Sebzeler, insan beslenmesinin en önemli bileşenlerinden biri. Hangi sebzenin nasıl tüketileceğini bilmek ise faydalarını arttırmak için oldukça önemli. Peki sebzeler çiğ mi tüketilmeli yoksa pişirilerek mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkLektin, yediğiniz yiyecekler de dahil olmak üzere tüm yaşam formlarında bulunan bir protein türüdür. Lektin içeren besinler çeşitli sağlık faydaları sağlayabilirler. Peki, lektin nedir, hangi gıdalarda bulunur? İşte lektin içeren besinler ve vücudumuza etkileri…
#LektinTüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de koronavirüse karşı çalışmalar devam ediyor. Bilkent ve Hacettepe Üniversitesi bilim insanları tarafından geliştirilen ve hayvan deneyleri başarıyla tamamlanan Kovid-19'a karşı burundan sprey şeklindeki "koruyucu ilaç" için geri sayım başladı. Sprey ilacın, var olan ya da ortaya çıkabilecek tüm varyantlara karşı etkili olması bekleniyor. Griffithsin (GRFT) adı verilen bir proteinle geliştirilen ilaç, Sars-Cov2 virüsünü bloke edecek protein tabanlı bir ilaç adayı olarak da dünyada ilk olacak.
#AnkaraSon dönemde hızla yaygınlaşan çiğ beslenme akımı, sebzeleri pişirmeden tüketmenin besin değerini artırdığını ve vücuda daha faydalı olduğunu savunuyor. Ancak araştırmalar bunun tüm sebzeler için geçerli olmadığına işaret ediyor. Peki hangi sebzeyi çiğ hangisini pişmiş yemek daha faydalı?
#SağlıkProf. Dr. Canan Karatay, GDO'lu ekmek haberleriyle ilgili konuştu. Adana’da bir firmanın fırınlara sattığı, ekmeği olduğundan hacimli gösteren ve geç bayatlatan katkı maddesinden GDO’lu soya çıktı. Sık sık 'ekmek yemeyin!' uyarısında bulunan Prof. Dr. Canan Karatay, GDO'nun zararlarına da değindi.
#Canan Karatay