Cüzzam, “Mycobacterium leprae” isimli basil tarafından oluşturulan, kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Lepra basili 1873 yılında Gerhard Armauer Hansen tarafından bulunmuştur. Konakçı organizmanın immunolojik durumuna göre kendini sınırlayabilen veya progressif olabilen lokalize ya da geniş yayılımlı bir tablo ortaya çıkabilir. Primer olarak yüzeyel periferik sinirleri, deriyi, üst solunum yolu mukozasını, gözün ön kamerasını, kemikleri ve testisleri tutar.
#LepraÇağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Turkcell'in sponsorluğunda yürüttüğü 'Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları' projesi ile ilköğretim ve lise çağındaki beş bin kız öğrenciye burs imkanı sağladı. ÇYDD, yeni projesi 'Anadolu Çocukları Okuyor' ile beş bin üniversite öğrencisine ulaşmayı hedefliyor. Proje için sponsor aranıyor.<br><br>
Cüzzam aynı zamanda diğer ismi ile lepra olarak da bilinmektedir. Bir bakterinin sebep olduğu rahatsızlık olarak öne çıkan cüzdan, aynı zamanda tedavi bulan kişinin adıyla, yani Hansen hastalığı olarak da ifade edilir. Peki, cüzzam bulaşıcı mı ve nasıl bulaşır? Cüzzam bulaşma yolları ve süresi hakkında detayları derledik.
Bulaşıcı hastalıkların birçoğunun bildirimi zorunlu olmaktadır. Özellikle günümüzde tüm dünyayı saran COVID-19 salgını dünya üzerinde bulunan bulaşıcı hastalıklardan yalnızca bir tanesidir. Bunun yanında dünyada AIDS, Akut Kanlı İshal gibi pek çok bildirimi zorunlu hastalık bulunmaktadır. Bu bakımdan bildirimi zorunlu olan hastalıkların neler olduğunu ve bu hastalıklar ile alakalı birçok konuyu öğrenebilir ve günlük hayatta kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bildirimi zorunlu hastalıklar nelerdir ve nereye bildirilir? Bildirimi zorunlu hastalıkların grupları ve listesi (B, C ve D Grubu) nedir detayları ile derledik.
#SağlıkCüzzam hastalığının hangi yollarla bulaştığını, belirtilerini, türlerini, tedavisini ve vaka sayılarını anlatan Dermatoloji Uzmanı Dr. Pınar Yönter Oğuz, Türkiye'de kayıtlı 544 cüzzam hastası olduğunu belirterek, bu hastalıkta kısa sürede bulaş riskinin çok düşük olduğunu ifade etti.
#CüzzamHalk arasında 'cüzzam' olarak bilinen 'mycobacterium leprae' isimli bakterinin yol açtığı kronik hastalık olan cüzzam, yol açtığı sosyal damgalanma ve dışlanma gibi olumsuz etkileri nedeniyle özel bir sağlık problemi olarak gösteriliyor. Peki, cüzzam nedir?
#Cüzzam Nedir?Cüzzam, enfeksiyona bağlı olarak oluşan bir hastalıktır. Kendi kendine sınırlanan veya ilerleyici olabilen bölgesel ya da geniş yayılımlı bir hastalık tablosu vardır. Cüzzam esas olarak sinirleri, deriyi, üst solunum yolunu, gözü, kemikleri ve testisleri tutar. İşte, cüzzam hastalığıyla ilgili detaylar!
#CüzzamTüm ülke olarak canımız çok yanıyor. Öyle ki 6.5 şiddetinde deprem oldu ama depremin merkezinde yaşayanlar bile "Konuşmaya utanıyoruz. 301 kişi öldü" diyorlar. Diğer yandan cenazeye gitmiş insan durduğu yerde vuruluyor ve 301 işçinin çocuklarına bir yetim daha ekleniyor. Dertlerden dert beğenir hale gelmişken bir yenisini eklemek istemem ama birçoğunuzun ilgi alanına bile girmeyen sorunları yaşayan binlerce aile var. Onlar da her gün bir savaş veriyor.
İstanbul İl Genel Meclisi Üyesi CHP’li Zeynel Avcı’nın cüzzam hastalığıyla mücadelenin simgesi Prof. Dr. Türkan Saylan’ın isminin İstanbul Lepra Hastanesi’ne verilmesi teklifi AK Parti’li üyelerin çoğunlukta olduğu Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından reddedildi.
Hayatını Türkiye’nin çağdaşlaşmasına, eğitimli genç kızlar yetiştirmeye ve hastalarına adayan Prof. Türkan Saylan, dün sabaha karşı son nefesini verdi. Acı haberi alan sevenleri, ÇYDD Genel Merkezi ve Saylan’ın Arnavutköy’deki evine akın ettiler. Kapıya "Türkan Hoca sen rahat uyu! Onurunla temsil ettiğin çağdaş yaşama, çağdaş eğitime, okuttuğun çocuklar sahip çıkacağız! Atatürk kadınları" yazısı asıldı.
Sağlık Bakanlığı, dünyada yaklaşık 1 milyon, Türkiye'de ise 2 bin cüzzamlı olduğunu bildirdi. Sağlık Bakanlığı'ndan, her yıl Ocak ayının son Pazar günü olarak kabul edilen ''Dünya Cüzzam Günü'' dolayısıyla yapılan açıklamada, hafta boyunca cüzzamlı hastaların sorunlarına dikkat çekileceği ve çözüm yollarına yönelik çalışmalar yapılacağı belirtildi.