Saklı tel (lingual ortodonti), dişlerin üzerine yerleştirilen braket adı verilen, sabit tel sistemi yerine geçen ve az görünen ya da hiç görünmeyen tellerdir. Bu teller dişlerin iç tarafına yerleştirilir. Bu nedenle adına lingual ortodonti, dil tarafı ortodontisi denir. Peki saklı telin normal diş telinden farkı nedir? Daha etkili bir tedavi yöntemi midir? Konuşmaya etkisi var mıdır? Ortodonti Uzmanı Aylin Sezen Yalçın tüm merak edilenleri yanıtladı…
#Saklı TelGüzel ve estetik gülüşlerin sırrı, inci gibi dizili dişlerdir. Dişlerdeki çapraşıklıklar, yer fazlalıkları ve konum bozuklukları kusursuz gülüşleri gölgeler. Estetik olmayan görüntünün yanı sıra diş eti ve çevre dokulara da zarar vererek çene eklemini de olumsuz yönde etkileyen sorunlara karşı çözüm ortodontik tedavidir.
#Ortodontik TedaviGünümüzde birbirinden farklı hastalık çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle de dil bağının nasıl geçeceği çok merak edilmektedir. Dil bağı kendiliğinden geçer mi ve iyileşir mi? Ameliyat ve tedavi gerektirir mi tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Ankiloglossi şeklinde de bilinen dil bağı, bazı bebeklerde doğumdan itibaren mevcut olan bir dil yapısı ile ilgili problemidir. Dilin işlevini yerine getirebilmesi için ağız içinde rahat bir şekilde hareket edebilmesi gerekir. Ama dil bağı, buna engel olur. Dil bağı bulunan kişilerde dilde hareket kısıtlılığı ortaya çıkar. Dil bağı nedir ve nasıl tedavi edilir sizler için derledik.
#SağlıkBazı bebeklerde doğumdan itibaren Ankiloglossi olarak ifade a-edilen dil bağı oluşmaktadır. Bir dil yapısı problemi olan dil bağı bebeklerde dilde hareket kısıtlılığı oluşturmaktadır. Bu anlamda ebeveynler dil bağı rahatsızlığının nasıl geçtiği hakkında araştırmalar yapmaktadır. Peki bebeklerde dil bağı nasıl anlaşılır ve kendiliğinden geçer mi? Bebeklerde dil bağı tedavisi ve ameliyatı hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
#EğitimCep telefonu ve “selfie” hayatımıza gireli, yüzümüzün yakın çekim görüntülerine aşina olduk. Bu yüzden, içinde yaşadığımız “estetik ve imaj çağında”, yüzümüzün ve gülüşümüzün güzelliği eskiye nazaran çok daha önemli oldu. Ortodonti Uzmanı Prof. Dr. Arzu Arı Demirkaya, ortodontik tedaviler hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#Ortodontik TedaviTürkiye’de 3 milyona yakın kişinin işitme engelli olduğu tahmin ediliyor. Kimi doğuştan kimi sonradan gelişen nedenlerle ‘büyük sessizlik’le yaşamak zorunda kalıyorlar. Ancak tıp teknolojisindeki gelişmeler, bu büyük sessizliği bozup, kişiyi seslerle yeniden tanıştırabiliyor. Bu gelişmelerden biri de koklear implant.
Sevgili okurlar bu hafta konumuz 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü ve Ağız-Diş Sağlığı Haftası nedeniyle ‘ortodonti’ yani, diş çapraşıklığı, çene ilişkilerindeki uyumsuzluk veya her ikisinin sonucu olarak ortaya çıkan sorunların tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalı...
Ortodonti yani çarpık diş ve çene bozukluklarının düzeltilmesi tedavisinin ideali, çocuk yaşta yapılması. Ancak bu fırsatı kaçıran yetişkinler de artık tel taktırarak ağızlarındaki bozuklukları düzeltiyor. Film yıldızları, sporcular, iş adamları, yöneticiler, tiyatrocular, bankacılar, ev hanımları ve üniversite öğrencileri kimseye aldırmadan ağızlarında tellerle dolaşıyor
Ortodontik tedaviyle, dişler ve çeneler arasındaki problemleri tespit ederek sağlıklı, estetik ve doğru fonksiyon yapabilen bir ağız yapısı oluşturmak mümkün. Ortodontik tedaviyi diş hekimliği eğitiminden sonra bu konuda uzmanlaşmış hekimler yapıyor. Tedavide sabit ve hareketli teller, plaklar ve aygıtlar kullanılıyor.