Dünya çapında yaklaşık olarak 250 milyon kişiyi etkileyen lenfödem, kronik ve ilerleyici bir hastalık. Yüz, genital, kol, bacak gibi vücudun herhangi bir bölümünde görülebilen lenfödem, etkilenen bölgede ağırlık, gerginlik hissi, zayıflık, yorgunluk ve karıncalanma, uyuşma şeklinde belirtiler gösteriyor. Fiziksel aktivitenin lenf sisteminin çalışma hızını artırdığını belirten uzmanlar, ödemli bölgeye özel egzersizlerin düzenli olarak yapılmasını öneriyor. Fizyoterapist Zeynep Bahadır Ağce, lenfödem hakkında bilgi veriyor.
#Lenfödem NedirEsther Hollander, bir dönem 136 kiloya kadar çıkmış, bu durum sağlığına zarar vermeye başlayınca çaba sarf ederek 77 kilo vermeyi başarmıştı. Ancak bir süre sonra tekrar kilo almaya başladı. Üstelik bu kez aldığı kilolar bacaklarında toplanıyordu. Bacakları o kadar ağırlaşmıştı ki Hollander, “bacaklarında tuğla dolu torbalarla yürüyormuş gibi” hissediyordu. Peki Esther Hollander'ın yaşadığı bu durumun sebebi neydi? İşte Hollander’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkKanser vücutta herhangi bir organda ya da herhangi yerde hücrelerin kontrolsüz büyümesi ile oluşan bir tür sistemik hastalıktır tablosudur. 200’den fazla kanser türü tanımlanmıştır. Bunların içinde en sık görülen ve ölüme yol açanlar akciğer kanserleri, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri ve karaciğer kanserleridir. Kanserler sadece bu organlara değil bu organlardan yayılarak başka organlara ve genel olarak tüm vücuda zarar veren bir durumdur.
#KanserMeme kanseri, erkeklerde ve kadınlarda belirtileri görülebilen bir rahatsızlıktır. Genellikle mamografi çekimleri ile anlaşılabilmekte olan meme kanseri, belirtileri çok geç anlaşılabilen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Peki, kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de görülebilen meme kanseri tedavisi nasıl yapılır? İşte, meme kanseri hakkında bilinmesi gerekenler
#KanserMeme kanseri veya karın bölgesi kanserleri sonrası ya da doğuştan lenf sistemindeki yetersizlik nedeniyle ortaya çıkan kol ve bacaklardaki şişmeler, kompleks fiziksel terapi ile tedavi edilebiliyor. Meme kanseri olan hastaların yüzde 10-20’sinin kollarında ödem görülüyor. Daha çok kanser tedavisi ya da travma sonrası görülen lenf ödem, tedavi edilmediğinde hayatı felç ediyor.