Bilim dünyasında 15 yıldır devam eden bir tartışma, sonuçları hafta başında açıklanan bir oylamayla noktalandı. Bilim insanları 2009'dan bu yana gezegenimizdeki insan etkisinin yeni bir çağ başlatacak kadar güçlü olup olmadığını değerlendiriyordu. Bunun için pek çok araştırma yapıldı, deliller toplandı, oylamalar yapıldı. Ve nihayet karar verildi. İşte ayrıntılar...
#Antroposen ÇağıStalingrad Savaşı'nda binlerce askerin hayatını kurtaran 'faj terapisi' geleceğin tedavisi olabilir. Bilim insanları bakterileri enfekte eden virüsün antibiyotik direnci ve kanser tedavisinde umut olacağını düşünüyor...
#BakteriyofajBilim insanları hava kirliliği ile depresyon ve anksiyete görülme sıklığı arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. En kötüsü de düşük seviyeli hava kirliliğinin bile uzun vadede aynı etkileri yapıyor olması. Peki nasıl oluyor da hava kirliliği psikolojiyi etkiliyor? Biz sorduk Psikiyatr Uzman Dr. Gizem Durcan yanıtladı...
#Hava KirliliğiAnayasa Mahkemesi’nin web sayfasına girip kendisinin biyografisine bakarsanız, karşınıza çıkan ilk cümle “Zühtü Arslan 1 Ocak 1964 tarihinde Yozgat’ın Sorgun ilçesinde dünyaya gelmiştir” ifadesi olacaktır.
#Zühtü ArslanProf. Dr. Zühtü Arslan yeniden Anayasa Mahkemesi Başkanı seçildi. Görev süresi biten Arslan, yeniden aday olarak 8 oyla seçildi. Peki, Zühtü Arslan kimdir, kaç yaşında, nereli? Yeniden seçilen AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın hayatı ve biyografisi...
#AYM Başkanı Zühtü ArslanDünya onu "aşkı için sarayını da milyon doları da elinin tersiyle iten prenses" olarak tanımıştı. Şimdi de huzurlu bir hayat sürdürmek için girdiği başladığı yeni işiyle gündemin ilk sıralarına yerleşti.
#Prenses MakoGeçen yıl tartışmalarla kurulan Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 2022 YKS ile öğrenci alarak güz döneminde kapılarını açacak. Yaklaşık 100 kontenjanı olacak fakülteye giren öğrenciler önce hazırlık sınıfı okuyacak. Ancak İngilizce yeterliliği olanlar hazırlık okumadan birinci sınıfa başlayacak.
#Boğaziçi ÜniversitesiKoronavirüs dünyanın ortak gündemi olmaya devam ederken İngiltere’den gelen sonuçlar virüsün uzun dönem etkilerini gözler önüne serdi. Taburcu olmalarına rağmen Covid semptomları devam eden üç hastadan yalnızca biri bir yıl sonra tamamen iyileştiğini bildirdi.
#Uzun KovidA noktasından B noktasına gitmeye çalışırken küresel ısınmayı ne kadar etkiliyoruz? Her geçen gün daha çok hissettiğimiz iklim kriziyle mücadele için pek çok çözüm üzerine düşünüyoruz. Havayolu, karayolu ve demiryolu ulaşımına karşı "çevreci" seçeneklerle büyük farklar yaratmak mümkün...
#İklim Kriziİngiliz bilim insanları, Alzheimer hastalığına karşı aşı geliştirdiklerini duyurdu. Farelerde bunamayı tersine çevirmeyi başaran uzmanlar, insanlı deneylere iki yıl içinde başlanabileceğini belirtti. Doz başına sadece 200 liraya mal olacak tedaviyle, bunama tamamen önlenebilir.
#Alzheimerİngiltere'de yapılan iki yeni araştırma Kovid-19 konusunda korkutucu sonuçları açığa çıkardı. Her 10 koronavirüs hastasından 7'sinin hastaneden çıktıktan sonra bile tam olarak iyileşmediği ve 'Uzun Covid' olarak adlandırılan sağlık sorunlarıyla boğuşmaya devam ettiği ortaya çıktı.
#Uzun CovidDünya koronavirüs salgınının pençesinde ve artan ölüm sayıları herkesi korkutmaya devam ediyor. Ancak Harvard Üniversitesi'nde tamamlanan bir çalışmaya göre, 2018'de dünyadaki ölüm vakalarının yüzde 18'ine fosil yakıt kullanımından kaynaklanan hava kirliliği neden oldu. Bu inanılmaz oran dünya üzerindeki her 5 ölümden 1'inin hava kirliliği yüzünden gerçekleştiğini gösteriyor.
#Fosil YakıtlarBilim insanları, İngiltere’deki koronavirüs varyantının yeniden mutasyona uğradığını açıkladı. Kent bölgesinde görülen ve tüm ülkede hızla yayılan koronavirüs varyantında görülen yeni değişikliğin 'kaygı verici' olarak tanımlanması korku yarattı.
#Mutasyonİngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) atlatanların üçte birinin taburcu edilmelerini izleyen ilk 5 ay içinde solunum yolu rahatsızlıkları ve kardiyovasküler sorunlar nedeniyle hastaneye kaldırıldığını ortaya koydu.
#KoronavirüsGünümüzde çalışma yaşamı gittikçe daha karmaşık ve yarışmacı bir hal alıyor, gençler bu yaşama uyum sağlamakta zorlanıyor. Bu süreçte başarıyı ve doyumu yakalayabilmenin güçlüğü, kariyer planlaması yapmayı ve gerçekçi stratejiler uygulamayı zorunlu kılıyor. Dolayısıyla çocuk ve gençlerin hem eğitimleri süresince hem de eğitimlerini tamamlayıp çalışma hayatına atıldıklarında ailelerinin de desteğine ihtiyaçları var.
#KariyerKültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığında İznik Gölü’nde jeologlarla birlikte sürdürülen araştırmalara, Fransa Ulusal Araştırma Ajansı’dan 48 ay için 410 bin Euro destek geldi.
#İznik GölüAnayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, 25 Ocak 2019 tarihinde yapılan oylamayla birlikte bir kez daha başkan olarak ilan edildi. Peki, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan kimdir ve kaç yaşındadır? İşte, o isim hakkında Anayasa Mahkemesi resmi internet sitesinden alınan biyografi bilgileri
#Zühtü Arslan