Enerjide yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklife göre Devlet Su İşleri ve sulama birliklerine de tarımsal sulama amaçlı tesislerin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla santral kurma izni verilecek. Karadeniz gazının Türkiye’de işlenerek LNG olarak ihraç edilmesi, yüzer güneş enerjisi santralları kurulması da teklifte yer alan maddeler arasında.
#EnerjiKüresel denizyolu taşımacılığında önemli yeri olan Kızıldeniz’de lojistik, ABD öncülüğünde Yemen’deki Husi hedeflerine yönelik hava saldırılarıyla daha da riskli hale geldi. Bölgede güvenlik sorununun artması nedeniyle Katar’ın Bab el-Mendeb Boğazı’ndan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tankerlerini göndermeyi durdurduğu bildirildi.
#KatarDünya üzerinde pek çok boğaz bulunmaktadır. Dünya üzerindeki en önemli boğazlardan bir tanesi olan Hürmüz boğazının da tam olarak nerede olduğu merak edilmektedir. Hürmüz boğazı ile ilgili araştırmalar günümüzde de halen devam etmektedir. Özellikle bu boğazın hangi ülkeye ait olduğu araştırılıyor. Peki, Hürmüz boğazı nerede? Hürmüz boğazı hangi ülkede? Hürmüz boğazının stratejik önemi nedir tüm detayları ile derledik.
#Hürmüz Boğazı Nerede Hangi Ülkede?Enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edildi. Maden arama ve işletme, ruhsatlarının verilmesi, birleştirilmesi, sürelerinin uzatılması, devir ve intikalleri ile çevreyle uyum bedeli iadelerine ilişkin müracaatlar dışında, vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge aranılması zorunluluğu kaldırılacak. Doğal Gaz Piyasası Kanunu'na, Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası tanımı eklenecek.
#EnerjiABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, ABD'nin Türkiye'ye gerçekleştirdiği sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatının iki ülkenin 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmasında "kilit rol" oynayabileceğini ifade etti.
#Wilbur RossKüresel enerji piyasasında LNG formunda gerçekleştirilen doğal gaz ihracatı, 10 yılda yüzde 72 artarak 431 milyar metreküpe yükseldi. Toplam doğal gaz ihracatında boru hatlarının payı yüzde 65, LNG'nin payı ise yüzde 35 olarak belirlendi. Dünyada en fazla LNG ihraç eden ülke 104,8 milyar metreküple Katar oldu.
#LNGAmerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ilk defa Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) göndereceğinin açıklanması, Avrupa'da doğalgaz fiyatlarının yeniden belirlenme ihtimalini gündeme getirdi. Uzmanlar doğalgaz fiyatlarının ucuzlayabileceğini belirtiyor. Avrupa’nın en büyük Doğalgaz ihracatçılarından olan Rusya’nın ABD’nin pazara girmesine nasıl tepki vereceği merak konusu.
#DoğalgazTürkiye Rusya ile gerilimden kaynaklı olarak doğalgazda alternatif arayışlarına ilk imzayı Katar ile attı. Katar’dan düzenli olarak sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alınmasını garantileyecek mutabakata imza atılırken, Katarlılar Türkiye’de LNG (sıvı doğalgaz) depolama terminali kurmayı da gündemlerine aldı.
#KatarCumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ile Türkiye arasındaki vizelerin kaldırıldığını belirtti. Bununla birlikte, BOTAŞ ile Katar milli petrol şirketi, Türkiye'nin bu ülkeden uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzaladı. LNG, sıvı olarak nakledilebilen ancak gaz formatında tüketilen bir yakıt türü olarak biliniyor.
#KatarRusya ile Batı dünyası arasındaki gerginlik tırmanırken, gazının üçte birini Rusya’dan ithal eden Avrupa Birliği (AB) köşeye sıkışmış durumda. Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, ABD Kongresi’ne mektup yazarak, “ABD gazının Avrupa’ya gelmesini hızlandırın” çağrısı yaptı.
Avrupa’da doğalgazın yarısı, petrol fiyatına endeksli uzun vadeli kontratlar yerine yüzde 15 ila 22 arasında avantaj sağlayan spot piyasa fiyatlarından alınıyor. Türkiye’nin Rusya gibi ülkelerle uzun vadeli kontratlar yerine, bu yöntemi kullanması fiyatlarda yüzde 22’ye varan oranlarda indirim sağlayabilir.
ABD Kongresi, NATO üyesi ülkeleri ucuz LNG (sıvı doğalgaz) ihracatında ABD’nin ticarette serbest ortaklık yürüttüğü ülkelerin konumuna getirmeyi amaçlayan bir yasa tasarısı hazırladı. Düzenlemeyle ABD, Rusya ve İran’ın doğalgaz piyasasındaki hâkimiyetinin önüne geçecek.
Türkiye, dünyanın en büyük 3. doğal gaz rezervine sahip olan Katar ile 500 milyon doların altına olan ticaret hacmini, 2 yılda 1 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyor. Katar, yatırıma yönelik Körfez sermayesi açısından önem taşırken, Katar'ın yatırımları, Türk müteahhitlerine önemli iş fırsatı sunuyor.
Türkiye, dünyanın en büyük 3. doğal gaz rezervine sahip olan Katar ile 500 milyon doların altına olan ticaret hacmini, 2 yılda 1 milyar doların üzerine ?ıkarmayı hedefliyor. Katar, yatırıma yönelik Körfez sermayesi a?ısından önem taşırken, Katar'ın yatırımları, Türk müteahhitlerine önemli iş fırsatı sunuyor.