Lif haberleri sayfasında Lif hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4682 Lif haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Muşmula; yüksek oranda mineral ve vitamine sahip olup, oldukça düşük kalorili bir meyve türüdür. Lif açısından çok zengin olan muşmula, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Senelerdir alternatif tıpta, hamile kalma oranının artmasını sağladığı için tüketilmektedir. Sonbahardan sonra ortaya çıkan bu meyve, genel olarak kabukları soyulup, elma tarzında tüketilmektedir. Peki Muşmulanın faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Çekirdeğini yutmak zararlı mı tüm detayları ile derledik.
#MuşmulaBeyaz ekmek yerine kepekli veya yulaflı ekmeği, pirinç yerine bulguru tercih edin. Öğünlerinizde bol salata, bir porsiyon pişmiş sebze ve kabuğuyla birlikte taze meyve olsun, haftada 3-4 porsiyon kuru baklagil yemeyi ihmal etmeyin. Bu sayede sofranız lif açısından çok zengin olur; daha uzun süre tok kalırsınız ve kan şekeri seviyeniz daha dengeli hale gelir.
#LifKarbonhidratlar sadece çok yediğinizde kilo almanıza sebep olur. Yeterli ve dengeli tüketimde kilo yapmaz. Özellikle lif açısından zengin beslenebilmek için karbonhidratlara ihtiyaç duyarız. Vücudun başlıca enerji kaynağı olması da yine bizim için önemli bir etmendir.
#KarbonhidratlarKaradeniz’de kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan hurmanın hasadı başladı. Ağaçları süsleyen sarı renkli meyveleri toplayan üreticiler, meyvelerin bir kısmını kış için stoklarken, bir kısmını da pazarda satıyor. Üreticiler, ’Trabzon hurması’ da olarak bilinen meyveden pekmez de üreterek ciddi gelir sağlıyor.
#Trabzon HurmasıMersin’de Diyetisyen Evin Yananer, internetteki popüler diyetlerin hastalık riski taşıyan kişilerde ciddi sağlık sorunları yaratabileceğini söyledi. Diyet hazırlarken kişinin yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve psikolojik durumunu ele aldıklarını belirten Yananer, yanlış diyetin riskli olduğunu belirtti.
#Diyetipopüler DiyetlerTED Antalya Koleji öğrencilerinden Mehmet Can Dursun ile İrfan Efe Boztepe TÜBİTAK liselerarası proje yarışmasına katılmak için kimya öğretmenleri Gülay Demirci danışmanlığında bir proje hazırladı. Atık yengeç ve karides kabuklarından iyileştirmeyi hızlandıran bir nanolif yapmayı öngören iki öğrencinin başvurusu TÜBİTAK tarafından reddedilince, iki öğrenci bu kez de ABD'de dünya çapında düzenlenen liseler arası yarışmaya başvurdu. Türkiye'de ilk dönemlerde pek ilgi görmeyen proje, ABD'de 54 ülke 2 bin 450 proje arasından dünya 1'incisi oldu. Öğrenciler altın madalya kazandı. İki öğrenci ile öğretmenleri, 20-22 Ocak'ta İzmir'de düzenlenen 1. Diyabet Teknolojileri Sempozyumu'na davet edilerek bir sunum yapmaları istendi. Öğrencilerle öğretmenlerine sunumun ardından Hacettepe Üniversitesi Endokrinoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Selçuk Dağdelen ve Ege Üniversitesi Endokrinoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Damla Gökşen tarafından teşekkür plaketi verildi.
#Tübitakİçinde bulunduğumuz ramazan ayında orucumuzu tutarken nelere dikkat etmeliyiz. İftarda ve sahurda neler yemeliyiz, zorluk çekmeden oruç tutmanın püf noktaları ve daha fazlası "Çok Yaşa" programında sizlerle.hazırlayan ve sunan: SERAP GÜZEL kurgu: SEZGİN ÇIVGINOĞLU
#SahurYaz aylarında hafif ve ferahlatıcı yemekler hem mideyi yormaz hem de sıcak havalarda daha rahat hissetmeni sağlar. Chef Rüzgar SÜNBÜL İşte yaz için mükemmel hafif yemek önerileri "Rubins Özgün tarifler ise bir yemek kültürünün en özel parçalarından biridir. Geleneksel damaklarda unutulmaz tatlar bırakır. bir Özenle seçilmiş malzemeler, özgün tarifler Özellikle mevsiminde toplanmış taze sebzeler, doğal yollarla beslenmiş et ürünleri ve katkı maddesi içermeyen sağlıklı malzemeler yemeklerin gerçek tadını ortaya çıkarır.
#Yaza Fit Girme TarifleriBaharın gelişiyle birlikte doğa canlanırken, mevsim geçişlerindeki bu süreçte yaşanan hormonal değişiklikler ve çevresel faktörler, birçoğumuzda yorgunluk halsizlik, uyku düzensizlikleri ve motivasyon düşüklüğüne sebep oluyor. Peki, bu yorgunluğu azaltmak ve baharın tadını çıkarmak için neler yapabiliriz? İşte bu sorunun cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda BaşaranInstagram hesabımız @hurriyetlezzetlihayat’ta takipçilerimize ‘Pazı mı, ıspanak mı’ diye sorduk. Anketimize katılanların yüzde 64’ü tercihini ıspanaktan yana kullandı. Her ikisi de sağlıklı ve besin değeri açısından zengin bu yeşil sebzeler, yemeklere, salatalara, böreklere ve hatta smoothie gibi içeceklere bambaşka bir lezzet katıyor. Zümrüt renginde saklı şifalarını yazarımız diyetisyen Berrin Yiğit, tariflerini de Gülay Barbaros Altan yazdı.
#Berrin YiğitSoya sütü meme kanseri riskini artırabilir, yağsız gıdalar yüksek yağlı gıdalardan daha sağlıklıdır, veganlar ve vejetaryenler protein açısından yetersiz besleniyorlar, tüm yağlar kötüdür ve çok daha fazlası... Beslenmeyle ilgili bazı yanlış fikirler birçok kültürde yer etmiş durumda. Beslenme uzmanları ‘ortadan kalkmasını istedikleri’ beslenme efsanelerini ve nedenlerini anlattı.
#Beslenme EfsaneleriEmniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı kimyasal inceleme laboratuvarı, bir avuç topraktan ormanda bulunan bir cesedin katiline, atış artığından şüpheliye, bilyeden bomba türüne kadar pek çok olayın aydınlanmasına ışık tutuyor...
#Kriminal Daire BaşkanlığıOruç tutanların beslenme düzeninde belirgin değişiklikler olur; iftar ve sahur, vücudun ihtiyaçlarını hızla yerine koyması gereken kritik zaman dilimlerine dönüşür. Bu süreçte metabolizma, sindirim sistemi ve hormonal dengeler belirli bir ritme alışır. Ramazan sonrası normal yemeye geçiş bu alışkanlıkların kırılması, vücudun yeniden farklı beslenme düzenine adapte olması anlamına gelir. İşte bunun için gereken ipuçları...
#BayramDiyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
#RamazanDiyetisyen Berna Ertuğ, Ramazan sonrası beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, sağlıklı bir bayram geçirmek isteyenler için önemli tavsiyelerde bulundu. Ertuğ, hafif kahvaltı yapılması, porsiyon kontrolü, şekerli ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması, su tüketiminin artırılması ve fiziksel aktivitenin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
#RAMAZANRamazan ayında sindirim sistemi uzun süreli oruca alışır, öğün sayıları azaldığı için beslenme düzeninde değişiklikler olur. Ayrıca metabolizma Ramazan ayı süresince yavaşladığı için daha kolay kilo alınır. Ramazan ayının bitmesi ile kişilerde psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimi gelişir. Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek, bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu nedenle bayramda az ve sık yeme düzenine geçmek, metabolizmanın hızlandırılması ve olası sağlık sorunlarının önlenmesi için çok önemlidir. Diyetisyen Berna Ertuğ, Ramazan ayı sonrası beslenme kuralları hakkında bilgi verdi.
#RamazanRamazan Bayramı, uzun bir oruç döneminin ardından sevdiklerimizle bir araya gelip lezzetli sofralar kurduğumuz özel günlerden biridir. Ancak bu dönemde tatlılar, ağır yemekler ve bolca ikram, beslenme düzenimizi zorlayabilir. Aşırı tüketimin neden olduğu sindirim sorunları, mide yanmaları, hazımsızlık problemleri, kan şekeri dalgalanmaları ve kilo artışı gibi durumların önüne geçmek için dengeli beslenmek büyük önem taşır. Diyetisyen Sena Nur Doğan, Ramazan Bayramı’nda sindirim sistemini korumak ve sağlıklı bir şekilde beslenmek için bilinmesi gereken ipuçlarını paylaştı.
#BeslenmeÖzellikle kalp hastalığı riski taşıyan bireylerin Ramazan süresince ve sonrasında daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Harun Evrengül, oruç tutan kişilerde beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin kalp sağlığını doğrudan etkilediğini vurguladı.
#1Birçoğumuz için bağırsaklar adeta bir kara kutu. Bir ucundan besinler giriyor, bir ucundan atık maddeler çıkıyor. Ancak arada olup bitenleri çok nadir tartışıyor ve anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle de yanlış bilgiler ve şehir efsaneleri dilden dile yayılıyor. Gastroenteroloji ve mikrobiyom uzmanları "Artık yeter" dedikleri şehir efsanelerini anlattı.
#SağlıkSahuru dengeli bir beslenme düzeniyle geçirmek hem sağlığımızı korumak hem de oruç ibadetini daha rahat yerine getirebilmek açısından büyük önem taşır. Yazarlarımız doktor Ayça Kaya ideal sahur tabağını yazdı; diyetisyen Berrin Yiğit ise hem sahurda yapılmaması gerekenleri hem de enerjik ve zinde bir oruç için sağlıklı ve pratik tariflerini...
#SahurRamazan ayında mide rahatsızlığı olan bireylerde şikâyetlerin artabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hasan Gürel, uzun saatler süren açlık sonrası mideye aniden yüklenin, yanlış besin tercihlerinin ve düzensiz sıvı alımının mide rahatsızlıklarını tetikleyebileceğine değinerek, bu yüzden sahur ve iftar öğünlerinde mideyi koruyacak doğru besinlerin tüketmenin büyük önem taşıdığını söyledi.
#SahurSağlığımızı bozan birçok faktör var ve bunlar arasında hem bireysel tercihler hem de toplumsal etkiler rol oynuyor. "Siyaset mi, yoksa üç beyaz (un, tuz, şeker) mi sağlığımızı bozuyor" sorusuna gelirsek, her ikisi de farklı yollarla etkili olabilir. Bu konuda alanında uzman doktorlara fikirlerini sordum.
#1Kabızlık birçoğumuzun yaşadığı, çoğunlukla da pek önemsemediği bir durum ama uzmanlara göre vücudumuzun erken uyarı sisteminin verdiği bir alarm. Altında yatan tiroit, nörolojik rahatsızlıklar, rektum kanseri gibi sebepler olabilir. Kabızlığı önlemenin yollarından biri de egzersiz yapmak.
#KabızlıkKonu diş sağlığını korumak olduğunda günlük bakım alışkanlıkları kadar kullanılan diş fırçası, macunu ve ek bakım ürünleri de önemli. En etkili bakımı sağlamak için jürimiz dişleri koruyan, beyazlatan, ağız hijyenini üst seviyeye taşıyan ürünleri seçti. Seçkiye giren ürünler arasında dişe zarar vermeyen fırçalar, dişeti çekilmesini önleyen diş ipleri, lekelere karşı etkili macun ve gargaralar da var.
#DişGeniş ailelerin, dostların ve komşuların bir araya geldiği büyük iftar sofraları bir gelenektir. Ancak bu sofralardaki çeşit çeşit yemek, uzun süren açlığın ardından iştahın artması ve ısrarın teşvik etmesi gereğinden fazla yemeye yol açabilir. Kalabalık iftarlarda hem sağlığımızı koruyup hem de bu ayın ölçülü olma ruhuna uygun bir beslenme düzeni oluşturmak için önerilerim var.
#Dr. Ayça KayaSon günlerde yemek yerken vücut pozisyonunun iştah ve sindirim üzerinde etkili olabileceğini iddia eden paylaşımları çok sık görmeye başladık. Bacakları karına doğru çekerek yemek yemenin karın bölgesine baskı yaparak mide kapasitesini etkilediğini, iştahı azalttığını deneyimlediğini söyleyenler var. Peki bunun bilimsel bir dayanağı var mı? Diyetisyen Gülçin Işık ile hem yerken aldığımız oturma şeklinin iştah üzerine etkisini hem de iştahı baskılayan diğer etkenleri konuştuk.
#SağlıkGüneş yüzünü göstermeye başlasa da hem kış hem de hastalık mevsimi devam ediyor. Hal böyle olunca hastalıklardan korunmak için aklımıza hemen C vitaminine başvurmak geliyor. C vitamini için kimimiz pazardan aldığımız meyvelere kimimiz takviyelere koşuyoruz. Peki hangisi daha doğru? C vitaminini en kolay şekilde almanın yolu ne? Akıllardaki soruları uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkUzak ve karanlık bir Arktik adasında, insanların felaketten kurtulmasını sağlayacak bir kıyamet kasası olduğu fikri, genellikle James Bond filmlerinden fırlamış bir sahneyi andırır. Ancak, Norveç’in kuzeyindeki bu kasa, yalnızca bir hayal değil; gerçek ve dünyayı büyük felaketten koruyabilecek hayati bir öneme sahip…
#NorveçSüper güç diye tanımlanıyor ve bu tanımı sonuna kadar hak ediyor çünkü vücudumuzda inanılmaz işlevlere sahip. Bağırsak bariyerini onarıyor, kilo kontrolünü destekliyor, beyin fonksiyonlarını iyileştiriyor, mutluluk hormonu olan serotoninin büyük bir kısmını üretiyor, bağışıklığı güçlendiriyor, enfeksiyona ve kansere karşı koruyor. Tüm bunları postbiyotikler yapıyor.
#Sağlık