Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın tarihini henüz açıklamamış olsa da iyi bir lisede eğitim almak isteyen öğrenciler çalışmaya çoktan başladı. Ancak sınava hazırlık maliyeti bu yıl geçen yıla göre iki kat arttı. Geçtiğimiz yıl 200- 250 TL’ye alınabilen yardımcı test kitabının maliyeti bu yıl 500 TL’yi aşıyor. Ayrıca özel ders, çevrim içi eğitim platformları deneme sınavları derken maliyet giderek yükseliyor.
#MEBMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Gebze'de bir lisenin kız öğrencilerinin kıyafetleri uygun olmadığı için mezuniyet törenine alınmadığı iddiasına ilişkin, "Olayın başlangıç noktasında okul müdürü, öğrencilere mezuniyet töreninin yapılacağı alanın büyüklüğü kadar kontenjan veriyor. Burada formu da var, her öğrenciye 4 kontenjan veriyor ve 'Kiminle beraber geleceksin?' diye soruyor. Arkadaşlarımız, listede yazdığının iki katı kadar misafirle gelmek isteyince okul müdürü doğal olarak 'Biz bu listedeki isme göre bir organizasyon yaptık. Önce listedeki isimleri alalım. Yer kalırsa sizi de alırız' dedi, diye tartışma başlıyor ve arzu etmediğimiz bir boyuta ulaşıyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanıMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıYaşamın her alanında hissedilen fiyat enflasyonu, iyi bir lisede ve hayalindeki üniversitede okumak için sınavlara hazırlanan adayları da etkiledi. Özel ders, kurs ve diğer eğitim kalemlerinin yanında sınava hazırlığın olmazsa olmazı test kitaplarının fiyatlarındaki artış, adayları ikinci el kitaplara yönlendirdi.
#LGSMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın 2 Haziran’da yapılacağını açıkladı. Sınava şu an 6 aydan uzun bir süre var. Ancak iyi bir lisede eğitim almak isteyen öğrenciler çalışmaya yaz aylarında başladı. Çocukları sınava girecek ebeveynlerin ise diğer sınıflarda çocuğu olanlara göre kesenin ağzını biraz daha açması gerekiyor. Özel ders, yardımcı kitap, etüt merkezi, online eğitim derken sınava hazırlanmak aileler için tahmin edilenden daha masraflı. Standart kurs ücretleri 40 bin liraya ulaşırken, az kişili sınıflardan oluşan butik dershanelerde özel hizmet almak isteyenler 100 bin TL veya üzerini gözden çıkarmalı. Tek bir kitabın fiyatı 250 TL’yi, bir saatlik özel dersin fiyatı ise bin lirayı bulabiliyor.
#Onur SoğukHayalindeki lise için ter döken adaylar için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Sınavda adaylara, sözel alandan; 20 Türkçe, 10 T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru; sayısal alanda ise 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru soruldu. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alınan karar doğrultusunda sınavda 8’inci sınıfın yalnızca birinci dönem müfredatına ait konulardan soru soruldu. Uzmanlar sınav sorularını şöyle değerlendirdi:
#UzmanlarMillî Eğitim Bakanlığınca Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde 8 ve 12’nci sınıf öğrencilerinin sınavlara hazırlık sürecine destek için 510 Destekleme ve Yetiştirme Kursu (DYK) noktası oluşturuldu. 10 ilde 8’inci sınıflar için 305, 12’nci sınıflar için 205 DYK noktasında hazırlıklar tamamlandı. 1 Mart’ta başlayacak kursların lokasyonlarına, internet üzerinden yayınlan platformdan ulaşmak mümkün.
#DYKÖğrencilerin akademik başarılarına destek olmak, eksiklerini gidermek için materyaller sunmak amacıyla oluşturulan ‘Öğrenci-Öğretmen Destek Sistemi (ÖDS)’ dijital platformu, yaklaşık bir aydır kullanımda. Bu süreçte 14 milyonu aşkın öğrenci ve öğretmen, platformu aktif olarak kullandı. Sistemin mezun olup YKS'ye hazırlanmak isteyen adaylara da açıldığını duyuran Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Henüz birkaç gün olmasına karşın mezunlarımızın ÖDS’ye gösterdiği ilgi, mutluluk verici. Şu ana kadar 6 bine yakın lise mezunumuz sistemi kullandı. Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için öğrenci, mezun desteğe ihtiyaç duyan tüm gençlerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
#ÖDSMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilere bireyselleşmiş eğitim, öğretmenlere ise öğrencilerini izleme imkânı sunarak akademik başarıyı arttırmayı ve uzmanlarca filtrelenmiş içeriklerle bu alandaki ihtiyaçların giderilmesini amaçlayan Öğrenci - Öğretmen Destek Sistemi’ni (ÖDS) hayata geçirdi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilere bireyselleşmiş eğitim, öğretmenlere de öğrencilerini izleme imkânı sunarak akademik başarılarını arttırmak, uzmanlarca filtrelenmiş içeriklerle bu alandaki ihtiyaçları gidermek amacıyla Öğrenci-Öğretmen Destek Sistemi’ni (ÖDS) hazırladı.
#Milli Eğitim BakanlığıAltındağ Belediyesi, öğrencilere destek olacak çalışmalar başlattı. İhtiyaç sahibi lise son sınıf öğrencilerinin aylık EGO abonman kartı belediye tarafından karşılanacak. Ayrıca, LGS ve TYT’ye girecek 8 ve 12’nci sınıf öğrencilerine de sınava hazırlık kitabı verilecek.
#AltındağOrta öğretimde 8’inci sınıf ve 12’nci sınıf öğrencileri için bu sene sınav senesi. Milyonlarca öğrenci, iyi birer lise ve üniversite kazanabilmek için var gücüyle çalışıyor. Biz de öğrenciler için gerekli bütçeyi araştırdık. Örneğin bir hazırlık kitabının fiyatı 50 TL’den başlarken, özel derslerde ortalama saat ücreti 250 TL. Bu ücret 1000 TL’ye kadar da çıkabiliyor.
#Özel DersMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tüm eğitim kademelerinde yardımcı kaynakların ve destekleyici eğitim materyallerinin kasım ayından itibaren ücretsiz dağıtılmaya başlanacağını bildirdi. Bakan Özer, "Sadece LGS ve YKS sınavlarına hazırlık için değil, 2. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm kademelerde ve sınıf seviyelerinde etkinlikten ayrıntılı fasiküllere kadar, yani mevcut öğrenmenin yan takviye destekleyici materyaller ile desteklenmesiyle ilgili bir adım attık" dedi.
#EğitimOKS, OGES, SBS, TEOG, şimdi de LGS onlarca yıldan beri ortaöğretim kurumlarına geçiş ile ilgili süreci takip ederim. Hatta ilk rehber öğretmenliğe başladığımda Anadolu Liseleri Sınavları ilkokul 5’inci sınıflarda Fen Liseleri Sınavları ise orta 3’üncü sınıfta (o zaman ilköğretim 8’inci sınıfa orta 3’üncü sınıf denilirdi) yapılırdı.
#TEOGMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, AA Editör Masası'nın sorularını yanıtladı. Bakan Selçuk, ''Okulları açmadık çünkü bizim koşullarımız, ülkemizin yapısı, sosyal hayatımız, düğünlerimiz, cenazelerimiz, bütün bunların sosyo antropolojik fotoğrafına bakmak zorundayız'' dedi. Bakan Selçuk, uzaktan eğitimle ilgili de ''Daha önce canlı ders yapabilme kapasitemiz 100 bin civarındaydı. Şu anda 3 milyonu geçtik'' ifadelerini kullandı. Dijital karne olabileceğini söyleyen Bakan Selçuk, ''Yüz yüze karne vererek hareketliliği artırmak gibi bir niyetimiz yok. Dijital karne söz konusu. Liseler için birinci dönemle ilgili notlandırma süreci bittikten sonra karne olabilir'' diye konuştu.
#Milli Eğitim BakanıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, her ülkenin koşullarının kendine özgü olduğunu belirterek, "Kıta Avrupası açısından bakıldığında tümünün açtığını ve hatta 10-12 yaş altında maske olmadığını, tam zamanlı açtıklarını haftada 5 gün, bütün kademelerde, kimisinde sadece öğretmenlerde maske olduğunu kiminde lise düzeyinde maskenin gerekli olduğunu görüyoruz." dedi. Ayrıca Yüz yüze eğitime ilişkin önemli bilgiler veren Selçuk sınavların yüz yüze yapılacağını ve öğrencilerin müfredatın tümünden sorumlu olacaklarını belirtti.
#EBA TVÜç aydır yaşadığımız ‘korona süreci’ tüm dünya için bir kriz ve bir sınav oldu. “Bu krizi aşabilecek miyiz, koronavirüsle verdiğimiz sınavda başarılı olabilecek miyiz? Kim kazanacak, kim kaybedecek?” sorularıyla her an kaygı ve endişe içinde yaşadık... Kim kazandı? Kim kaybetti? Neler öğrendik? İşte her sınavın ‘kazananı ve kaybedeni’ vardır ve bunlar aynı kişiler değildir. Ancak her sınavdan sonra herkes bir şeyleri öğrenerek, bazı şeyleri farkederek çıkmışsa eğer, sınavlar işe yarıyor demektir!
#LgsMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz mart ayından bu yana sürdürülen uzaktan eğitimin okullar açıldıktan sonra da tamamlayıcı olarak sürdürüleceğini söyleyerek “Yazın ve önümüzdeki yıl da çocuklarımızla teması bırakmayacağız” dedi.
#EğitimSivas’ta gönüllü öğretmenler, Corona Virüs (Covid-19) salgını ile mücadele sürecinde gönülleri fethetti. Sivas Valisi Salih Ayhan’ın talimatı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünce başlatılan çalışmalarda gönüllü olarak görev alan öğretmenler, maske üretiminden kitap dağıtımına, 7/24 online rehberlik hizmetinden sanatsal ve sportif faaliyetlere kadar bir çok etkinlikte görev alarak önemli bir diğerkâmlık örneği sergiledi.
#Sivas