Orta Asya’da bundan bin yıl önce ‘’yıpar burdı’’ yani ‘’misk gibi koktu’’ deyimi, bugün her türlü güzel koku için kullandığımız ‘’mis gibi’’ sözüne dönüştü ve hala günlük hayatta kullanımımızda. Ancak tüm güzel kokuların tanımlayıcısı olarak kullanılan ‘’misk’’ hayatımızdan çıkalı çok oldu.
#BURSALo kelimesi, 16. yüzyıldan önce, İngilizce yazılan eserlerde şaşkın bildiren bir ünlem olarak kullanılırdı. Bunun dışında lo, liner out teriminin kısaltmasıdır. Gemicilikte kullanılan terimlerden biri olan Liner out, ''malları yükleme ve boşaltma karşı tarafa aittir'' anlamına gelir. Lo ile başlayan kelimeleri harf sayısına göre anlamları ile birlikte derledik.
#Eğitim‘Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri’, bizi İstanbul’u tarih boyunca var eden, bu şehrin insanlarını kocaman bir ortak sofrada buluşturan tatların kökenine, kültürüne götürüyor. İstanbul’da doğan ya da kente göç yoluyla yerleşen lezzetlerin tarihle, siyasetle, sosyolojiyle ve hatta mimariyle ilişkisine değiniyor. Merin Sever’in hazırladığı kapsamlı derleme her İstanbullunun hayretle, merakla, ince bir hüzünle okuyacağı derin bilgilerle dolu...
#Geçmişten Günümüze İstanbul LezzetleriLohuk, macun kıvamında ikram edilen şekerli, sakızlı bir yemektir. Unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerimizi gün yüzüne çıkarmak istedim. Bu tarif Osmanlı dönemine ait lezzetlerimizden bir tanesidir ve bir toplumun mutfağı, tarihinin her yönünü yansıtır. Çünkü toplumun kültürü, inançları, ekonomisi ve siyaseti mutfağında izler bırakır. Başka toplumlarla yaptığı temas ve alışverişler de mutfak kültürünü etkiler. Türkler Orta Asya’dan batıya ilerlerken ilişki içinde oldukları halkların yemek kültürlerinden etkilenmişlerdir ve onların yemek kültürlerini de etkilemişlerdir. Bu karşılıklı etkileşim Anadolu’ya yerleştikten sonra Selçuklu ve Beylikler dönemleriyle Osmanlı Devleti zamanında da devam etmiştir. Hazırsanız, tarihimizi yansıtan özel Lohuk tarifine geçiyoruz. İşte detaylar…
#Lohuk TarifiDeniz Orhun bir mühendis-şef. Ankara Üniversitesi Ziraat Mühendisliği’ni bitirdikten sonra Kendall College USA’de gastronomi eğitimi aldı. Pek çok uluslararası platformda Türkiye’yi şef olarak temsil etti. Eski Amerikan Başkanı Obama’ya bile yemek pişirmişliği var! Geçen günlerde de Başkent Üniversitesi bünyesinde kurulan Thermopolium Gastronomi Uygulama Merkezi’nin master şefi olan Orhun, “Doğru beslenirseniz pamuk gibi insan olursunuz” diyor.
#Deniz Orhun