak tanımlanmaktadır. Bu harfler Anahtar harfler, mucize harfler olarak da toplum içerisinde kabul gören ve halk dilinde ifade edilen harflerdir.

Haberin Devamı

  Hurufu mukatta kelime anlamına bakılacak olursa Huruf harf sözcüğünün çoğulu yani harfler olarak çevrilir. Mukatta ise kendine özgü, benzeri olmayan anlamına gelmektedir. Yani benzersiz harfler olarak tanımlanmakta ve çevrilmektedir. Meryem suresi, Kasas suresi, Lokman suresi, secde suresi, Sad Suresi, Yasin suresi gibi sureler Hurufu mukatta harfleri kullanılarak yazılmıştır.

  Hurufu mukatta harfleri en büyük mucizesi ise her bir harfin kendine özgü anlamlarının olmasıdır. Zira Dünya dillerine bakılacak olursa birden fazla sesli ve sesiz harflerin bileşimi ile anlamlı sözcükler oluşturulmaktadır. Yani Hurufu mukatta harfleri dışında hiç bir harfin tek başına anlamı yoktur. 

Haberin Devamı

 Kuran-ı Kerim bir kere yazılmıştır ve herhangi bir şekilde eşi ve benzeri yoktur. Hurufu mukatta harfleri ince detayları ile surelerin başına yerleştirilmesi benzersiz bir matematik örneği ortaya koymaktadır. Hurufu mukatta harfleri Allah'ın harfleri olarak bilinmektedir. Mutlaka öğrenilmesi için ayrı bir eğitimden geçilmesi koşulu vardır. Her bir harf surenin başında olması Allah'ın o ayette ne demek istediğini net olarak ortaya koymaktadır. Hurufu mukatta harfleri öğrenilmesi Kuran-ı Kerimin doğru okunması için temeli oluşturmaktadır. Kuran-ı Kerim meali ve İlmi için temeli sağlam oluşturmak ve Farklı dillere çevrilmesi birebir mümkün olmamakta ancak gerçeğe yakın yorum veya çeviri söz konusu olmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!