GLOKOM görme sinirini tahrip ederek geri dönüşümsüz görme kaybına, hatta körlüğe neden olabilen bir göz hastalığı. Göz içi basıncının, yani göz tansiyonunun görme sinirinde hasar oluşturacak şekilde yüksek olduğu bir tablo. Dünya sağlık Örgütü verilerine göre glokom hastalığı önlenebilir körlük nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor. Dünyada halen 70 milyon insanda glokom var, ancak bunların sadece yarısının teşhisi konulmuş. Bu derece yaygın olmasına rağmen, genellikle belirtisiz olması ve ileri evrelere varmadıkça görme kaybının ortaya çıkmaması nedeniyle tanıda gecikmeler yaşanmaktadır. 2020 yılı itibarıyla dünyada 11 milyondan fazla insanın glokom nedeniyle kör olduğu tespit edilmiştir. Karşıyaka Göz Hastanesi’nden Prof. Dr. Esin Başer, kısa ve öz olarak bu hastalığı anlattı;
#1Yanık lekesinin geçmesi için öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Daha sonra lazer ya da kimyasal peeling gibi yöntemler devreye girer. Hindistan cevizi yağı elma sirkesi ve benzeri gibi doğal yöntemler yine yanıt etkisini azaltmak için etkilidir. Peki, yanık lekesi nasıl geçer? Yüzdeki, ciltteki ve eldeki yanık lekesi nasıl giderilir ayrıntıları ile derledik.
#Yanık Lekesi Nasıl Geçer?Göz altı morluklarında genetik faktörün yanı sıra yaşam şeklinin, beslenme alışkanlıklarının, yaşlanma sürecinin ve göz çevresi bakımının göz altı görünümünü belirleyen başlıca etmenler olduğuna dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, göz altı morluklarına karşı beslenme önerilerinde bulundu.
#Göz AltıToplumda sıkça karşılaşılan koyu göz altlarına ilişkin Dermatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Karaciğer, böbrek ve tiroid hastalıkları, bazı vitamin ve mineral eksikleri, uyku problemleri, yorgunluk, dengeli beslenmeme, az su veya yoğun kahve tüketimi göz altlarındaki koyu halkalara yol açabilir” dedi.
#Aşırı Kahve TüketimiBilim insanları insan kolajenini kişiye özel olarak şekillendirdi ve lens gibi üretilerek uygulandı. Türkiye’de birçok hastaya uygulanan ve biyolojik kornea (corneal inlay) adı verilen yöntem sayesinde hastalar hem yakın gözlükten kurtuldu hem de bugüne kadar uygulanan diğer yöntemlerine aksine insan kolajeni olduğu için gözde reaksiyon oluşma ihtimali en aza indirildi. Presbiyobi ve hipermetrop hastalarına uygulanabilen yöntem Türkiye’den sonra Avrupa’nın birçok ülkesinde de yapılmaya başlanacak.
#Göz HastalıklarıKış mevsiminde, cilt rahatsızlıkları daha sık görülür. Bu aylarda rüzgâr ve soğuk hava etkisi ile hassaslaşan cildimizde kuruluk, kızarıklık, çatlamaya bağlı cilt sorunları oluşur. Kışın gerek koruyucu kremler gerekse sağlıklı giysi ve doğal beslenme ile canlı ve sağlıklı bir cilde kavuşabiliriz. Peki, başka nelere dikkat etmek gerekiyor? Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan, anlatıyor.
#BAYERKış mevsiminde, cilt rahatsızlıkları daha sık görülür. Bu aylarda rüzgâr ve soğuk hava etkisi ile hassaslaşan cildimizde kuruluk, kızarıklık, çatlamaya bağlı cilt sorunları oluşur. Kışın gerek koruyucu kremler gerekse sağlıklı giysi ve doğal beslenme ile canlı ve sağlıklı bir cilde kavuşabiliriz. Peki, ama nasıl? Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan, kış aylarında cilt kurumasının önüne geçmek için öneriler sundu.
#BAYERİzmir Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Osman Gücük, toplumda her 10 kişiden birinde ömrünün herhangi bir aşamasında taş oluştuğunu, ancak özellikle beslenme, yaşam tarzı ve çevresel etkenlerdeki bozulmaların, hastalığın daha sık görülmesine sebep olduğunu söyledi. Tüm yaşam boyunca taş düşürme riskinin erkeklerde 10 erkekte 1 iken, bu sayının kadınlarda ise 30 kadında 1 olduğunu belirten Opr. Dr. Osman Gücük, “Taş hastalığı her yaş grubunda görülebilmekle birlikte, sıklık 20-50 yaşları arasında artmaktadır. Yaşamı boyunca bir kez üriner sisteminde taş problemi yaşamış bir kişinin 1 yıl içerisinde aynı problemle tekrar karşılaşma olasılığı yaklaşık yüzde 10, beşinci yılda yüzde 35 ve onuncu yılda yüzde 50’dir. Ailesinde üriner sistem taşı hikayesi olanlar yüksek risk grubundadırlar. Genetik yatkınlık, taş oluşumundaki önemli bir risk faktörüdür” dedi.
#1Plantar siğiller ayakların alt kısımlarında, genellikle baskıya maruz kalan topuk bölgelerinde ortaya çıkar. Bu basınç ayrıca siğilin sert, kalın bir deri tabakasının (nasır) altında içe doğru büyümesine neden olabilir. Uzmanlar, bu yaygın ve inatçı siğiller için denenebilecek birkaç seçenek olduğunu söylüyor.
#SiğilAyak siğilleri, bazı insanların hayatlarını gerçekten zorlaştırabiliyor. Yaygın görülen bir sorun olan plantar siğiller HPV nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayak tabanında sert ve kabarık yükseltilere neden olan bu siğiller, yürüyüş ve koşu sırasında ağrıya neden olabilir. Peki neden bu siğiller oluşuyor, oluşmasını önlemek mümkün mü? Bulaşıcı mı? Doktora gitmeden kurtulmanın bir yolu var mı? Doğal yöntemler işe yarar mı? Uzmanlar ne diyor?
#SiğilYüz güzelliğimizi ve gençliğimizi gölgeleyen sorunları ortadan kaldırmak için rutin bakımlar ile uygulamalar yapıyoruz. Peki, yaş alma ve kilo değişimleriyle olumsuz etkilenen ve sizi olduğunuzdan daha yaşlı gösteren gıdı bölgenize hak ettiği ilgiyi gösteriyor musunuz?
#Süheyla BuyrukçuHepimizin vücudunda küçük kahverengi noktalar yani benler bulunur. Çoğu zaman bu benler masumdur ve zararsızdır. Ancak bazı durumlarda benler ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu yazıda, benlerin ne olduğunu, türlerini, değişikliklerini ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini detaylı bir şekilde ele alacağız.
#Dermatolog Neslihan Dolan