Lif haberleri sayfasında Lif hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4656 Lif haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Muşmula; yüksek oranda mineral ve vitamine sahip olup, oldukça düşük kalorili bir meyve türüdür. Lif açısından çok zengin olan muşmula, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Senelerdir alternatif tıpta, hamile kalma oranının artmasını sağladığı için tüketilmektedir. Sonbahardan sonra ortaya çıkan bu meyve, genel olarak kabukları soyulup, elma tarzında tüketilmektedir. Peki Muşmulanın faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Çekirdeğini yutmak zararlı mı tüm detayları ile derledik.
#MuşmulaBeyaz ekmek yerine kepekli veya yulaflı ekmeği, pirinç yerine bulguru tercih edin. Öğünlerinizde bol salata, bir porsiyon pişmiş sebze ve kabuğuyla birlikte taze meyve olsun, haftada 3-4 porsiyon kuru baklagil yemeyi ihmal etmeyin. Bu sayede sofranız lif açısından çok zengin olur; daha uzun süre tok kalırsınız ve kan şekeri seviyeniz daha dengeli hale gelir.
#LifKarbonhidratlar sadece çok yediğinizde kilo almanıza sebep olur. Yeterli ve dengeli tüketimde kilo yapmaz. Özellikle lif açısından zengin beslenebilmek için karbonhidratlara ihtiyaç duyarız. Vücudun başlıca enerji kaynağı olması da yine bizim için önemli bir etmendir.
#KarbonhidratlarKaradeniz’de kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan hurmanın hasadı başladı. Ağaçları süsleyen sarı renkli meyveleri toplayan üreticiler, meyvelerin bir kısmını kış için stoklarken, bir kısmını da pazarda satıyor. Üreticiler, ’Trabzon hurması’ da olarak bilinen meyveden pekmez de üreterek ciddi gelir sağlıyor.
#Trabzon HurmasıMersin’de Diyetisyen Evin Yananer, internetteki popüler diyetlerin hastalık riski taşıyan kişilerde ciddi sağlık sorunları yaratabileceğini söyledi. Diyet hazırlarken kişinin yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve psikolojik durumunu ele aldıklarını belirten Yananer, yanlış diyetin riskli olduğunu belirtti.
#Diyetipopüler DiyetlerTED Antalya Koleji öğrencilerinden Mehmet Can Dursun ile İrfan Efe Boztepe TÜBİTAK liselerarası proje yarışmasına katılmak için kimya öğretmenleri Gülay Demirci danışmanlığında bir proje hazırladı. Atık yengeç ve karides kabuklarından iyileştirmeyi hızlandıran bir nanolif yapmayı öngören iki öğrencinin başvurusu TÜBİTAK tarafından reddedilince, iki öğrenci bu kez de ABD'de dünya çapında düzenlenen liseler arası yarışmaya başvurdu. Türkiye'de ilk dönemlerde pek ilgi görmeyen proje, ABD'de 54 ülke 2 bin 450 proje arasından dünya 1'incisi oldu. Öğrenciler altın madalya kazandı. İki öğrenci ile öğretmenleri, 20-22 Ocak'ta İzmir'de düzenlenen 1. Diyabet Teknolojileri Sempozyumu'na davet edilerek bir sunum yapmaları istendi. Öğrencilerle öğretmenlerine sunumun ardından Hacettepe Üniversitesi Endokrinoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Selçuk Dağdelen ve Ege Üniversitesi Endokrinoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Damla Gökşen tarafından teşekkür plaketi verildi.
#Tübitakİçinde bulunduğumuz ramazan ayında orucumuzu tutarken nelere dikkat etmeliyiz. İftarda ve sahurda neler yemeliyiz, zorluk çekmeden oruç tutmanın püf noktaları ve daha fazlası "Çok Yaşa" programında sizlerle.hazırlayan ve sunan: SERAP GÜZEL kurgu: SEZGİN ÇIVGINOĞLU
#SahurSüper güç diye tanımlanıyor ve bu tanımı sonuna kadar hak ediyor çünkü vücudumuzda inanılmaz işlevlere sahip. Bağırsak bariyerini onarıyor, kilo kontrolünü destekliyor, beyin fonksiyonlarını iyileştiriyor, mutluluk hormonu olan serotoninin büyük bir kısmını üretiyor, bağışıklığı güçlendiriyor, enfeksiyona ve kansere karşı koruyor. Tüm bunları postbiyotikler yapıyor.
#SağlıkGünümüzde kanser, can kayıplarına yol açan kronik hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kansere yatkınlık söz konusu olduğunda kişinin genetik yapısı da önemli elbette ancak yakın tarihli araştırmalar neredeyse her iki kanserden birini önlemenin elimizde olduğunu ortaya koydu. Bu bağlamda özellikle beslenme çok kritik. Peki hangi gıdaların kanser eğilimini artırdığını, hangilerinin kanser savaşçısı olduğunu belirleyen şey ne?
#Sağlık10 günü devirdim, hastayım. Boğaz ağrısı, halsizlik, burun ve sağ kulakta tıkanıklık ile yoğun öksürük var. Onca ilaç ve takviyeye rağmen iyileşemiyorum da. Adeta, ‘geçmeyen’ bir hastalık ile mücadele ediyorum. Ve biliyorum yalnız değilim. Herkes hasta. İyi de ne oldu bu virüslere? Ne değişti de bizi bu kadar çok ve uzun hasta eder oldular? Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği İnfeksiyon Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, virüslerin COVID öncesine göre yapıca değiştiğini ve artık ‘yeni’ bir grip türü ile karşı karşıya olduğumuzu söylüyor. Şu anda ise dört farklı karma virüs saldırısı altındayız. Yani biri bitiyor diğeri başlıyor.
#COVIDKanser çağımızın en ölümcül hastalıkları arasında başı çekiyor. Bu nedenle sık sık kanser doktorlarının, bu hastalıktan kaçınmak isteyenler için verdikleri tavsiyelerle karşılaşıyoruz. Peki ya o doktorun kendisi de uzmanı olduğu kansere yakalanırsa ne olur? İşte bunu yaşamış bir ismin anlattıkları ve farklı alanlardan 8 uzmanın kanseri uzak tutmak için kendi hayatlarında aldıkları önlemler...
#Sağlıkİftar vaktinde sabırsızlıkla sofraya oturuyoruz, ancak uzun saatler boyunca dinlenme moduna geçen midemizi aniden doldurmak, beklenmedik sağlık sorunlarına yol açabilir. İftarda yiyecekleri doğru sırayla tüketmek hem sindirim sistemimizi korur hem de daha enerjik hissetmemizi sağlar. İşte iftar sofralarında sağlıklı ve dengeli bir başlangıcın püf noktaları...
#Ayça KayaBir dahaki sefere market sepetinizi doldururken gökkuşağını düşünün. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mor ve kahverengi yiyecekler yemek, midenizi mineraller, vitaminler, lif ve nispeten az kaloriyle doldurmak anlamına gelir. Bu, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz makarna, şeker, cips ve işlenmiş atıştırmalık yiyeceklerden oluşan bej diyetinin tam tersi bir beslenme biçimidir.
#DiyetPendik'te trafikteki tartışmada dikiz aynasını kırdığı otomobil sürücüsünün aracıyla ezerek yaralanmasına neden olduğu motosiklet sürücüsü Fatih Ferah, adliye önünde açıklama yaptı. Fatih Ferah, "Şahıs küfür ederek camını kapattı. O anlık sinirle onu durdurmak için yapmamam gereken bir hareketi yaptım ve aynasını kırdım. Beni öldürmeye çalıştı. Şikayetçiyim. En ağır cezayı almasını istiyorum. 9 kaburga kemiğimde kırığım var, sol kolumda lif yırtığı var, nefes almakta bile güçlük çekiyorum. Uzun bir tedavi sürecim olacak. Akciğerim sönük, karaciğerimde yırtık var. Ayakta durmakta da güçlük çekiyorum" ifadelerini kullandı.
#İstanbulPendik'te trafikteki tartışmada dikiz aynasını kırdığı otomobil sürücüsünün aracıyla ezerek yaralanmasına neden olduğu motosiklet sürücüsü Fatih Ferah, adliye önünde açıklama yaptı. Fatih Ferah, "Şahıs küfür ederek camını kapattı. O anlık sinirle onu durdurmak için yapmamam gereken bir hareketi yaptım ve aynasını kırdım. Beni öldürmeye çalıştı. Şikayetçiyim. En ağır cezayı almasını istiyorum. 9 kaburga kemiğimde kırığım var, sol kolumda lif yırtığı var, nefes almakta bile güçlük çekiyorum. Uzun bir tedavi sürecim olacak. Akciğerim sönük, karaciğerimde yırtık var. Ayakta durmakta da güçlük çekiyorum" ifadelerini kullandı.
#İstanbulRamazan ayına sayılı gün kala oruç tutarken ne yemeliyiz ne içmeliyiz araştırmalar arasında yer alıyor. Ramazanda kilo almamak kadar, gün boyunca enerjimizin düşmemesi için tok hissetmek ve yeterli vitaminleri alabilmek de ayrıca önem taşıyor. Peki, sahur ve iftarda nasıl beslenilmeli? İşte, Uzm. Diyetisyen & Psikolog Fatma Yurdagül ile Ramazan ayında beslenme tüyoları!
#Ramazan BeslenmeBal Türkiye’de kahvaltıların, tatlıların en vazgeçilmez ögelerinden biri. Bizler, kızarmış sıcacık tereyağlı ekmeklerden yoğurda hatta tatlıya kadar her şeyin üzerine bal gezdiren bir milletiz. Ülkemizin çok çeşitli yerlerinde de birbirinden farklı ve leziz ballar üretiliyor. Ancak her şeyde olduğu gibi balda da taklit ve tağşiş yapılabiliyor. Bazen ise ‘organik’ diye pazarlarda satılan ballar hileli çıkabiliyor.
#Balın FaydalarıAvokado vitaminler, mineraller ve lif açısından son derece zengindir. Vitamin C, E, K ve B6, folat, niasin, pantotenik asit, magnezyum ve potasyum avokadoda bolca bulunur. Aynı zamanda lutein ve beta-karoten gibi antioksidan pigmentler içerir. Avokadonun %70’e yakını tekli doymamış “iyi” yağlardan oluşur ve orta boy bir avokado yaklaşık 10 gram lif sağlar. Bu zengin içerik ile tam bir ‘süper besin’ olarak anılıyor, mutfakta tatlı-tuzlu her tarifte yer alıyor. Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, avokadonun bilimsel araştırmalarla desteklenen 10 faydasını anlattı.
#BeslenmeKalp krizinin dünya genelinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde başlıca ölüm nedenlerinden biriolduğunun altını çizen Uzm. Dr. Abdurrezak Börekci, “Bu nedenle hastalığın önlenmesi ve tedavisineyönelik çalışmaların bir kısmı, hastalığın genetik altyapısına yönelik yapılmaktadır” dedi.
#1Mutfaklarımızın vazgeçilmezi baklagiller, son dönemde yararlarıyla tüm dünyada popüler oldu. Farklı baklagil türleri farklı kalori ve besin değeri içerikleriyle öne çıkıyor. Peki hangi baklagil, hangi besinden zengin? En sağlıklı türler hangileri?
#SağlıkÇiğ olarak yenebildiği gibi yemekler ve tatlılarda da kullanılan, renkleriyle tablolara yakışan iki lezzetli meyve; ayva ve nar. Lezzetlerinin yanı sıra ikisi de şifa kaynağı. Üstelik mutfaklarımızdaki yerleri de çok özel. Ayvanın ve narın tadını çıkarmak isteyenler için hem göze hem damağa hitap eden yaratıcı tarifleri keşfetmenin şimdi tam zamanı. Türküde “Ayva benim, nar benim” diye birbirine eşlik eden bu meyvelerle yapılan yemeklerin tariflerinişin uzmanı şeflerden aldık.
#Yazgı Patar6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ildeki 18 üniversite geçtiğimiz yıl 11 bin 734 ulusal ve uluslararası yayın yaptı. Üniversitelerin yayın sayısı Türkiye ortalamasının üzerinde oldu. Ayrıca bölgedeki üniversiteler ekonomiden tarıma, sağlıktan turizme pek çok alanda bilimsel sosyal sorumluluk projeleri üretiyor.
#YÖKSosyal medyada “Yatmadan şunu iç”, “Sabah kalkar kalkmaz şu karışımları ye” gibi onlarca sağlıklı yaşam tavsiyesi sürekli ekranımıza düşüyor, ayrıca bir bakıyoruz ki herkesin de bu tavsiyelerle ilgili bir fikri mutlaka var. Ancak bunları sorgulamadan, uzmana danışmadan uygulamamak gerekiyor. Çünkü bize iyi gelmesi, başkasında da aynı etkiyi yapacağı anlamına gelmiyor. Hatta çok zararlı bile olabilir.
#SağlıkBir kök sebze olan kırmızı pancar aslında tam bir sağlık deposu. Adeta doğanın bize sunduğu bir altın madeni. Düzenli tüketildiğinde hem enerjinizi arttırır hem de pek çok hastalığa karşı koruyucu kalkan oluşturur. Peki, bu mucizevi sebzeyi neden daha fazla tüketmiyoruz? Pancarın bilinmeyen dünyasına birlikte göz atalım ve onun neden sofralarımızın baş tacı olması gerektiğini 7 maddede keşfedelim.
#Dr. Ayça KayaSosyal medyada bugüne kadar pek çok farklı takviye popüler oldu. Çoğu zaman bu popüler takviyelerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı tartışmalı bir konu olarak belirsizliğini korusa da öyle bir tanesi var ki etkileri sağlam çalışmalarla kanıtlanmış bir takviye olarak karşımızda. Karnıyarık otu takviyesi (Psyllium) ile ilgili yapılan çalışmalar, bu takviyenin sayısız faydasına dikkat çekiyor.
#Karnıyarık OtuGençlerde kolon kanseri vakaları artışta. Bu artışın sebepleri söz konusu olduğunda akla ilk olarak beslenme ve aşırı kilo geliyor. Ancak sağlıklı beslenen, spor yapan, zinde gençlerde de kanser görülmesi, bulmacada henüz yerine koyamadığımız parçalar olduğu anlamına geliyor. Peki hangi faktörler etkili?
#SağlıkHormonal dengenin kadın sağlığının temel taşlarından biri olduğunu dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, ancak günümüzde giderek daha fazla kadının karşı karşıya kaldığı bir sorun bulunduğu uyarısında bulundu: Östrojen dominansı…
#1