Her yaşta ortodontik tedavi yapılabilir

Güncelleme Tarihi:

Her yaşta ortodontik tedavi yapılabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2004 00:54

Ortodontik tedaviyle, dişler ve çeneler arasındaki problemleri tespit ederek sağlıklı, estetik ve doğru fonksiyon yapabilen bir ağız yapısı oluşturmak mümkün. Ortodontik tedaviyi diş hekimliği eğitiminden sonra bu konuda uzmanlaşmış hekimler yapıyor. Tedavide sabit ve hareketli teller, plaklar ve aygıtlar kullanılıyor.

Ortodonti tedavisiyle sadece dişler ve çene mi düzelir?

Ortodontik tedaviyle dişler ve çene dışında profil, yüz simetrisi, yumuşak dokular ve gülme hattına da katkıda bulunulur.

Hangi yanlış alışkanlıklar ya da bozukluklar ortodontik tedavi gerektirir?

Parmak emme, bebeklik yutkunmasının devamı, fizyolojik olmayan ve uzun süre kullanılan emzikler, ağızdan soluk alıp verme, süt dişlerinin erken kaybı, kalıtımsal çene bozuklukları, dudak-damak yarıkları, diş eksikliği yada dişlerin kendiliğinden sürememesi (gömük kalması), dişlerin çapraşık yada aralıklı dizilimi gibi durumlarda ortodontik tedavi gerekir.

Ortodonti tedavisi hangi yaşlarda başlamalı?

Ortodontik kontroller süt dişlerinin yerini almasıyla başlar. 6 ayda bir yapılan kontrollerle hasta için uygun tedavi zamanı belirlenir. Ağızdaki bazı fonksiyon bozukluklarına ve çene problemlerine erken müdahale edilir. Günümüzde her yaşta ortodontik tedavi yapmak mümkün. Erken yaşta tedavi imkanı bulamamış ya da ileriki yaşlarda ağız içersinde problem yaşamaya başlamış kişiler de ortodontik tedavi görebilirler.

Tedavi kaç yıl devam eder?

Tedavi ortalama 1.5 yıl aktif olarak devam eder. Daha sonra pekiştirme amaçlı uygulanan plak ya da sabit aygıtlarla kontroller yapılır. Çene problemi olan vakalarda tedavi daha uzun sürebilir ya da bazı vakaların birkaç dönem tedavi görmesi gerekebilir.

Ortodonti tedavisinden önce ağız nasıl hazırlanır?

Tedavi öncesi ağızda çürük dişler varsa tedavileri yapılır. Diş taşları temizlenir.

Hangi sıklıkta uzmana gidilir?

Tedavi başlangıcında sık olan randevular, tedavi süresince 4-6 haftalık periyotlara döner.

Tedavinin etkinliği ne kadar? Geri dönüş sözkonusu olabilir mi?

Dişler; yanak, dudak, dil gibi aktif kas sistemlerinin bulunduğu ve çeşitli ağız fonksiyonlarının yapıldığı bir alanda yer alıyor. Bu nedenle dişlerde hareket ömür boyu sürer. Başarılı bir ortodontik tedavide dişler eski haline geri dönmez. Fakat zamanla ağız içersindeki negatif etkiler tekrar hafif bir çapraşıklığa neden olabilir. Son zamanlardaki yaklaşım, tedavi sonrasındaki pekiştirme safhasını mümkün olduğunca uzatmak.

Çocukların bazıları dişlerinin üzerindeki telleri estetik sorun olarak algılıyor. Bunun üstesinden nasıl gelinebilir?

Tellerin üzerine takılan renkli elastiklerle tedaviden keyif almaları sağlanır. Estetik kaygı büyükse ya da hasta yetişkinse en iyi alternatif dişlerle aynı renkteki porselen tellerdir. Bunun dışında dişlerin dil tarafına yerleştirilen tellerle yapılan lingual teknik uygun vakalarda kullanılabilir.

Ortodontik tedaviler neden pahalı ve özellikle kamu kurumlarında (fakülte vb.) uzun bekleme listeleri bulunuyor?

Ortodontik tedavi ortalama 20 seans sürer. Tedavide kullanılan teller yurtdışından ithal edildikleri için maliyetleri yüksek. Bu nedenle özel hastane ve kliniklerdeki tedavi ücretleri verilen hizmete paralel. Fakültelerde yoğunluk yaşanmasının nedeni sevkli ortodontik tedavi yaptırmak isteyen çok sayıda hasta olması.

Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!