Aile üyeleri çok genç yaşta birbiri ardına kansere yakalanıp hayatını kaybediyordu. Olağan sebepler durumu açıklamaya yetmiyor, doktorlar bile "şanssızlık" demekten başka bir çare bulamıyordu. Ta ki bir onkolog bir testten bahsedene kadar...
Kemik kanserleri, daha çok diğer organlardan yayılma şeklinde karşımıza çıkmaktadır (Örneğin: akciğer, meme kanseri gibi). Kemiğin kendi kanserleri oldukça nadir rastlanan kanser türlerindendir.
Her yıl dünyada 300 bin, Türkiye’de ise yaklaşık 3 bin 500 çocuğa kanser tanısı koyuluyor. Ancak çoğu doktora geç başvurduğu için kanser ileri evrede yakalanıyor. Oysa erken tanı ile bu çocukların yüzde 70’i kurtarılabiliyor.
Bu haftaki röportaj konuğum Adana Acıbadem Hastanesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Abalı… Konumuz kanser…Kansere umut veren tedavi yöntemlerinden, en sık rastlanan kanser çeşitleri… Ve henüz Türkiye’de ruhsat alamamış ilaçlara kadar birçok konuyu konuştuk.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2020 yılında her yıl yeni kanser tanısı konan hasta sayısı 17 milyona, 2050 yılında 24 milyona yükselecek.
Kadınlarda cilt kanserinden sonra en sık görülen kanser, meme kanseri. Ayrıca, meme kanseri akciger kanserinden sonra da en fazla ölüme yol açan hastalık olarak kabul ediliyor.