Günün Uzmanı: Dr. Vildan Çerçi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2004 01:04
Meme kanseri veya karın bölgesi kanserleri sonrası ya da doğuştan lenf sistemindeki yetersizlik nedeniyle ortaya çıkan kol ve bacaklardaki şişmeler, kompleks fiziksel terapi ile tedavi edilebiliyor. Meme kanseri olan hastaların yüzde 10-20’sinin kollarında ödem görülüyor. Daha çok kanser tedavisi ya da travma sonrası görülen lenf ödem, tedavi edilmediğinde hayatı felç ediyor.
Lenfödem nedir?
Lenfödem lenf kanallarının, lenf düğümlerinin zarar görmesi veya yetersizliği nedeniyle lenfatik sıvının hücreler arası dokuda birikmesidir. Kollarda, bacaklarda, ara sıra da gövdede şişmelere neden olur.
Kimlerde görülür?
Tüm lenfödem problemi yaşayan hastaların yarısı meme kanseri nedeniyle ameliyat olmuş veya radyoterapi görmüş hastalar. Her yıl 200 bin yeni meme kanseri vakası ekleniyor. Tedavi gören meme kanseri hastalarının yüzde 10-20’sinde lenfödem gelişiyor.
Belirtileri nelerdir?
Lenfödemli hastalar giderek artan kol veya bacak şişmesi nedeniyle önceleri ağırlık hissi, ağrı, yanma, hareket kaybından şikayetçi olurlar.
Daha sonra doku dolaşımının bozulmasına bağlı daha ciddi problemler ortaya çıkar.
Tedavisi mümkün müdür?
Eğer kanser tedavisi sonrası değilse, lenfödem tanısını koymak zor. Bacaklarda meydana gelen şişmeler değişik hastalıklardan kaynaklanabilir. Erken dönemde fark edilir ve uzman hekim tarafından tanısı konursa çok daha kolay tedavi edilebilir.
Lenfödem tedavisi nerede ve kim tarafından yapılmalıdır?
Lenfodrenaj masajı, bildiğimiz masaj değil. Egzersizler de bildiğimiz spor aktiviteleri değil. Hatalı yapılması şişlikleri artırır ve tedaviyi çıkmaza sokar.
Tedavisi nasıl yapılır?
Aslında tüm dünyada uygulanan kompleks fiziksel terapi yöntemi ile bu hastalarda oldukça hızlı ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Özel lenf drenaj masajı uygulanarak yapılır.
Mutlaka bu konuda eğitimli terapistler tarafında yapılmalıdır. Lenfödem için özel üretilmiş, ayrı özellikte 3 kat bandajlama yapılır. Lenfödem için özel dizayn edilmiş egzersizler, hasta ile birlikte uygulanır. İyi bir tedavi ile ödem 7-10 günde kontrol altına alınır. Hasta, şişen kolu veya bacağı normal ölçülere indikten sonra uygun lenfödem özel giysisi giymeye devam etmelidir. Egzersizleri uygulamalı ve cilt bakımına dikkat etmelidir.
Lenfödemli bir hasta nelere dikkat etmelidir?
Lenfödemli kol veya bacak, çok temiz tutulmalıdır. İç çamaşırları ve kompresyon giysileri üretici firmanın talimatlarına göre yıkanmalı. Herhangi bir travmadan kaçınılmalı.
Güneş yanığı, tırnak veya nasır kesme, darbelerden muhakkak sakının. Sıcak havalarda problemli kol ya da bacağınızı serin tutun, sıcak suyla yıkanmayın. Ağır yükler taşımayın. Cildin esnekliğini ve nemini koruyun. Sıkmayan giyisiler giyin. Sıkan takılar takmayın. Dengeli bir
diyet uygulayın. Aşırı stres altındaysanız, gevşeme tekniklerini öğrenin. Ödeminiz varsa çok dikkatli olmak zorundasınız. Kompresyon giyisileri gece dahil tüm gün giymelisiniz. Şişliklerinizi en az ayda bir kez ölçtürmelisiniz. Yardıma veya yeni bir giysiye ihtiyacınız olabilir.
Hazırlayan:Mesude ERŞAN